DIN BUCĂTĂRIA LUI SEBI: Osso buco / rasol la cuptor și papricaș din carne de vită Angus

La un moment dat, în lunga existență a acestui blog, am fost invitată la Sibiu, la o fermă de văcuțe Angus. Între timp, și-a schimbat proprietarii și Karpaten Premium Angus este astăzi primul magazin online din România care comercializează carne de vită Angus. Mi se pare interesant că în shop-ul lor online poți vedea exact de unde provine fiecare tip/bucată de carne. Că nu toți profanii știm ce-i nuca, rasolul, T-bone-ul sau alte chestii, mai ales că în România nu există o cultură a cărnii de vită așa cum este în America, de exemplu. Am primit niște bucăți de carne de vită Angus și bineînțeles că bucătarul familiei, Sebastian, a fost super încântat de acest aspect. Eu nu știu să gătesc mai mult decât un ou fiert și maxim niște cartofi prăjiți; nu m-a pasionat niciodată și dacă mereu a avut cine să facă asta mai bine decât mine, nu am simțit nevoia să mă forțez să învăț, să experimentez. Dar să mănânc îmi place. 😋😏 Așa că atunci când am primit de la Karpaten Premium Angus propunerea de a încerca niște carne de vită, m-am gândit automat la bucătarul căruia îi și place carnea de vită. Cât despre mine, acum șase ani scriam astadacă voi ajunge vreodată să stau la ţară şi să fiu înconjurată de animale, aş beneficia de ceea ce mi-ar da ele fără să fie chinuite: ouă de la găini, lapte şi lână de la oi, lapte de la vaci şi atât. Și acum simt la fel. Mi-s dragi văcuțele și nu aș putea să omor un animal doar pentru a-l mânca, daaar dacă primești prin curier un colet cu carne ținută la rece, provenită de la animale crescute în condiții naturale, fără stres, ce mai poți să zici?, carnea este foarte gustoasă, mai ales dacă e gătită de cineva priceput, iar pe lângă asta, mai este și sănătoasă: carnea de vită Angus are un aport proteic ridicat și conține aminoacizi esențiali dezvoltării unui metabolism puternic și a unui corp sănătos. Așa că mănânc fără probleme orice tip de carne, de la orice animal (mă tentează să încerc și gândăceii, am auzit că ar fi în Auchan, dar aștept să devină mai accesibili, că deocamdată-s mai scumpi decât Nutella.

Rasol cu carne de vită Angus

Rasolul este sortimentul de carne de bovine sau de porcine care se obține din regiunea gambei și felul de mâncare preparat din rasol de vită sau din pește, prin fierbere în apă sărată (cu diferite ingrediente). Rasolul de vită Angus făcut de Sebi mai poartă numele de osso buco. A mai făcut el rețeta asta, dar niciodată până acum cu carne de vită Angus. Nu exagerez când vă spun că este delicioasă, iar eu nu sunt o fană a cărnii de vită. Chiar mi s-a întâmplat de multe ori să îi spun să facă „o ciorbă de văcuță cu porc”.

Rețeta a fost făcută cu două felii de carne de vită Angus și legume: o ceapă, ardei kapia (roșu), cartofi și mazăre. Au mai fost necesare: 3 căței de usturoi, un pic de cimbru, piper, foi de dafin și bază de supă, în care a fiert carnea și legumele.

Începi prin a rumeni carnea, într-o oală în care ulterior vei pune toate ingredientele, în două linguri de ulei. După ce a prins culoare, oprești focul și pui în oală niște frunze de dafin, piper boabe, cățeii de usturoi, un pic de cimbru (dacă-ți place, dacă nu, nu) și ceapa tăiată în patru. Torni, peste carnea rumenită și astfel condimentată, supa de legume cât să acoperi puțin carnea de vită. Îi pui capac și mai departe lași cuptorul gata pornit să își facă de treabă, timp de aproximativ două ore, până când carnea se desprinde de pe os. Din când în când, trebuie verificat nivelul supei, dacă nu mai este carnea acoperită, trebuie să completezi, în felul ăsta se frăgezește carnea. Când mai este un pic de supă, după aproximativ două ore, scoți oala din cuptor, arunci ceapa, usturoiul și ce alte treburi mai sunt pe acolo, căci și-au făcut datoria de a aroma sosul în care s-a frăgezit carnea.

