Denisa te învaţă: Cum să-ţi păstrezi încălţămintea ca nouă

Dap, revin articolele gospodăreşti. Iar sunt stăpână pe plantaţie, iar anul ăsta, după vizita la prietena mea Alina din Italia, sunt aproape bolnavă de curăţenie, deci o să am ce vă povesti.

Contrar propriilor mele sfaturi, am plecat în Italia cu o singură pereche de încălţări – foarte comozii pantofi sport Puma [pe care am plătit destul de mult şi care acum sunt reduşi la 199 de lei, de-mi vine să-mi mai iau o pereche doar aşa, să fiu asigurată pentru încă vreo doi-trei ani] care erau la a doua purtare în momentul plecării. Eu v-am sfătuit să nu plecaţi niciodată la drum cu încălţări noi, pentru că nu aveţi de unde să ştiţi dacă sunt suficient de comozi. Şi dacă nu sunt… o să umblaţi desculţi în căutarea unor pantofi noi şi comozi sau o să „rupeţi” farmaciile în căutare de plasturi cu care să vă pansaţi rănile provocate de pantofii noi şi incomozi.

Ei bine, cu „Pumele” astea n-am avut nici o problemă. Au o talpă atât de moale, încât mă simt de parcă aş călca pe aer, pe norişori pufoşi, pe aripioare de îngeraşi. :D

Alina m-a întrebat, la un moment dat, cum reuşesc să-mi păstrez încălţămintea curată, ca nouă. I-am spus că ăştia arată atât de bine tocmai pentru că sunt noi, dar în general am grijă de încălţăminte şi chiar şi după un an poate să arate ca nouă. 

Secretul pantofilor „ca noi”

Secretul este simplu: îi spăl aproape după fiecare purtare, iar dacă n-am timp de fiecare dată, îi spăl când atunci când „se cer” spălaţi. Am readus la viaţă de cel puţin cinci ori nişte pantofi sport ALBI de-ai lui Sebi. Îi cumpărase din Bulgaria şi când a văzut cât erau de comozi, i-a părut rău că nu şi-a luat două perechi. I-a purtat o vreme, s-au murdărit, păreau învechiţi. I-am luat la perie şi burete şi le-am dat o viaţă nouă.

Apoi s-au murdărit din nou, pentru că pentru Sebi nu contează că merge prin noroi sau calcă prin bălţi, e ca un copil. Are o viaţă de trăit şi nu-şi face griji pentru obiecte, chiar dacă acele obiecte sunt pantofii lui sport preferaţi; mă gândesc că după ce a văzut că îi pot face „ca noi”, nu şi-a mai făcut griji deloc.

Obiceiul ăsta îl am de la Mama: de când mă ştiu, în casa noastră s-au spălat tălpile pantofilor, pentru a nu plimba prin casă murdăria de afară [da, este şi ea bolnavă de curăţenie]. Când am mai crescut şi am realizat ce se întâmplă în jurul meu, am văzut că treaba cu spălatul încălţămintei nu se practică prin toate casele. Ba, în unele case se intră cu pantofii murdari de afară, pentru că nu-i frumos să-ţi pui musafirii să se descalţe [Codul Bunelor Maniere zice aşa, eu nu sunt de acord, call me crazy, dar nu-mi place ideea de a avea pe gresie sau parchet toate mizeriile de pe jos. Ştiţi, trăim în ţara în care oamenii scuipă şi îşi suflă mucii pe jos, străzile se spală doar când e caniculă, iar măturătorii pe care-i văd la datorie în fiecare noapte nu au cum să adune tot praful şi toate mizeriile de pe jos].

La mine acasă, musafirii cărora nu-mi permit să le cer să se descalţe intră încălţaţi, iar după ce pleacă mătur [sau aspir] şi şterg pe jos. Cei care sunt de-ai casei ştiu regula: se descalţă în hol şi primesc papuci de casă „de hotel” sau şlapi pe care îi spăl după fiecare folosire.

Ca să evit plimbările prin casă cu pantofii murdari pe tălpi, de fiecare dată când şterg pe jos adun papucii şi îi spăl pe tălpi, iar dacă sunt murdari, îi spăl de tot. Nu vă gândiţi că fac asta şi cu încălţările musafirilor, mă refer doar la papucii noştri.

Adidaşii foarte murdari beneficiază de un tratament special: întâi îi curăţ în chiuvetă, după care-i bag în maşina de spălat. Nu cred că sunt eu nebună, din moment ce unele maşini de spălat au program special pentru pantofii sport murdari! În felul ăsta, am mereu papucii ca noi. Ei au parte de o viaţă mai lungă şi eu dau mai puţini bani pe încălţăminte.

Voi vă descălţaţi când intraţi în casă? Dar când mergeţi în vizită? Şi cum vă curăţaţi pantofii? Sunt curioasă dacă sunt un caz deosebit sau se practică şi prin alte părţi spălarea pantofilor – că doar din moment ce spălăm hainele atunci când sunt murdare, mi se pare logic să facem acelaşi lucru şi cu încălţămintea.

13 thoughts on “Denisa te învaţă: Cum să-ţi păstrezi încălţămintea ca nouă”

  1. Eu as vrea sa stiu cum pastrezi ca noi acei pantofi eleganti cu aspect de catifea. Sunt foarte frumosi, dar daca sunt atinsi de-un strop de praf…arata jalnic. Cineva mi-a sugerat sa ii sterg cu o carpa cu spirt. Am facut-o, dar i-am distrus.

