Clişeu românesc: s-a dus în străinătate să şteargă bătrâni la fund!

Zilele trecute, un prieten a plecat la muncă în Dubai, ca să trăiască bine. Citind anunţul de pe blogul lui, am realizat o chestie. Dar întâi să vedem ce-a zis Dugy:

Din păcate îmi dezamăgesc mâncătorii de cur şi nu merg la şters moşii de căcat şi nici la muls cămile.


Când am citit asta mi-am dat seama că asta cu ştersul bătrânilor la fund e un clişeu care nouă, românilor, ne este foarte drag. Aşa-i că aţi folosit cel puţin o dată expresia asta referindu-vă la o vecină / cunoştinţă / prietenă plecată la muncă în străinătate? Eu am auzit-o de multe ori, dar niciodată n-am stat s-o analizez. „Uite-o şi pe aia, a mers în Germania la şters babe la cur şi acu’ se dă mare doamnă”; „Zice că s-a dus la muncă în Spania, da’ eu ştiu că şterge bătrâni la cur, că altceva nu-i în stare să facă”…

Proctologii, de exemplu, se ocupă cu analizarea, diagnosticarea afecţiunilor şi tratarea problemelor anusului şi rectului. Adică îşi caută pacienţii în fund, la propriu, on a daily basis. Probabil că-ţi trebuie un stomac tare ca să te specializezi în aşa ceva şi bănuiesc că şi cunoscuţii acestor medici sunt reticenţi atunci când trebuie să dea noroc. Nu mai zic de nevestele acestora, care bănuiesc că nu-i prea lasă în bucătărie, la spălat de vase sau gătit.

Infirmierele şi asistentele medicale sunt nevoite, cel puţin o dată în carieră, să şteargă o persoană în vârstă la fund. Asta e, dacă ai pacient care nu se poate controla şi ţi-a murdărit patul, ce-o să faci? Îi aduci rudele să-l cureţe sau pui mâna şi ştergi rahatul?

Şi mai sunt româncele care aleg să facă asta pentru bani: să îngrijească părinţi sau bunici ai străinezilor care nu au timp sau stomacul necesar pentru aşa ceva. Şi o fac pe bani, de obicei pe bani frumoşi; ştiţi cum se spune [atenţie, clişeu!]: banii n-au miros. N-au, iar dacă alegerea ta este să-i câştigi ştergând un bătrân la fund, nu văd de ce ai fi criticat pentru asta. Spre deosebire de cei care stau ascunşi după vizor şi, în aşteptarea ajutoarelor de la stat, le bârfesc pe cele plecate la muncă în străinătate, pentru cele care şterg babe la fund am un respect deosebit, pentru că acestea muncesc. Şi nici o muncă nu-i ruşinoasă, în opinia mea.

Pe de altă parte, cam cât la sută din timpul petrecut de un îngrijitor cu un bătrân neputincios credeţi, oare, că se petrece în miros de fecale? Cât pot să se cace şi vesticii ăştia? Un kil, două, trei, zece?!

12 thoughts on “Clişeu românesc: s-a dus în străinătate să şteargă bătrâni la fund!”

  1. pe premiza fac orice numai bani sa iasa asta e romanul in ziua de azi daca dam timpul cu 25 de ani in urma romanul facea ace brice si carice ….. hai sa vedem de ce din anumite puncte de vedere am involuat ?

  2. Asa cum ai zis si tu, munca nu e rusinoasa. Intr-adevar, este un job dificil si neplacut, dar eu zic ca este mult mai onorant decat sa traiesti in tara asta de doi bani si sa primesti m_ _e controlat in fiecare zi de la patron (Stat).

  3. cred ca problema acestui cliseu e ca la noi nu exista serviciu social. nici macar obligatoriu, daramite platit. in germania si austria (pentru ca aici locuiesc/am locuit) sunt multi voluntari (sau cei care aleg sa faca munca sociala in loc de armata)care au grija de batrani la azile. si in mare parte, ai dreptate, e vorba de schimbat o vorba cu ei, baut un ceai impreuna, jucat un rentz. da, ii mai si speli, insa nu toata ziua.

    da, nici aici nu se bate lumea sa aiba grija de batrani, insa munca asta e privita cu respect. defapt, munca in general.

  4. Eu am respect pentru orice munca. Ce ne-am face fara cineva care sa curete strada, sa desfunde instalatii, sa lucreze in statii de epurare si alte locuri pline de lucruri pentru care ai nevoie de un stomac de otel si ceva lipsa in nas?

    Iar cei care stau cu batranii, in ipoteza ca ambele parti se poarta frumos, au pe langa bani si satisfacetie ca ajuta pe cineva.

