Produs în Sibiu: muştarul Mustardino

În vizită la Sitemani SibiuCând am auzit că urmează să merg în vizită la Sitemani, nu am avut nici un fel de emoţie. „Or fi făcând site-uri”, mi-am zis înainte să caut pe Google. Nu fac site-uri, ci muştar, ketchup, sosuri şi cea mai bună zacuscă produsă „în masă” pe care mi-a fost dat să o gust. Culmea e că după ce am intrat în fabrică am constatat că recunosc [şi consum] unul dintre produse: muştarul Mustardino.

Povestea începe în urmă cu 15 ani, în garajul părinţilor celor doi antreprenori sibieni. „Şi v-a fost greu?”, a întrebat cineva. „Nu, deloc! Noaptea făceam muştar şi ziua îl vindeam!”, a venit şi răspunsul. Evident că le-a fost greu. Nu am întâlnit, încă, un proprietar de afacere care să spună că totul i-a mers ca pe roate, că nu l-a afectat criza şi că birocraţia românească este inexistentă. Toţi afaceriştii se lovesc de probleme, dar numai câţiva reuşesc să le depăşească. Ei sunt cei care, astăzi, produc bunuri pe care căror etichete scrie „Fabricat în România”. 

Zacuscă tradiţională de vinete "Casa Sibiană"Zacusca tradiţională de vinete pe care Sitemani o face în fabrica din Sibiu are un ambalaj foarte frumos, iar pe etichetă scrie Casa Sibiană. Cu informaţia asta mă adresez, deocamdată, exclusiv acelor cititori care locuiesc în Spania, Germania şi Marea Britanie, pentru că acolo merge toată producţia de zacuscă tradiţională [dezvoltarea gamei de produse Casa Sibiană este în plan pentru viitorul apropiat]. Costul producerii unui borcan de zacuscă tradiţională este destul de ridicat şi se pare că pentru piaţa românească, preţul de vânzare e cam mare. „Nu pot să vând în România un borcan de zacuscă cu opt lei”, ne-a spus doamna… al cărei nume nu mi l-am notat, spre ruşinea mea.

Ca să vă faceţi o idee, zacusca asta conţine: vinete coapte, gogoşari, ceapă, bulion, ulei de floarea soarelui, sare, piper şi foi de dafin. Iar toate legumele sunt coapte în cel mai tradiţional mod cu putinţă, după care borcanele sunt sterilizate într-un container imens. La mine acasă, sterilizarea borcanelor după ce sunt umplute cu zacuscă şi li se pun capacele se numeşte „dunst”, habar n-am de unde vine, că în germană Dunst înseamnă ceaţă, conform Google Translate.

Revenind la muştar…

În vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani SibiuÎn vizită la Sitemani Sibiu

Înfiinţată în 1992, firma Sitemani avea o capacitate de producţie de 500 de kilograme zilnic. Pentru a extinde capacitatea de producţie, dar şi pentru alinierea la normele europene pentru industria alimentară, în anul 2005 firma a demarat în zona industrială Sibiu construcţia spaţiului de producţie de 2.200 de metri pătraţi, unde produce 15 tone de muştar şi 10 tone de ketchup în fiecare zi. În perioada de iarnă, capacitatea de producţie poate ajunge la 20 tone cu ajutorul noii linii moderne, automate de îmbuteliere, etichetare şi ambalare pentru borcane. Şi am aflat că borcanele de plastic pentru muştar sunt făcute „în casă”, adică nu sunt importate, firma producându-şi propriile ambalaje.

De la început, reţetele utilizate au fost cele tradiţionale, gustoase, fără aditivi alimentari, acestea menţinându-se şi în prezent. Gustul natural al muştarului produs de Sitemani este un etalon pentru piaţa de condimente.

Sitemani are o reţea puternică de colaboratori în judeţele Alba, Vâlcea, Prahova, Gorj, Hunedoara [iupii!], Craiova şi Timiş, unde deţine o cotă de piaţă de aproximativ 40 – 70 la sută. În judeţul Sibiu, firma are o cotă de piaţă de 90 la sută, produsele fabricate câştigând încrederea consumatorilor sibieni.

„Produs în Sibiu” este o campanie realizată de Asociaţia Produs în Sibiu împreună cu ziarul Sibiu 100%.

UPDATE: Alte fabrici și “uzine” pe care le-am vizitat de când sunt bloggeriță…

Vizită la fabrica de chipsuri Lay’s din București | Vizită la fabrica Danone din Bucureşti |Vizită la fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca şi partea a doua | Vizită la Jolidon,Napolact şi din nou la Farmec | Vizită la fabrica de bere Timişoreana şi la Cramele Recaş |Ferma de vite Angus de lângă Sibiu | Pateurile şi conservele Scandia | Încălţămintea Lytos de la Sibiu | Produsele de panificaţie Boromir | Muştarul Mustardino, din Sibiu | UmeraşeleMainetti din Sibiu | Vizită la fabrica de cașcaval Hochland din Sovata |

ProHD – Fabricat în Hunedoara: Apa minerală Aqua Sara | Complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid (AVIS: video) | Carpatcement din Chișcădaga |

De asemenea, am fost “în spatele ușilor închise” ale restaurantului McDonald’s din Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.