Cum să nu ne stricăm vacanţa. Episodul 3: Enterol + Enhydrol = concediu plăcut

Episodul 1: Enterol | Episodul 2: Otipax

Imaginaţi-vă că aţi ajuns în vacanţă, v-aţi cazat, aţi făcut şi-un pic de plajă, toate-s bune şi frumoase, iar la un moment dat se întâmplă nenorocirea, apare neprevăzutul: diareea. Oricât de pregătit ai fi pentru astfel de momente, i se poate întâmpla oricui, cu atât mai mult copiilor mici, care sunt mai sensibili şi se îmbolnăvesc mai uşor decât noi, din cauza sistemului imunitar… mititel şi el. Din fericire, părinţii prevăzători sunt pregătiţi cu soluţii pentru aproape toate întâmplările „neprevăzute”.

Iar pentru rehidratare în cazurile de diaree, febră şi stări de vomă, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică recomandă Enhydrol. Acesta este produsul nr. 1 în rehidratare, are gust de banană şi este foarte bine tolerat încă din prima săptămână de viaţă.

Imediat ce apare diareea la copil, este importantă prevenirea deshidratării. Soluţiile de rehidratare orală sunt folosite pentru prevenţia sau corectarea deshidratării la copiii mici. Soluţiile de rehidratare conţin un amestec exact de sare, glucoză, potasiu şi alte minerale ce ajută la înlocuirea fluidelor organismului pierdute prin diaree. Este indicat ca aceste soluţii sa fie ţinute la îndemână, astfel încât în cazul în care copilul are diaree, sa poată fi început tratamentul cât mai repede.

Soluţiile de rehidratare ajută la prevenţia deshidratării, dar nu vor opri diareea. Cantitatea de soluţii de rehidratare depinde de gradul de deshidratare al copilului. Cu cât deshidratarea este mai severă, cu atât va fi nevoie de o cantitate mai mare de soluţii. 

Câteva sfaturi pentru rehidratare

Cele mai importante principii de rehidratare în tratamentul diareei: în tratamentul diareei severe, măsura medicală cea mai importantă este compensarea pierderilor de lichide şi minerale. Pentru hidratare trebuie folosite soluţii de rehidratare destinate acestui scop, care să respecte compoziţia recomandată de către ESPGHAN [Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică]. Enhydrol îndeplineşte aceste criterii.

Copilul trebuie să bea multe lichide şi hidratarea lui trebuie să fie astfel asigurată încât să se conserve producerea de urină. Dacă copilul nu urinează, hidratarea este insuficientă, sunt ameninţate funcţiile rinichilor şi trebuie să se solicite de urgenţă ajutorul medicului. 

Cantitatea de soluţii de rehidratare necesară depinde de greutatea copilului şi de gradul de deshidratare. Se vor administra soluţii de rehidratare până când scaunul revine la normal. Pot fi folosite cereale pentru a înlocui lichidele pierdute: se dă jumătate până la o ceaşcă de amestec de cereale după fiecare scaun diareic- Copilului i se administrează mese mici şi frecvente, cel puţin 6 pe zi, atâta timp cât persistă diareea. Cele mai indicate sunt alimentele uşor digerabile: orez, paste, fasole gătită, piure de cartofi, morcovi fierţi, piure de mere, banane. Covrigii sau biscuiţii săraţi pot ajuta la înlocuirea sării pierdute. Evitaţi alimentele ce conţin cantităţi mari de zahăr sau grăsime.

În cazul nou-născuţilor şi copiilor mai mici de un an, nu trebuie să aşteptaţi până când apar semne de deshidratare pentru a începe inlocuirea lichidelor pierdute. Când copilul este alăptat natural, se va continua alăptarea la intervale mai dese, pentru a înlocui lichidele pierdute; se administrează soluţii de rehidratare orală între mese numai dacă apar semne de deshidratare. Când copilul este alimentat cu o tetină, se creşte frecvenţa meselor pentru a înlocui lichidele pierdute; cantitatea de lichid suplimentar depinde de greutatea copilului şi de gravitatea diareei [de exemplu, un nou-născut are nevoie de aproximativ 30 ml în plus la fiecare masă, iar un copil de un an, de aproximativ 90 ml în plus la fiecare masă]. Se administrează soluţii de rehidratare numai dacă apar semne de deshidratare. Se poate administra soluţia de rehidratare cu linguriţa sau cu tetina; se va continua administrarea acesteia până când scaunul revine la normal.

Pentru copiii mai mari [între 1 şi 11 ani], cu diaree, pot fi folosite soluţiile de rehidratare orală, suc de portocale sau chiar apă, pentru a înlocui fluidele pierdute. Li se administrează o jumătate de ceaşcă până la o ceaşcă  de lichide de rehidratare după fiecare scaun diareic. I se permite copilului să bea câte fluide doreşte.

Stările severe de deshidratare trebuie să fie tratate numai în spital.

Ce este Enhydrol?

Enhydrol este un aliment pentru scopuri medicale speciale destinat rehidratării în cazurile de diaree, febră şi stări de vomă. Se foloseşte pentru completarea aportului de apă şi electroliţi în stări care pot determina deshidratarea organismului, cum ar fi diareea, febra şi starea de vomă. Este singurul preparat disponibil în farmaciile din România care poate fi administrat încă de la vârsta de o săptămână. Enhydrol se foloseşte pentru completarea aportului de apă şi electroliţi în stări care pot determina deshidratarea organismului.

Conţinutul pliculeţului de Enhydrol se dizolvă în 200 ml apă potabilă (în apă fiartă şi răcită, pentru sugari). Cantitatea de lichid în care se dizolvă conţinutul pliculeţului trebuie să fie respectată, pentru a se obţine concentraţia optimă de săruri, zahăr şi lichid în soluţie. Soluţia preparată trebuie consumată imediat. La pacienţii cu diaree însoţită de gastroenterită se recomandă administrarea unei soluții răcite de Enhydrol, la 4-8° C.

Ca să scăpaţi de diaree, de stările de vomă şi de febră, Enterol şi Enhydrol fac echipă bună şi vă salvează vacanţa. Enterol are un efect rapid şi complet în tratamentul diareii, iar Enhydrol este eficient pentru rehidratarea rapidă.

Unde se găsesc Enterol şi Enhydrol?

În farmaciile HelpNet, Catena şi Sensiblu. UPDATE: Pentru cei din Arad, Enterol şi Enhydrol se găsesc şi la farmacia Argefarm.

Acestea au fost sfaturile pe care le-am primit şi le-am dat mai departe, dacă mai aveţi completări, sunt binevenite. Eu încă nu ştiu când voi avea concediu anul ăsta, deci… vă urez vouă, încă o dată, concediu plăcut şi fără evenimente neplăcute!

1 thought on “Cum să nu ne stricăm vacanţa. Episodul 3: Enterol + Enhydrol = concediu plăcut”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.