Cum economisesc energie acasă

Iată un subiect pe sufletul meu! Oricând vine vorba despre economii de orice fel, sunt prima care spune „Prezent!”. Nu îmi place risipa, nu îmi place deloc ideea de a consuma inutil resurse pentru că prima lecție pe care am învățat-o la economie a fost despre resurse – și faptul că ele sunt limitate. Îmi place să reduc costurile la utilități, de aceea de multe ori „vânez” ofertele cele mai bune.

OK, îmi place să fac duș și când fac eu duș, tata spune că spăl elefantul. Probabil că între factura mea la apă și cea a spălătoriei auto de peste drum nu este o diferență foarte mare. Ăsta e păcatul meu: îmi place să mă bălăcesc. Am în plan achiziția unei mașini de spălat vase, pentru a economisi apa pe care, altfel, o consum zilnic la spălatul vaselor. Să rămână „risipă” doar acolo unde îmi place să fac risipă: la duș.

În schimb, când vine vorba despre energia electrică, toată familia mea știe că sunt teroristă:

  • Stinge lumina! Ai stins lumina?
  • Nu mai sta cu ușa deschisă la frigider, că nu s-a modificat conținutul de ultima dată când te-ai uitat în el!
  • Cum adică aveai mâinile ocupate? Stingi lumina cu nasul sau cu fruntea, că de-aia e pus întrerupătorul la nivelul capului!
  • Oprește calculatorul ăla!

Plita electrică am schimbat-o cu una pe gaz, pentru că simțeam că îmi crește tensiunea când îi vedeam pe toți ai casei gătind ore în șir și știam că are un consum mare. Până la urmă am vândut-o pe OLX și nu regret nimic.

O chestie de care sunt tare mândră este că am schimbat absolut toate becurile incandescente din casă cu becuri LED, care consumă mult mai puțină energie. Factura la curent a scăzut semnificativ imediat după această mișcare. Da, becurile LED erau la început pe piață, m-a costat o mică avere să le schimb pe toate, dar unul singur s-a ars de atunci și având garanție de la vânzător, l-am schimbat gratuit. La serviciu avem încă becuri incadescente și o instalație electrică veche, nu vreți să știți cât de des se ard becurile și cât de enervantă e lumina pe care o dau, eu fiind obișnuită cu LED-uri.

Drastic s-a modificat consumul meu de curent după ce am făcut această mișcare!

Ca să nu mai consumăm mult gaz, am înlocuit acum câțiva ani vechea centrală termică cu una nouă, eficientă din punct de vedere al consumului. Cea veche avea doar un buton pe care-l învârteam până la nivelul aproximativ de confort dorit, iar ea mergea întruna. Celei noi i-am adăugat și un termostat care a schimbat complet regulile jocului. Centrala nu mai merge de capul ei, ci pornește doar atunci când temperatura scade în camera unde este amplasat termostatul. Evident, asta a dus la un consum mult mai mic de gaz în iernile care au urmat.

De ce să plătesc mai mult când pot să plătesc mai puțin? – ăsta ar putea fi lejer motto-ul meu, mantra după care îmi trăiesc viața. De exemplu, anul ăsta nu m-am operat la ochi pentru că perioada în care clinica făcea operații cu 3.000 de lei în loc de 4.000 nu a coincis cu timpul meu liber. Nu puteam fi lipsită de vedere într-o anume perioadă, așa că am amânat pentru la toamnă sau anul viitor programarea operației. Puteam să dau 4.000 de lei mai devreme sau mai târziu și să scap? Sigur că puteam, dar nu aș face asta niciodată. Dacă știu că un serviciu poate fi cumpărat cu o sumă de bani, nu concep să plătesc mai mult.

De asemenea, urăsc să arunc mâncare. Nu că sunt copii în Africa care mor de foame și ar fi putut mânca zama aruncată de mine, dar pentru a face zama aia, am cumpărat niște legume (bani), niște carne, ele au fost fierte pe foc (apă și gaz consumate) într-o oală pe care am spălat-o apoi (apă, gaz, detergent) și dacă o arunc, trebuie să trag apa după ea (canalizare). Și pentru ce? De ce? Că bucătarul Sebi a calculat greșit numărul de zile în care vom mânca din aceeași ciorbă, iar noi am plecat de acasă pe neașteptate și când ne-am întors, nu mai era bună?

Sunt chitroasă? Da, sunt, dar privesc amuzată această etichetă, plus că altfel râzi când plătești 120 de lei factura la curent și 60 cea la gaz, decât atunci când îți dai jumătate de salariu pe utilități, pentru că „ești prea sărac” ca să faci economii. De-aia ești sărac…

E.ON ne încurajează să facem economii la puterea 100 printr-o serie de video-uri educative pe care toată lumea ar trebui să le vadă. Nu uitați că resursele planetei sunt limitate și trebuie să le consumăm responsabil!

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Cum economisesc energie acasă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.