Ziua Mondială a Contracepției

Nu-i așa că nu vă așteptați să existe și o astfel de zi? Eu mă bucur că există, pentru că iată, îmi oferă ocazia să vorbesc despre contracepție.

Sunt femei pentru care principala metodă de contracepție este întreruperea de sarcină. Cu toate că sunt pro choice, adică sunt de părere că fiecare femeie trebuie să poată alege ce face cu propriul ei corp, să rămâi gravidă și să întrerupi sarcina mi se pare stupid și contraproductiv (îți distrugi sănătatea, dai o grămadă de bani) și last but not least, mai e și componenta psihologică: cum poți să trăiești cu tine după ce ai „retezat” câteva vieți cu care puteai să nu te încarci de la bun început?.

Serios, nu glumesc. Astfel de femei există și nu toate sunt needucate. Nu toate trăiesc sub nivelul sărăciei. Nu toate sunt vai și-amar de capul lor… Mergeți în sala de așteptare de la Ginecologie și vă veți cruci.

OK, femeilor pocăite le dictează religia să nu ia anticoncepționale, pentru că… or fi iarba dracului sau ceva. De fapt, cred că e destul de clar: toate religiile își doresc cât mai mulți adepți, așa că inventează orice bullshit ca să-i determine pe adepți să se înmulțească. Nu contează că n-ai cu ce să îi crești, să îi hrănești, să îi îmbraci! Tu fă-i și vedem noi dup-aia, îți mai dă statul o alocație, mai capeți de la biserică niște haine și încălțări, te ajutăm cu mâncare și bani etc. Ne ajutăm între noi, important este să fim cât mai mulți, ca să-i dominăm pe ceilalți! Pam-pam!

Revenind la oamenii cu capul pe umeri, care nu vor copii cu orice preț, ci vor urmași sănătoși atât fizic, cât și mental: mi se pare absolut obligatoriu să faci toate analizele care se pot face în timpul sarcinii. Dacă fătul nu va fi sănătos, nu te lua după ce scrie în revista Povestea mea, nu asculta de cei care au scris scrisori la Formula As, nu te baza pe rugăciune și Dumnezeu. Dacă analizele spun că vei avea un copil bolnav de sindromul Down sau alte afecțiuni care îl vor face să ducă o viață anormală, consider că e mai sănătos să întrerupi sarcina.

În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar și creșterea numărului nou-născuților abandonați în maternități confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire/acces la contraceptivele moderne, dintre țările cuprinse în raportul Federației Internaționale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%).

 

1 thought on “Ziua Mondială a Contracepției”

  1. Educatia este super importanta si ar trebui sa se puna accent pe asta tot mai mult. Tin minte ca in scoala veneau cu absorbante si ne explicau chestii de menstruatie, cand unele deja aveau de ani buni, fara a spune nimic de o metoda de contraceptie. Este trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.