Lunea mâinilor îndemânatice: să curățăm mașina de spălat

Atunci când spui „mașină de spălat”, în România, nu te prea gândești la mașină de spălat vase – de-asta cred că îi spunem în continuare așa și nu „mașină de spălat haine”. Și aș putea să pun pariu că majoritatea mașinilor de spălat din gospodăriile românești sunt cu încărcare frontală și nu verticală. 

Înțeleg că problema mirosurilor urâte, a murdăriei și mucegaiului afectează tot mai multe mașini de spălat. Nici a mea nu face excepție. Ca să scăpăm de mirosul urât, de mucegai și mai ales de chinul de a curăța mașina de spălat de mizeria urât mirositoare, sunt necesari câțiva pași. Noroc cu oamenii care au mai multă experiență de viață [Mama] și cu Pinterest, de unde am învățat o grămadă de lucruri noi și interesante despre viață. :D

Nimănui nu-i plac pozele cu murdărie, așa că nu o să insist prea mult cu asta. Dacă citiți articolul ăsta, cel mai probabil aveți o mașină de spălat cu încărcare frontală care s-a murdărit și trebuie curățată.

Bun. Internetul spune așa: murdăria dintre faldurile de cauciuc nu se va duce cu altceva decât clor.

Pentru mine, clorul este sfânt atunci când vine vorba de dezinfectat sau curățat chestii foarte murdare, atacate de mucegai. Eu folosesc Domestos. Am spălat, așadar, zona murdară cu un burete de vase „natural” [îi cumpăr din Auchan, costă câțiva lei un set de trei-patru bureți], am clătit, am dat din nou cu buretele și pentru că murdăria nu se dădea dusă, am îmbibat un prosop într-o soluție 1:1 de apă caldă cu Domestos și l-am lăsat acolo timp de 30-40 de minute. Deci jumate apă, jumate Domestos.

masina de spalat curata1

După asta, am frecat cu o periuță de dinți veche. A durat un pic, dar rezultatul a meritat efortul! Al naibii cauciuc, s-a curățat!

Dacă vreți o curățare completă, spălați cârpele pe care le-ați folosit la spălarea mașinii, alegând programul cu cea mai ridicată temperatură. Eu nu am mai făcut pasul ăsta, pentru că sfatul continuă așa: apoi mai rulați un ciclu de spălare, tot la cea mai ridicată temperatură, adăugând două cești de oțet. Atenție: nu amestecați niciodată oțetul cu clorul și nu puneți mașina să spele dacă nu sunt haine în ea, puneți mai bine niște cârpe decât să-i dați drumul să spele goală.

La mașina mea de spălat, sertarul se curăță foarte ușor, pentru că se scoate de tot și îl pot freca până când se duc urmele de detergent lichid și balsam de pe el. Eu nu mai folosesc detergent pudră de când am mașina asta, pentru că anterioara s-a stricat [și] din cauza detergentului de proastă calitate nedizolvat. Nici în asta, la programul rapid – cel pe care îl folosesc aproape în exclusivitate! – de 29 de minute și 30 de grade Celsius, nu se prea dizolvă detergentul, nici pernuțele de tip pudră și gel. Așa că prefer să folosesc detergent lichid.

Acum vine cealaltă parte: dacă nu îți place să se adune atâta mizerie și vrei să treci cât mai rar prin experiența curățării cu clor, soluția este, pare-se, să cureți apa rămasă acolo după fiecare ciclu de spălare, pentru că din cauza ei apare mucegaiul. Și da, e important să scoți hainele când mașina a terminat de spălat, nu după „câteva” minute. :) Pe cât posibil, lasă ușa mașinii de spălat deschisă între spălări. Aerul ajută și el la păstrarea prospețimii.

Cam asta a fost. Sper să vă fi fost de folos. Dacă aveți tips&tricks, le aștept în comentarii!

P.S.: Știați că acum puteți comanda chiar și produse de curățenie de pe eMAG? De exemplu, chiar Domestos, care să vă fie livrat la ușă? Mi se pare foarte tare!

P.P.S.: Încă o poză culeasă de pe net:

washing

Surse: Clean and scentsible, Pinterest

2 thoughts on “Lunea mâinilor îndemânatice: să curățăm mașina de spălat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.