În redacţie, la un ceai înfloritor

Până ieri habar nu aveam că există ceaiuri care înfloresc. Am aflat de existenţa lor atunci când am primit, prin curier, un plic care conţinea o cutie cilindrică din carton. Înăuntru, doi bulbi de ceai care înfloresc, fiecare ambalat ermetic. Curios ca-ntotdeauna, al meu soţ nu a mai stat la discuţii şi a desfăcut un plic, a pus bulbul – care arată foarte ciudat, nici n-ai zice că dintr-o chestie aproape inestetică iese ceva atât de frumos – într-un bol din sticlă şi a turnat peste el apă clocotită. Câteva zeci de secunde mai târziu, bulbul a înflorit, iar bolul s-a umplut cu trei flori de crizantemă care au aromat apa fierbinte cu ceai alb cu aromă de iasomie.

Cel de-al doilea ceai aveam de gând să-l împart cu alţii, aşa că l-am dus la birou, unde mi-am invitat colegii să se bucure de el. Cu ocazia asta m-am învăţat minte definitiv să citesc şi să respect instrucţiunile de folosire. Pe eticheta cutiei scria aşa:

Put flower tea bud into glass tea pot
Add boiling water
Leave 5-10 minutes to infuse

Din păcate, la redacţie nu aveam decât apă fierbinte, nu fiartă. Chiar mă gândeam la ironia faptului că sursa mea de apă fierbinte pentru cafea, ceaiuri şi rarele şi păcătoasele supe la plic, la redacţie, se numeşte water cooler. În afara zilelor caniculare din iulie-august când mai bem şi apă rece, folosim doar butonul roşu pentru apă fierbinte, cel albastru e ca nou. Am pus apă fierbinte într-un bol, am pus bulbul înăuntru şi… nimic. Eu îl fixam cu privirea, el rămânea impasibil. După ce am văzut filmuleţul de la Diana Ribana, mi-am dat seama că ar trebui să fiu mai răbdătoare. Dacă mai stăteam câteva minute, înflorea. Am golit apa şi am repetat figura, de data asta turnând apa fierbinte direct pe el. Şi a mers!

  

  

  

  

  

Rezultatul a fost la fel de spectaculos ca acasă [în cele din urmă… pentru că acasă, cu apă clocotită, ceaiul s-a desfăcut mult mai repede] şi colegii au fost foarte încântaţi de noutate. Şi de gust! Şefu’ chiar mi-a zis că-i place pentru că nu simte nevoia să pună nici un pic de zahăr în el. Eu oricum nu mai îndulcesc ceaiul de când am renunţat la zahărul din cafea – de fapt, de atunci nu mai prea beau nimic dulce, nici sucurile naturale nu-mi plac dacă sunt îndulcite.

De felul meu nu-s consumatoare de ceai. Îl mai beau iarna, când am extremităţile îngheţate, pentru că mă încălzeşte rapid, când sunt răcită sau când am chef de o băutură caldă care să nu fie cafea. Îmi amintesc cu plăcere de un ceai pe care l-am băut, în tinereţe, la Cărtureşti. Avea aromă de caramel şi fusese servit într-un recipient măricel, din care îmi tot turnam în cană. În rest… ceaiurile au însemnat pentru mine acele pliculeţe pe care le cumpăr la cutie de câte 20 de bucăţi şi peste care pun apă fierbinte, aproape fiartă. Prietenul nostru Robert, în schimb, e mare amator de ceai. Are tot timpul în maşină măcar o pungă cu ceai special, pe care şi-l prepară cum numai el ştie. Acasă, la Timişoara, are cutii şi pungi cu ceai peste tot. Toate aromele, toate culorile. Când văd atâta pasiune, parcă mi se face şi mie poftă de un ceai aromat şi de-abia aştept să-l invit la un ceai înfloritor!

Bulbii de ceai care înfloresc reprezintă încununarea a 5.000 de ani de cultură chinezească a ceaiului. Cine altcineva, dacă nu chinezii, ar avea răbdare să îmbine arome şi să coasă [coase?] manual, cu fir de bumbac, frunze de ceai alb? Rezultatul este impresionant şi chiar dacă o cutie cu două ceaiuri care înfloresc costă 25 de lei, eu zic că e un preţ corect. Nu îţi faci în fiecare zi un astfel de ceai, dar e perfect atunci când vrei să-ţi impresionezi musafirii – oricât de ignoranţi ar fi în privinţa ceaiurilor, sigur vor aprecia florile crescute din bulb!

Eu am primit ceaiul de la Organique, cu care am început o colaborare foarte simpatică. O să aflaţi în curând despre ce-i vorba, deocamdată vă spun doar că se lasă cu activităţi interesante şi concursuri cu premii constând în produse faine de pe Organique.ro.

Şi dacă vreţi să citiţi mai multe opinii despre ceaiul care înfloreşte şi, în viitor, despre cosmeticele bio şi alte produse naturale, mai treceţi pe aici, dar şi pe la ei: Zăineasca, Raluca Moisi, Lilişor, Diana Ribana, Corina SăftescuVeve şi Lavinia Biberi şi last, but not least, Tomata.

9 thoughts on “În redacţie, la un ceai înfloritor”

  1. Eu am primit o cutiuta cu ceai din acesta acum vreo 2 ani, si am fost tare incantata de el. Intre timp s-a terminat, asa ca imi mai comand din cand in cand de pe ebay, la un pret mult mai decent decat al celor de la organique.

    1. Într-adevăr este spectaculos și are un gust deosebit. Găsești la noi pe site câteva variante. Dacă ai drum prin Oradea, te invităm să ne vizitezi și magazinul, e chiar în cetrul orașului.

  2. Pingback: Cine vrea să fim “best frieeends”?! « Denisa Bârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.