Cum este Samsung S20 ULTRA?

ULTRA1 Element de compunere cu sensul de „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din lat.fr. ultra-.
ULTRA2 adj. invar. (Fam.) Grozav. – Din fr. ultra. (DEX)

Da, acest telefon este peste măsură de frumos, de deștept, de rapid. Este foarte mare. Este extrem de ușor să te obișnuiești cu el, este grozav. Deci sudcoreeni de la Samsung nu au mințit deloc când i-au zis ULTRA.

Nu exagerez când spun că trebuie să faci doi „pași” cu degetul pe ecran ca să ajungi de la butoanele de jos la notificările din partea de sus.

Primul telefon testat de mine prin programul Orange Smartphone Tester a fost unul fără Google, adică fără Google Play, fără posibilitatea de a sta pe YouTube cu ecranul închis, fără aplicații de banking, fără Facebook până la un punct. A fost o ieșire totală din zona de confort și probabil că a făcut întoarcerea la un telefon super deștept și cu Adroid de la Google cu atât mai frumoasă. Am simțit că m-am întors acasă.

S20 ULTRA este un supertelefon. Am ales să îl testez folosindu-l intens, așa cum aș face-o dacă ar fi al meu. Am încercat să îi găsesc și minusuri, pentru că plusuri e clar că are multe, iar în acest articol le detaliez pe toate, subliniind că niciunul dintre ele nu este atât de serios/grav încât să mă determine să spun că S20 ULTRA nu este un telefon bun. Este un telefon grozav, un ultra-telefon, dar ca fun fact, iată câteva lucruri care s-ar putea să te enerveze la el. 😁

Primul pas, când l-am primit în teste, a fost să mă loghez cu contul meu de Google și să îmi transfer, printr-o aplicație numită Smart Switch, absolut tot ce aș fi vrut să am de pe telefonul meu, tot Samsung. Mă mâncau degete să îl butonez cât de repede, dar nu voiam să intru pe un „teren” gol. Adică am vrut să îl simt ca pe un upgrade al telefonului meu (un Samsung S7 Edge de care trag de cel puțin doi ani) și exact așa a fost.

Așa arată aplicația cu care poți transfera datele dintr-un Samsung în altul.

Aplicația Smart Switch mi-a importat tot, fără să-mi dau seama la un moment dat începuse să copieze miile de poze de pe telefonul meu pe noul telefon, chestie pe care nu o voiam neapărat, pentru că urma să testez telefonul pentru trei săptămâni și nu pe viață. Din păcate…

Odată ce i-am pus toate alea, am început să mă joc cu el, să îl butonez, să îl pipăi. Prima senzație: băi, cât e de mare! Nu voi putea niciodată să mă obișnuiesc cu un ecran atât de mare! Adică exact ce am zis de fiecare dată când am trecut de la un model mai vechi de Note la unul mai nou. Sau când am trecut de la S7 la S7 Edge – aveam senzația că umblu cu tableta după mine! Cu timpul, m-am obișnuit cu fiecare ecran mare care mi-a fost pus în față. E o chestiune de zile. Serios, când a fost Sebi plecat din oraș i-am folosit calculatorul ca să nu îl mai deschid pe al meu (că de fiecare dată când îl deschid are Windows de făcut updates, pentru că îl deschid rar) și mi-a luat cam două zile să mă adaptez cu ditamai televizorul pe post de monitor. Pare o nebunie la început, dar avem capacitatea de a ne adapta la orice. Din fericire!

Al doilea gând a fost că nu voi putea să îl folosesc fără husă. Am rămas la această idee. Telefonul are pe spate un apartament cu patru camere plus mansardă construit pe un alt nivel.

Adică literalmente, telefonul ăsta nu poate să stea pe spate decât dacă-l sprijini de ansamblul ăla rezidențial sau cum mama naibii să-i mai zic.

Aici se poate vedea că telefonul nu stă pe spate, ci într-o parte, din cauza camerei. Este, deci, musai să folosești o husă pentru a nu zgâria complexul rezidențial.

E imens. E ca un telefon mai mic pus peste acest telefon mare! Deci: dacă mi-aș permite vreodată telefonul ăsta, odată cu el aș cumpăra și o husă de calitate, pentru că nu doar că-i este greu să stea pe spate, dar pus pe suprafețe alunecoase, ghici ce? ALUNECĂ! Îl aveam de două sau trei zile, am pus ambele telefoane pe un suport lângă ușă, că mă pregăteam să ies din casă, și aud: ZBAAANG!

Câinele, în spate: yay, ce bine, încă un dispozitiv de tortură!

Mi-a stat inima. Cum naiba să le explic eu oamenilor ălora că am spart telefonul după trei zile?! Din fericire 😒, era telefonul meu. Alunecase de pe S20 ULTRA pentru că S20 ULTRA este prea lucios și alunecos. Deci: niciodată telefon scump fără husă!

