„Zi cu fapte bune”: program de nutriție pentru copiii bolnavi de cancer. Și cum poți ajuta, dacă ai o firmă

Încep prin a spune că simt o înțepătură în ceafă de fiecare dată când văd/aud sintagma „copii bolnavi de cancer”. Asta așa, să rămână scris: nu cred că există lucru mai nasol în lumea asta decât copiii nevinovați care își încep viața cu internări, transplanturi, chimioterapie și alte cuvinte pe care nu ar trebui să le afle până la bătrânețe. Sau măcar până devin adulți! 

Alți oameni care au simțăminte de tot felul pentru copilașii bolnavi de cancer, oameni cu suflete mari, pun la cale tot felul de proiecte pentru a le face viața un pic mai ușoară. De exemplu, Asociația Spitale Curate desfășoară programul „Zi cu fapte bune”, în beneficiul copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic București, Institutul Clinic Fundeni și Marie Curie. Asociația se axează pe trei componente majore:

  • hrana sănătoasă;
  • igiena;
  • susținerea psihologică.

Din iunie 2014, de la creare, „Zi cu fapte bune” a însemnat peste:

  • 600 de kg de fructe la Institutul Clinic Fundeni;
  • 240 de kg de fructe la Institutul Oncologic București;
  • 40 de kg de fructe la Marie Curie, unde programul a început în martie 2015;
  • copiii au mai primit: jucării, medicamente, haine, fonduri pentru analize și produse de igienă, au participat și la 8 petreceri tematice: de Halloween, când au primit costume de super-eroi; Bal de Basm, când copiii au ieșit din spital și au fost introduși într-o atmosferă de basm; 1 martie, când copiii au primit mărțișoare și flori alături de mămicile lor și 1 iunie, când a fost organizată o paradă a modei.

Iar anul viitor, Asociația Spitale Curate își propune să dezvolte primul program de nutriție compact din România, prin care să schimbe modul în care copiii bolnavi de cancer se hrănesc, atât din punct de vedere practic, mesele pe care ei le iau în spital, cât și teoretic, oferind suport educațional pentru părinți.

Va fi introdus un nutriționist pe secțiile de oncopediatrie, acesta urmând să evalueze copiii în funcție de boală, tratament, starea generală de sănătate și va propune un meniu individualizat care să vină în sprijinul copilului.

Vom alcătui 2 kituri. Unul la internare în care vom avea:
– broșuri cu informații despre beneficiile unei nutriții sănătoase: ce înseamnă alimentația corectă și sănătoasă pentru copilul bolnav de cancer- ce are și nu are voie să mănânce;
– o carte cu rețete pentru ca părinții să le poată găti copiilor corespunzător, în funcție de îndrumările nutriționistului;
– o broșură cu tratarea prin alimentație corectă a efectelor secundare ale chimioterapiei.

Kitul de externare: va cuprinde provizii nutriționale pentru perioada în care copilul va sta acasă, astfel încât noul regim să nu fie întrerupt.
– vom pune la dispoziția secțiilor de oncopediatrie un nutriționist, care va evalua fiecare copil în parte și va alcătui un meniu personalizat în funcție de boală, tratament, nevoi, efecte secundare etc.
– vom avea posibilitatea să oferim la Institutul Oncologic București o masă sănătoasă pentru cei 30 de copii bolnavi de cancer internați acolo.
– pentru toate cele trei spitale, vom alcătui kituri de igienă ce vor cuprinde pijamale, periuțe de dinți, geluri de duș, pastă de dinți etc. alături de broșuri care îi vor învăța pe părinți cum să trateze nevoile de igienă ale copiilor, iar pe copii cum să se spele corespunzător.

Toate aceste eforturi vor fi susținute de o platformă pe site-ul spitalecurate.ro, unde vor fi publicate rețete gătite de nutriționiști, tips and tricks, forum, pentru ca părinții să afle răspunsuri la întrebările pe care le au în timp real, joculețe pentru ca micuții să dobândească, prin joc, cunoștințe sănătoase despre alimentație.

Suntem convinși că putem obține rezultate durabile și eficiente pentru copiii bolnavi de cancer, însă, pentru ca toate aceste lucruri să se poată întâmpla, am avea nevoie și de ajutorul Dvs. Luna decembrie este luna în care companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către o cauză umanitară și de aceea, am dori să vă rugăm, dacă este posibil și rezonați cu cauza noastră, să scrieți pe blogul dvs câteva cuvinte despre proiectul nostru. Speranța noastră este ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni și astfel, cu ajutorul lor și al dvs, să se transforme în realitate.

Iar mesajul meu este simplu: dacă aveți o firmă, direcționați cei 20% către cauzele în care credeți. Eu nu am făcut decât să vă prezint o variantă. Mulțumesc dacă ați citit până aici!

Foto featured: Cancer, de la Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.