Ai spus deja NU zahărului rafinat? Top 3 îndulcitori naturali

Cauza majoră a obezității și a unor boli cronice, conform specialiștilor, este zahărul alb rafinat care pare să aibă din ce în ce mai puțini prieteni. Din fericire, pe piața din România se găsesc tot mai multe varietăți de îndulcitori naturali, astfel încât și cele mai pretențioase gusturi să fie satisfăcute.

La revedere zahăr rafinat, salut, îndulcitori naturali!

Pe vremuri, dacă medicul îi interzicea unui pacient să mai consume zahăr, respectivul nu avea multe variante cu care să-l înlocuiască: în afară de miere, mai erau disponibile doar substanțe sintetice (și, după cum s-a demonstrat mai târziu, nocive), precum zaharina. În prezent, oricine caută o soluție alternativă zahărului alb, are la dispoziție o gamă largă de îndulcitori naturali dintre care să aleagă, printre care zahărul de cocos, siropul de arțar, stevia și multe altele.

Zahărul de cocos este ideal pentru persoanele care suferă de diabet (deoarece are un indice glicemic scăzut), dar poate fi consumat în siguranță și de copii și de femeile însărcinate. În plus, față de zahărul alb rafinat, cel de cocos nu crește brusc energia pentru a o scădea la fel de brusc, ci are un ritm de creștere treptat, sănătos pentru organism. Cu un ușor miros și gust de caramel, având în conținut și fier, zinc și potasiu, zahărul de cocos poate fi folosit atât pentru îndulcit cafeaua, cât și pentru pregătirea deserturilor. Atenție, însă, numărul de calorii este asemănător cu cel al zahărului alb! 

Siropul de arțar conține vitamine și minerale (printre care calciu, potasiu și zinc) și cel puțin 24 de antioxidanți, arată studiile: așadar, nu doar că este delicios în clătite, ci are și beneficii pentru sănătate. Unele cercetări îl plasează printre ingredientele naturale cu potențial efect anticancerigen. E bine să fie consumat cu moderație, însă, deoarece are multe calorii și, la fel ca zahărul rafinat, poate conduce spre instalarea obezității. Când cumpărați sirop de arțar, se recomandă să citiți cu atenție eticheta, pentru ca nu cumva să luați sirop CU arțar, care are de fapt doar aroma, nu și beneficiile pentru sănătate.

Stevia, unul dintre cei mai apreciați îndulcitori naturali, și-a găsit mulți adepți prin faptul că nu are deloc calorii. Până la urmă, ce poate fi mai avantajos decât să mănânci dulce și să nu te îngrași? Pe lângă faptul că are zero calorii, stevia are și indicele glicemic zero. Cu toate acestea, îndulcește foarte bine – e de aproximativ 250 de ori mai dulce decât zahărul – și fără să atace dinții, poate fi folosită la prepararea unei multitudini de dulciuri și, un detaliu foarte important pentru multe persoane, nu schimbă gustul ceaiului sau al cafelei.

Îndulcitorii naturali sunt o variantă mai sănătoasă a zahărului alb rafinat, conținând și multe nutrimente necesare organismului. E indicat, însă, ca aceștia să nu fie consumați în cantități exagerate, mai ales de către persoanele care încearcă să piardă în greutate, pentru că unii dintre ei au foarte multe calorii.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.