Pe lângă rasol, în sos, pui cartofii tăiați cubulețe, mazărea și ardeiul kapia. Deasupra adaugi două-trei linguri de unt și un pic de sare și piper. Pui din nou capacul și o mai lași în cuptor o jumătate de oră sau cât este necesar ca să se gătească și legumele. Este bun gol, cu pâine, cu sos, cu smântână, oricum l-ați mânca, dacă vă place mâncarea bună, o să vă placă și osso buco ăsta.

Și pentru că a primit „mostre” cam multe de carne de vită Angus, Sebi s-a gândit să mai facă și alte rețete. Următoarea pe listă a fost…

Papricaș cu carne de vită Angus

Papricașul este o tocană ungurească, adică un pic mai picantă decât tocana clasică. Paprikașul e ardeiul iute unguresc, ăla pe care-l mănânci și plângi. Sebi a făcut un papricaș pe care l-am mâncat cu smântână și cu mămăligă. A fost bun de să te lingi pe degete. Carnea asta de Angus chiar are ceva care o face delicioasă.

Pentru papricaș, ai nevoie de 1 kg carne de vită, o jumătate de kilogram de ciuperci (champignon), două cepe , cinci căței de usturoi, doi morcovi, o roșie, jumătate de ardei roșu, 40 de grame de paprica (boia) de calitate, sare, două linguri de chimen, 100 de grame de untură de porc, pătrunjel proaspăt.

Pui untura și carnea într-o oală și o prăjești pe toate părțile, după care adaugi sarea și chimenul. Adaugi legumele și amesteci bine. Acoperi oala cu un capac și lași la foc mic, la scăzut, până când începe să sfârâie și se rumenește ușor. Adaugă o jumătate de litru de apă, acoperind complet carnea și mai lași la fiert aproximativ o oră, verificând și amestecând din când în când (cam la 10 minute).

După ce a scăzut complet adaugi paprica (boiaua dulce sau iute sau amestecate). Mai adaugi apă și lași să scadă încă o oră sau chiar o oră jumate, la foc mic, în oala acoperită cu capac, verificând din când în când să nu se ardă. Adaugi ciupercile tăiate a-n poza de mai sus, acoperi oala și mai lași vreo jumătate de oră să scadă. Ciupercile lasă multă apă. OK, e gata, mai trebuie să presari frunzele de pătrunjel proaspăt tăiate, apoi adaugi smântână și – în cazul nostru – mămăligă și te bucuri de gust.

________________________________

Carnea de vită Premium Angus din Transilvania este produsă din bovine cu o genetică de top, crescute în mod natural, în sistem extensiv, pe pășunile românești. Animalele sunt crescute conform normelor de protecție a mediului și al animalelor, cu o pasiune pentru agricultură și zootehnie, care vine din tradiție și expertiză elvețiană. Carnea de vită Angus oferă gust inconfundabil indiferent de modul în care se gătește, calitatea superioară fiind dată de frăgezime, aromă, marmorare și de procesul de maturare.

3 thoughts on “DIN BUCĂTĂRIA LUI SEBI: Osso buco / rasol la cuptor și papricaș din carne de vită Angus”

  1. Pot sa vin si eu la tine acasa? :))

    Glumesc! :D Voiam sa-ti spun ca arata foooarte foooarte bine, iar mie la ora asta mi-e un pic (mai mult) foame. Imi place carnea de vita si mi-ai dat idei cu articolul asta.

    Cine n-are asa un sot priceput cum ai tu … sa nu citeasca acest articol si nici sa nu vizualizeze imaginile! :D

  2. Eu sunt o ciudata a naturii. Imi place carnea de vita, doar daca e tocata (in burger, in paste, in lasagna, in chilli con carne). Daca imi dau friptura de vita, sau bucata de vita intreaga (Ca e in supa, ca e in gulas), no me gusta :))). Dar, pozele cu vita gatita imi fac foame, lol.
    Barbati-miu zice ca, singura explicatie ar fi, ca fibrele alea tari se distrug prin tocare si de-aia mananc altfel carnea, ca e mai frageda… Cine stie asa o fi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.