Ajutarea altora, cea mai rapidă metodă de a trece peste doliu (P)

Pierderea unei persoane dragi este poate cel mai devastator sentiment cu care se poate confrunta o persoană. Perioadele în care oamenii deplâng pierderea suferită poate varia în funcție de foarte mulți factori. Totuși, sunt câțiva pași care pot ajuta o persoană să treacă mai bine și mai rapid prin și peste perioada de doliu. Faptul de a-i ajuta pe alții este una din cele mai eficiente metode de a vindeca durerea sfâșietoare cu care mulți se confruntă. Iată în continuare de ce. 

Poți trece mai ușor prin perioada de doliu dacă urmezi acești pași:

Ajută-i pe alții cât mai mult

Atunci când pierzi pe cineva drag în moarte pare că lumea s-a sfârșit, totuși, într-un mod aproape absurd, timpul continuă să treacă, viața își vede de cursul ei normal și cumva te forțează și pe tine să faci la fel. În aceste momente în care te simți confuz și vulnerabil emoțional, faptul de a-i ajuta pe alții pare să fie ultimul lucru de care ești în stare. În realitate însă, tocmai această acțiune te poate ajuta pe tine să îți revii.

Faptul de a-i ajuta pe alți eliberează dopamină, un neuro-stimulent responsabil cu starea nostră de bine și de emoții pozitive. Așadar, atunci când ajuți alte persoane, te ajuți în primul rând pe tine. Pentru început ai putea să îi ajuți pe cei care suferă din cauza pierderii aceleiași persoane pe care o plângi și tu. Prietenii și rudeniile vor aprecia compania ta.Dacă nu ești sigur în legătură cu ce ai putea să faci, găsești aici un articol care vorbește despre cum poți consola o persoană îndoliată.

Acceptă ajutorul dacă acesta ți se oferă

Părerea unui psiholog este că pasul cel mai important în perioada de doliu ar putea fi acceptarea ajutorului care vine de la prieteni și rude. Cel mai probabil, primul tău impuls este acela de a te izola, lucru ce poate fi benefic pe termen scurt. Secretul? Să găsești un echilibru între momentele de singurătate și cele petrecute în compania altora. Este normal să vrei momente de singurătate, dar acestea nu ar trebui să intre în normalitate. Faptul de a ieși din noua zonă de confort poate să ajute la eliberarea de noi emoții pozitive.

Comunicarea deschisă este foarte benefică în aceste momente. Ajutorul celor apropiați le prinde bine multora mai târziu. Așadar, persoana îndoliată ar trebui să le spună cu blândețe celorlalți de ce anume are nevoie și de ce nu. O astfel de comunicare sinceră va ajuta mult la detensionarea relațiilor. Dacă prezența altora te irită însă, încearcă pe cât posibil să le comunici pe un ton plin de tact, că nu ai nevoie de ajutorul tău. Este mai bine decât să începi noi dispute.

Nu încerca să uiți persoana pe care ai pierdut-o

Din cauza durerii foarte puternice de la început, mulți au tendința să creadă că pentru a scăpa de durere trebuie să uite de pierderea pe care au suferit-o. Această abordare însă nu este sănătoasă. Amintirile plăcute despre cel drag care a murit, vor ajunge să fie o sursă de mângâiere în viitor.

Mulți dintre cei care au pierdut pe cineva în moare, au observat că le face bine să păstreze vie amintirea celui drag. Faptul de a colecționa poze sau obiecte ce au legătură cu persoana decedată, sau faptul de a scrie despre momentele frumoase petrecute împreună, pot fi activități terapeutice foarte eficiente. Dacă rememorarea momentelor petrecute împreună aduce durere, nu este o problemă, e ceva normal. Vei putea face asta când te vei simți pregătit.

Ar trebui să te aștepți ca durerea să dispară complet? Experții sunt de părere că durerea celui îndoliat nu se va vindeca niciodată complet, iar asta nu este un lucru rău, este o dovadă a umanității noastre. Totuși, cei care au întreprins pași concreți pentru a face față durerii, aplicând inclusiv sugestiile de mai sus, au avut rezultate satisfăcătoare. Acest tip de durere este subiectul multor studii recente din domeniul psihologiei, deci dacă ești dispus să cauți, vei găsi mai multe sugestii practice care te vor ajuta să îți vindeci suferința într-o oarecare măsură.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.