  5. Eu n-am intalnit expresia asta decat atunci cand e vorba de cineva care n-are o meserie clara .
    Adica unu cu 4-8-10 clase , care aici n-ar putea sa faca decat o munca necalificata dar care se intoarce din strainatate cu bani si ifose.
    Nicio munca nu e rusinoasa , dar cand apare cate o analfabeta care aici era cel mult femeie de servici ,cu sute/mii de euro , care-si da ochii peste cap, si-ti spune ce apartament /gresie/faianta/masina /plasma/laptop etc si-a cumparat ea…of Doamne !
    Ca sa fii proctolog trebe scola multa de tot , n-are nicio legatura cu spalatul la fund.

  6. Denisa, vorbim de un popor ce prefera sa stea acasa pe cateva sute de lei, decat sa munceasca pentru ceva mai mult. Nu discut despre exceptii, ca avem destui oameni care fac pe dracu-n patru, vorbim despre o intreaga atitudine de „sa ne dea statul” si „noi romanii suntem buricul universului”.

    Exista ideea asta cretina ca trebuie sa-ti fi pierdut mintile sa pleci sa muncesti altundeva, cand in tara asta curge lapte si miere. Am chiar exemplul unor verisori ce au plecat sa munceasca in fabrica in Germania, pe SUTE bune de euro, in loc sa ramana la Sibiu sa lucreze pe 1000 de lei pe luna.

    Sa vezi gasca de cretini cum au sarit de fund in sus ca „ne le mai ajungeau dom’le banii”, desi toti 4 sunt la inceput de drum in viata si, daca pot castiga de 4-5 ori mai mult (poate chiar mai bine), de ce sa nu o faca? Pentru ca niste incuiati nu pot intelege ca banul pana la urma circula si pe la altii si ca avem granitele „deschise”?

    In loc sa munceasca la fabrica din Romania, muncesc pe salarii mult mai mari si pot face in cateva luni ce fac in tara in cativa ani. Si ce daca ar trebui chiar sa stearga pe careva la fund? Care e problema? Fura banii? Ucid pentru bani? Si-o trag pentru ei?

    Singura „munca” pe care eu nu as accepta-o si pentru care am ZERO respect este prostitutia. Pentru damele astea nu am nici un milimetru de consideratie. In rest? Stergi la fund un batran? Bravo tie. In loc sa stai in Romania cu mana intinsa, lucrezi si castigi cinstit un ban. Sunt multe cazuri de oameni care s-au „lipit” de asemenea batrani si care au primit cazare si conditii bune de stat. Plus o remuneratie deloc proasta. Daca esti om si altii sunt oameni cu tine.

    In ceea ce priveste „toparlanii” care se lauda cu ce bani au facut, desi sunt necalificati, am mai mult respect pentru ei decat pentru intelectualii de duzina din Romania, care nu sunt in stare sa castige un salariu decent sau sa faca bani cum trebuie, dar se simt scarbiti ca x-ulescu cu 4 clase face si drege. Ce te „asta” pe tine treaba ca ala are? Daca iti foloseai mintea la maxim, nu doar la dat ochii peste cap ca ai 20 de ani de scoala, faceai mai multe.

    Da, sa se bucure cei care au realizat ceva. Mai ales aia pe care in Romania nu dadea nimeni niciun scuipat. Ca sunt femei de serviciu sau muncitori. Pe care profesorul de pe scara abia ii saluta, ca nu se cuvine sa „coboare” la nivelul lor. Daca ei au reusit ceva in viata, sa se bucure. Ca au muncit pe banii aia.

    Si eu ma laud cu aparatura pe care mi-am cumparat-o. Pentru ca sunt bani munciti de mine. Nu mi-au dat mama si tata, le-am castigat tragand ca un neom. Da, ma laud ca circul pe aici si pe acolo, ca mi-am luat asta si aialalta. Cine doreste sa aiba asa ceva, sa munceasca.

  7. Multi spun asta din invidie. S-ar duce si ei, dar nu-i ia nimeni. Ca nu-s in stare nici macar pentru asta. Si-apoi, nu tebuie sa-l stergi la cur numai, tre sa-i mai gatesti o supa, sa mai speli un blid. Da vrei sa-si rupa unghiile?!

  8. La noi la romani invidia si prostia din pacate sunt in floare. A mai auzit cineva fraza cine nu are batrani sa-si cumpere? Ce e asa rusinos sa ai grija de niste oameni care poate au dat societatii chestii importante si acum ei neputinciosi se uita sa fie ajutati. Nu spun ca e cea mai faina meserie din lume dar nici asa rusinoasa cum o prezinta unii nu e. Nu inteleg de ce ar trebui sa pleci capul pentru ca muncesti cinstit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.