    1. @Laura C.: Pantofii din piele întoarsă nu se spală – aşa mi-au zis mie oamenii mai mari. Eu i-am spălat pe toţi, că doar n-o să-i las să stea murdari! Cred că ideal ar fi să îi ştergi cu o perie uscată, cu perii moi. Dar nu sunt sigură, ţi-am zis, eu prefer să-i spăl şi să le stric aspectul decât să-i port murdari.

    2. @Laura C.:
      ii stergi cu o carpa uscata pe cat poti fara sa ii scamosezi (Desi eu i-am spalat si cu carpa umeda si nu am avut probleme) si ii dai cu crema speciala pentru piele intoarsa/catifea. Eu am luat din Deichman am dat 10 lei pe ea si m-a tinut o gramada. Problema e ca n-au decat culori clasice, negru maro si cred ca si albastru.

    3. Laura, exista perii speciale pentru piele intoarsa. E oarecum impropriu spus perii, pentru ca nu sunt cu fire, deci n-au par, ci au un fel de fasii de cauciuc lipite, foarte aderente, care curata praful intrat in pielea intoarsa. Ideal este ca atunci cand ai astfel de pantofi, sa iti cumperi si un spray de impermeabilizare (exista la Bata de exemplu), care ajuta pielea sa ramana curata si sa se curete mult mai repede.

  2. Da, ne descaltam in casa si nu incurajez pe nimeni sa intre ca pe tarlaua lu ta’su, orice zice codul manierelor in cauza. Partea buna este ca in general astia de varsta mea au fost crescuti sa se descalte :D

    Acu’ planific sa iau la spalat niste Adidasi de vara (din aia cu gauri). Te tin la curent ;)

  3. Curatatul papucilor:
    – purtati prin oras, prafuiti: dat cu peria.
    – purtati prin noroaie: spalat talpa la furtun sau in casa.
    – o data la 6 luni, inainte de depozitare, sau cand nu merita sa fie spalati de mana: in masina de spalat.
    – pielea lucioasa: dati cu crema neagra sau cu crema Nivea la 250g pentru alte culori decat negru (n-are coloranti, spre deosebire de cremele de pantofi, 20 de lei, te tine o viata).
    Am patit-o cu masina de spalat, cu perechea preferata (se putea altfel!?) din piele intoarsa bej. Se prafuiau si ajungeau in masina de spalat cam o data pe luna. Well, botul unui papuc s-a prins la storcere intre usa de plexy si carcasa, cuva s-a tot invartit si a ros din talpa o dunga adanca de 3 mm. Se cam vede, e in lateral pe partea interioara a papucului. De atunci bag papucii intr-o fata de perna veche.

  4. Am bagat si eu la masina de spalat o pereche si au iesit un fel de arta contemporana, ceva mai mici decat la inceput. Sa nu mai spun despre sutiene…Ce-i drept ca nu e cea mai avansata masina de spalat. Chiar daca am folosit o temperatura mica…tot ciudat a iesit.

    1. @demo: s`ar putea sa fie de la centrifugare, nu temperatura. daca mai ai chef sa risti, incearca sa nu pui cu stoarcere. ii lasi in casa sa se scurga natural de apa sau afara la soare.

  5. si eu am grija de lucrurile mele si am incaltaminte care dupa 4-5-6 ani arata ca noua. am cateva „secrete”: indiferent cat de mult imi place o pereche, nu o port in exces, alternez incaltamintea ca sa nu fie uzura pe o pereche; nu umblu pe jos cu pantofii buni (cu toc, de lac, toc in piele, etc) pentru ca la ce gropi sunt risc sa ii distrug; nu conduc cu pantofi de piele, cu toc, se strica calcaiul. conduc cu adidasi, balerini, etc.
    dupa purtare ii sterg de praf si ii spal si eu pe talpa ca ii pun inapoi pe raft in garderoba. o data la cateva purtari ii dau cu crema si ii lustruiesc.
    incaltamintea inchisa are tot timpul hartie infundata sa`si pastreze forma si sa absoarba umiditatea si la cizme am pastrat cartoanele din interior ca sa stea drepte pe raft (sa nu se indoaie, mai ales cele lungi pana la genunchi).
    acasa ma descalt dar daca am musafiri ii rog sa`si pastreze incaltamintea in picioare. eu urasc sa ma descalt acasa la altii si ce tie nu`ti place, altuia nu`i face. daca vor neaparat sa se descalte am vreo 5-6 perechi noi de papuci de casa pentru musafiri. nu le dau slapii purtati de mine, ca nici mie nu`mi place sa mi se ofere slapii altuia. si slapii purtati in general miros, deci ewww.
    imi place subiectul, se vede dupa comentariul meu kilometric :)) sper ca nu te`am plictisit!

    1. Buna!!In loc de hartii, sunt recomandate sanurile din lemn de cedru.
      O alta recomandare ar fi sa optati pentru incaltaminte cu branturi detasabile pentru a putea fi inlocuite sau scoase la aerisit.
      Cumparati incaltaminte doar din piele naturala inerior si exterior pentru pastrarea unui mediu igienic pentru picoarele d-voastra .

  6. Am o pereche de pantofi din piele intoarsa de culoare albastra, datorita spalarilor repetate s-au cam albit, ce pot sa fac ca sa le redau culoarea? Ps am folosit si solutie de ingrijire a pielii introase dar acea solutie nu reda culoarea pantofului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.