Astăzi am aflat ce sunt certificatele energetice

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar vestmânt —
Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.

Brrr

Ca George Bacovia mă simțeam și eu la unul dintre locurile de muncă pe care le-am avut. Lucram într-un birou, dar biroul era amenajat într-o clădire veche. Ca să descui ușa trebuia să o ridici puțin și să învârți cheia cu o anumită forță, altfel rămâneai pe dinafară până când apărea vreun coleg (am pățit). La parter funcționa un cabinet medical, amenajat acolo temporar, pentru că medicul își construia o clădire în apropiere. Sus, unde aveam noi biroul, ne învecinam cu două „apartamente” goale plus unul ocupat de o avocată și încă unul în care venise o doamnă rămasă pe drumuri după ce îi murise concubinul, iar copiii lui o aruncaseră în stradă.

O singură iarnă a rezistat doamna în apartamentul de ocazie, pentru că toată clădirea avea o centrală termică pe gaz și termostatul era la noi în birou. Și noi nu plăteam nimic, așa că porneam căldura la cea mai mică senzație de frig. Nu o făceam ca să îi creștem ei datoriile, noi nici nu am știut că „împărțim” căldura sau că ea plătește până când ne-a spus, smerită, că se va muta pentru că a trebuit să ia un împrumut de la CAR (casa de ajutor reciproc) ca să își plătească factura la gaz și că ajunsese să lucreze pentru a-și plăti facturile. Ce să zic… ăsta era „binele” făcut de patroană, care i-a dat locuința gratis, dar i-a luat banii pe încălzire.

Iarna era groaznic de frig, iar vara muream de cald. Se încingea acoperișul și pur și simplu aveam impresia că intru într-o seră, dacă mergeam ziua la muncă. De asta, pentru că am putut să îmi fac programul cum voiam, alegeam să merg seara la birou și lucram noaptea, cu geamurile deschise. Iar în lunile reci, dădeam căldura la maximum, caloriferele „duduiau” și era cât de cât călduț.

Clădirea cu pricina există și astăzi, iar din 9 sau 10 spații („apartamente”) unul singur mai este ocupat. Așa cum pentru a încălzi acel spațiu probabil că se cheltuie o căruță de bani în fiecare lună de iarnă, la fel se întâmplă cu mii și mii de alte clădiri din țara asta, construite cu zeci de ani în urmă, când totul era „al nostru” și nu ne interesa cât „se cheltuie” pe utilități.

Despre certificate energetice am tot auzit, dar nu m-a interesat în mod deosebit subiectu până acum, când am aflat și ce este un certificat energetic. Acesta oferă informații importante despre performanța energetică a unei clădiri și o încadrează într-o clasă energetică, în funcție de consumul anual calculat. Cam ca la electrocasnice, doar că „aparatul” încadrat într-o clasă este chiar locuința ta. Imobilele încadrate în clasa energetică A prezintă cel mai scăzut consum de energie, crescând până la clasa G, cu cel mai ridicat consum. Astfel, cu cât locuința ta se încadrează într-o clasă mai apropiată de A, cu atât cheltuielile aferente cu întreținerea acesteia vor fi mai mici și confortul mai ridicat și… invers, cu cât e mai aproape de clasa G, cu atât cheltuielile sunt mai mari.

Fără să dețin un certificat energetic, știu că locuința mea este mai aproape de A decât de G. Am pereții izolați, geamuri termopan peste tot, și peste toate, mai am și norocul de a mă situa între apartamente foarte bine încălzite și la rândul lor izolate, astfel încât căldura se pierde doar prin ochiurile formate de geamuri.

E foarte confortabil să locuiești într-o casă călduroasă iarna și răcoroasă vara. Nu cred că trebuie să vă explic de ce, tocmai am povestit mai sus cum era în casa groazei unde am lucrat câțiva ani. Dacă mă întrebați pe mine, aș obliga toți proprietarii de imobile să înlocuiască tâmplăria cu una care să nu mai permită pierderea de căldură, pentru că asta duce la irosirea unor resurse care nu sunt regenerabile! O casă pe care o încălzești cu mult gaz ars sau curent consumat este ineficientă energetic și ar trebui pusă la colț, în genunchi, pe coji de nucă!

Apropo de căldura care se pierde, știți imaginile acelea de la TV, filmate cu camera cu termografie sau termoviziune, în care se vede cum căldura se pierde pe la geamurile blocurilor de locuințe? Așa arată un bloc care nu a fost reabilitat termic (adică nu a fost izolat) vs. unul izolat:

Și de ce sunt importante toate aceste informații? Din două motive:

  1. pentru orice clădire pe care o construiești, o vinzi (chiar și prin programul Prima Casă sau credit bancar) ori o închiriezi, sau care este supusă unor renovări majore, este obligatoriu să deții un certificat energetic.
  2. pentru că vrei să plătești cât mai puțin pentru a avea confort în propria locuință. De ce să dai mai mult pe gaz când poți să nu? Ei bine… când cumperi o locuință, certificatul energetic este un bun indicator al valorii facturilor viitoare!
Articol înscris în competiția SuperBlog 2019.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.