Concediul nu ar trebui să se numească „de odihnă”

tot din seria articolelor începute și neterminate în 2019: Tu de câte ori ți-ai luat concediu ca să te odihnești? De fiecare dată, știu, dar de câte ori te-ai și odihnit?

Foto: Bagaj de vacanță, de la Shutterstock. Autor: Kaikoro

E clar, femeile își iau liber ca să recupereze curățenia pe care n-au avut timp să o facă în timp ce lucrau minimum 8 ore pe zi. Mamele bune se bucură că au mai mult timp de petrecut cu copiii lor, familiile pleacă în concediul așteptat tot anul. Bolnavii își iau concediu de odihnă ca să își facă analize sau ca să meargă pe la doctori.

Și începe nebunia: planuri de vacanță, bilete de avion, de tren, asigurări, cazare, căutat obiective turistice. Planificarea vacanței nu este floare la ureche, mai ales când ai mai multe locuri de vizitat.

Noi suntem printre norocoși: ca angajat în România ai dreptul la 20 de zile de concediu de odihnă. Dacă faci tot felul de șmecherii și „punți” între zilele libere „de la stat”, poți să îți faci mai mult de un concediu mare pe an. Fiecare țară are propria legislație, dar unele (SUA fiind exemplul cel mai la îndemână) pot să nu impună nimic angajatorului, tu, ca angajat, fiind astfel la discreția lui în ce privește zilele libere. Cred că trebuie să fie foarte dureros, ca român plecat în SUA, de exemplu, să te adaptezi de la 20 de zile de concediu acordate prin lege la 0 zile de concediu, pentru că așa vrea angajatorul, iar statului american i se rupe de „dreptul tău dobândit prin naștere”. Wikipedia are date pentru fiecare țară.

Și totuși. Îți iei concediu de odihnă și după două săptămâni de plimbat prin țări străine sau prin țara ta, te întorci la muncă mai obosit decât ai plecat. Parcă sunt tot mai rare cazurile colegilor care revin după concediu bronzați, relaxați, cu zâmbetul pe buze. Sau poate mi se pare mie.

Nu știam că asta e o problemă a omului modern. Eu golesc de fiecare dată „valiza” în ziua în care mă întorc acasă, bag toate hainele la spălat, „pun bine” suvenirurile și așa mai departe. Cum să nu îți desfaci bagajul?

Căutând o poză pentru ilustrarea acestui articol, am dat peste (foarte) multe articole referitoare la revenirea din concediu. Unii îi spun chiar mahmureala de după concediu! Eu am creat o listă de lucruri pe care ar fi bine să le pui în ordine înainte de a pleca în concediu. Ar fi bine să o consultați.

Voi cum vă întoarceți din concediu? Și unde vă place să călătoriți? Cât de des? Cât vă ia să vă reveniți după întoarcerea acasă?

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

1 thought on “Concediul nu ar trebui să se numească „de odihnă””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.