Cum să alăptezi copilul până la vârsta de un an (P)

O problemă dificilă cu care se confruntă majoritatea proaspetelor mame este cea legată de alăptarea copilului. Deși acest fenomen este unul natural și ar trebui să fie ușor pentru toată lumea implicată, realitatea este de fapt alta. Femeile se lovesc de o mulțime de probleme legate de acest aspect, astfel încât, descurajate, renunță să ofere copilului laptele nutritiv și sănătos al sânilor pentru că au
dureri, mameloanele sunt fisurate, canalele mamare înfundate, au candidoză, mastită etc. 

(În paranteză fie spus, orice mamă care trece prin toate astea este o eroină, chiar dacă a născut o singură dată)

Toate aceste probleme însă nu strică imaginea momentului când vor deveni mame, pe care și-au creionat-o în minte încă din perioada în care erau gravide și priveau cât de frumos era totul în reviste, în filmele de pe Internet sau în scenele de familie din reclamele de la TV, la shopping de produse pentru camera copilului sau de haine de gravidă.  Rochii pentru gravide găsești aici.

Așadar, iată cum poți alăpta un timp îndelungat:

  1. Uneori trebuie să ceri ajutor când întâmpini probleme să așezi copilul la sân pentru a suge. Acest ajutor îl poți primi de la o asistentă din maternitate, de la propria mamă sau de la o rudă mai experimentată, cu mai mulți copii. Contează foarte mult să îți arate unde greșești, iar acest lucru te va determina să continui.
  2. Folosește un sutien special pentru alăptare, ca să nu fii nevoită să te dezbraci sau să lași să aștepte copilul. Achiziționeaza un astfel de produs util de pe site-ul https://www.mamaboutique.ro/alaptare/sutiene-alaptare și oferă-i masa oriunde își dorește, chiar și în parc, pe o bancă. Nu este un gest dizgrațios, ci unul de respect la adresa copilului tău.
    Despre alăptatul în public, Miruna nu doar că a scris multe articole, dar a inițiat și o petiție care face din asta un drept al femeilor – citește totul pe blogul ei, aici:  https://www.siblondelegandesc.ro/petitie.
  3. Trebuie sa deprinzi tehnicile potrivite pentru alăptat. Așează-te în cel mai confortabil loc din casă, cu spatele drept, pune copilul la sân în așa fel încât abdomenul lui să se lipească de al tău, așează o pernă pe picioare pentru a-l ridica la piept, apoi susține-i cu o mână spatele și ceafa. Nasul trebuie să fie în direcția opusă mamelonului, buza de jos și bărbia să atingă sânul.
  4. Încearcă să te relaxezi cât alăptezi. Copilul va prelua din stările tale, așa că dacă ești relaxată, va sta liniștit și va suge la sân. În plus, vei putea face din acest obicei un moment de respiro în cotidianul tău agitat, uitându-te la un film, la un show TV, ascultând muzica preferată sau alte activități interesante pentru tine.
  5. Pentru o alăptare cât mai eficientă și pentru a preîntâmpina probleme diverse de sănătate, nu uita să alternezi sânii. Dacă suge mai mult la unul și la celalalt mai puțin, ai putea să te confrunți cu dureri, mastite, angorjare etc.
  6. Scapă de senzația de disconfort prin diverse trucuri: așează un prosop cald peste sâni, masează sânul cu delicatețe în timp ce alăptezi, după terminarea sesiunii de alăptat așează pe ei un pachet de gheață învelit într-o bucată de material etc. Dacă vei scapa de această senzație, atunci alăptarea nu ți se va părea o corvoadă și vei continua să îi oferi copilului laptele necesar cel puțin până cand acesta împlinește un an.
  7. Cantitatea de lapte din organism este legată și de nivelul de hidratare al corpului, așa că este foarte important să bei apă în cursul zilei, pentru a nu-ți afecta î-n vreun fel lactația. Indiferent dacă îți este sau nu sete, bea câte puțin din când în când.
  8. Chiar dacă te confrunți cu unele probleme legate de alăptat, nu trebuie să te lași copleșită de ele, încearcă să le rezolvi și să continui, pentru că singurul care va avea de câștigat de pe urma deciziei tale va fi copilul.

În concluzie, alăptează și treci peste problemele care se pot ivi din cauza lipsei de experiență. Cantitatea de lapte pe care o vei produce este strict legată de copil, așadar ofera-i lichidul prețios la cerere și vei avea lactație suficientă.

1 thought on “Cum să alăptezi copilul până la vârsta de un an (P)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.