Despre curele de slăbire

Mă gândesc că n-avea rost să caut un cuvânt care să înceapă cu litera „Q”, aşa că astăzi sărim peste „alfabet” şi-o să preiau o leapşă primită de la Ruxa: despre slăbit şi curele nebune de slăbire.

Eu sunt de părere că fiecare organism este diferit şi curele-minune de tipul „8 kile în 3 zile” sunt în primul rând nesănătoase, şi chiar dacă dai jos cele opt kile în trei zile, după bucuria asta apar efectele secundare, efectul yo-yo şi tot ce ai reuşit să dai jos în câteva zile pui la loc cât ai zice „cură”. Cristina Bazavan este de aceeaşi părere.

Nu am ţinut niciodată o cură de slăbire „ca la carte”, cu mâncare cântărită, alimente permise şi interzise, probabil că nu voi renunţa niciodată la apa minerală natural carbogazoasă în favoarea apei plate – cu sau fără lămâie, nu îmi place apa plată. În urmă cu vreo zece ani am „împrumutat” de la vară-mea o dietă drastică: iaurt Vitalinea cu 0% grăsimi, roşii şi ardei graşi. Asta era tot ce mâncam, iar după vreo săptămână era să cad din picioare, s-a făcut întuneric deşi afară era lumină, iar eu era să mă prăbuşesc; noroc că m-am sprijinit de birou. 

De atunci, mi-am zis că n-o să-mi mai chinui niciodată organismul în halul ăla. Ce-i drept, reuşisem să ajung la 62 de kile, dar imediat ce am început să mănânc mâncare normală, am pus la loc kilogramele pierdute, pentru că nu făceam nici un pic de mişcare.

Având experienţa asta, îmi dau ochii peste cap de fiecare dată când aud că o femeie vrea să slăbească înfometându-se. O colegă – n-o să-i dau numele, că nu mi-a greşit cu nimic – s-a hotărât, în urmă cu vreo trei ani, să ţină o cură drastică de slăbire – vreo lună jumate sau două de vară nu a mâncat altceva decât lubeniţă. „Cura cu pepene”, cum îi spunea ea, a dus-o la ATI [anestezie şi terapie intensivă, numele „european” pentru vechea „reanimare”] şi a stat destul de mult sub supraveghere medicală, cu perfuzii şi tratamente complicate.

A meritat? Probabil că pe moment da, pentru că în vara aia tipa arăta senzaţional; e o femeie frumoasă, dar de când o ştiu eu este rotunjoară, iar odată scăpată de „surplus” s-a schimbat foarte mult. Am spus că pentru moment a meritat, dar ceva mă face să cred că şi în ziua de azi mai are de tras în urma curei radicale cu lubeniţă.

În concluzie: nu ţineţi cure de slăbire despre care aţi citit pe net [cum e articolul ăsta din care aflăm că dieta cu pepene face minuni…], nu vă înfometaţi, faceţi mişcare şi mâncaţi moderat. Şi nu mă ascultaţi pe mine, că-s doar una de pe net care vă dă sfaturi! Dacă vreţi să slăbiţi, mergeţi la nutriţionist. Ăsta e singurul sfat legitim pe care vi-l pot da.

9 thoughts on “Despre curele de slăbire”

  1. va recomand un test simplu.hopa sus pe cantar in ziua in care incepeti sa mancati fara paine.dupa 30 de zile in care alimentatia voastra nu o sa contina paine dar nici alte fainoase o sa aveti o mare surpriza.8kg in minus daca renuntati si la cartofii prajiti este posibil.evitati sosurile cu multe calorii si dupa 30 de zile astept un feedback de la voi :)

    1. @Stilurilu: Am să te contrazic. Tocmai pentru ca fetele care citesc articolul ăsta să facă o vizită la nutriționist. Carbohidrații(ăia pe care în principal îi găsim în făinoase) sunt cei de care sistemul nervos(unde includem și creierul) are nevoie ca să funcționeze. Nu este ok să renunți complet la aceste alimente. Doar să fie cu moderație. Altfel, cum și Denisa ne-a povestit, te vei trezi că afară e lumină dar la tine e întuneric.

    2. @Stilurilu: carbohidratii sunt buni, astia iti dau energie. ideal e sa se consume la micul dejun, iti incepi ziua cu lapte si cereale integrale si ai energie 4-5 ore pana la urmatoarea gustare de la birou.

      paine ingrasa (~250 calorii/100gr), intr`adevar, si painea alba si pufoasa nu prea are fibre care sa ajute digestia si pe unii ii si baloneaza. o felie de paine sau un sandwich pe zi nu a omorat pe nimeni dar sunt multi care mananca paine la supa, la cartofi prajiti, la friptura, etc, asta nefiind bine.

  2. Dieta fără sport e un mare esec! Nu mai mănânc pâine de vreo 7 ani, iar fainoasele in general nu sunt pe gustul meu. De vreo 3 ani am renunțat aproape complet la carne de porc, si am înlocuit-o cu vita. Micul dejun e obligatoriu, iar fructele cu conținut mare de zahăr nu trebuie consumate zilnic. Cam astea sunt obiceiurile mele, si nu pot sa zic ca am probleme cu greutatea!
    Dar sportul este esential, măcar o data, de doua ori pe săptămâna!

  3. eu nu cred in conceptul curei de slabire. oamenii se ingrasa mancand aiurea, tin o cura de 1-2-3 saptamani si dupa ce se termina revin la vechile obiceiuri, ingrasandu`se din nou.

    daca vrei sa slabesti si sa te mentii trebuie sa iti schimbi definitiv obiceiurile alimentare si sa faci miscare.

    as interzice toate articolele gen „cura cu pepene” si alte aberatii. organismului ii trebuie vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, chiar si grasime si zaharuri pentru energie. toate astea nu ai cum sa le iei din pepene sau ciorba de varza si daca mananci astea timp de cateva saptamani dai in anemie.

  4. si cand nutritionistu’ te trece pe carne? pentru 2 saptamani exclusiv carne. carne dimineata, la pranza, la cina si la cele doua gustari. absolut nimic altceva. dupa cele doua saptamani, se mai introduce una alta, dar asa, usurel, ca pentru bebelusi.
    ca vezi, doamne, in preistorie oamenii mancau numa’ carne si era ok. 1. nu-s prea sigura de adevarul acestei afirmatii. 2. persoana care-mi recita aceasta poezie, tanara dupa srandardele anului de gratie 2012, n-ar mai fi fost in viata in preistorie.
    nu, nu eu am fost la nutritionist.

  5. Ai mare dreptate in articolul tau, nimeni nu ar trebui sa recomande o cura de slabit drastica. Chiar daca acestea sunt eficiente, nu trebuiesc urmat o perioada lunga de timp (cam 7 maxim 14 zile), iar dupa terminarea acestea trebuie urmata o dieta de stabilizare. Iar dieta cu pepene nu este nici pe departe una dintre dietele de slabit recomandate de specialisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.