Apoi, în primele zile s-a restartat singur de trei ori. Pur și simplu, vorbeam cu oameni pe messenger sau scriam ceva pe Facebook și mă trezeam cu ecranul negru. Nu s-a repetat deloc de-a lungul perioadei de testare, deci nu știu ce a fost, dar m-am gândit că trebuie menționat. Nu e în regulă să dai pe un telefon cât pe o garsonieră în Hunedoara și să se restarteze. Nu-i deloc în regulă.

Am încercat să fac poze farfuriilor cu mâncare și mi s-a întâmplat de mai multe ori să nu îmi placă rezultatul. Cu telefonul meu scot poze mult mai bune și la fel, Sebi face poze foarte bune cu Samsung S9+. Poate că e nevoie de o perioadă de adaptare sau poate că pur și simplu patru camere foto pe un telefon foarte scump se împiedică una pe cealaltă și dau rezultate mai slabe, în anumite circumstanțe, decât o singură cameră de pe un telefon mult mai ieftin, al aceluiași producător.

De asemenea, am făcut multe poze cățelului meu. Majoritatea sunt grozave, dar pe unele pur și simplu nu le-a scos focalizate. Un Husky se mișcă foarte repede și nu prea stă locului, adevărat, dar la lumina zilei, în casă, majoritatea pozelor cu animal în mișcare nu ies cum trebuie.

Cu destulă limbușeală poate reușesc să ajung afară…

Posted by Pedală the Husky on Sunday, March 29, 2020
În schimb, dacă stă nemișcat, pozele ies superbe. Iar ultra wide angle face minuni.

Camera cu wide angle, pe de altă parte… face toți banii. OK, nu chiar pe toți, că e scump telefonul ăsta, dar face mult. Mie încă mi se pare grozav că avem camere atât de performante pe telefoane. Practic, fiecare dintre noi poate să scoată cadre senzaționale fără să fie nevoie să umble la setări.

Căci și ăsta e un aspect important: telefoanele astea mai noi sunt super deștepte și „ghicesc” ce fotografiezi: portret, mâncare, câine sau pisică, peisaj etc. Telefonul acesta mi se pare un pic mai slab decât anteriorul testat în ce privește identificarea rapidă a scenei fotografiate. S20 ULTRA pare că stă un pic să se gândească la ceea ce „vede” și sunt sigură că dacă nu aș fi avut pe mână și alt telefon, aș fi fost super impresionată de această abilitate sau hai să-i zicem funcție. Dar am văzut că se poate mai bine, mai rapid, așa că îi scad niște puncte pentru asta.

Dar hey, telefonul meu S7 Edge nu „simte” nimic, dacă vreau să fac poză la mâncare, îi selectez modu Food și el îmi încălzește imediat tonurile, dându-mi în același timp posibilitatea de a blura marginile și de a focaliza pe un singur punct din cadru. Atât. Deci de la nimic la „știu că faci poze la câine, mâncare, iarbă verde etc.” este un mare salt înainte.

O altă problemă pe care am observat-o este că uneori, la lumina LED din bucătărie, pe cameră apar tonuri de roz și de galben/gri. Am crezut că e o eroare pe care o dă Samsung S20 ULTRA, până când am constatat că și Samsung S9+ al lui Sebi face la fel. S7 Edge al meu NU FACE ASTA, deci… e o funcție avansată. Au dat-o în bară doar de la S9 în sus, probabil.

Cățel pe roz
Cățel pe gri/galben
De fapt, asta e o problemă de Android, aveam să aflu ulterior. Tata are un telefon cu sistem de operare mai nou decât al meu și are aceeași „problemă”, deci nu e problema telefonului, ci a OS-ului. Tot enervantă rămâne.

Am constatat că trebuie să trag de meniu de 2 ori ca să ajustez luminozitatea! Nu am personalizat iconițele din meniul de sus, spunându-mi că pentru trei săptămâni de testare nu are sens să pierd 10 minute din viață. Mare greșeală. Mie îmi place să știu lucrurile la locul lor și mă încurcă foarte tare că trebuie să trag de două ori de meniul de sus ca să ajustez luminozitatea ecranului. Nu-ți dai seama de chestia asta decât după ce o faci de câteva ori și realizezi că nu e personalizabilă. La prima „tragere” de meniu ai notificările și trebuie să mai tragi o dată în jos ca să ajungi la meniul extins. Meniul „scurt” cuprinde șase icoane, cele mai importante pentru tine, ca utilizator, și pe care le poți personaliza. Adică poți selecta care dintre ele să fie disponibile la prima accesare a meniului din partea de sus. Dar nu poți să-i spui că tu vrei acces rapid la brightness/luminozitate.

Și cu amprenta am o problemă. I-am băgat ambele degete mari, dar foarte rar se întâmplă să le citească din prima încercare. De cele mai multe ori, mă anunță că am avut cinci încercări consecutive eșuate și îmi cere să-i bag PIN-ul. Iar PIN-ul l-am pus din șase cifre, ca să îmi vină să urlu de fiecare dată când nu reușesc să deblochez ecranul folosind amprenta. Ziua, îmi mai vede fața și mă identifică așa, dar în lumină slabă nu mă „vede”. Diferență destul de mare între anteriorul telefon testat și acesta: celălalt mă „citea” și în seminîntuneric și cu amprenta nu am avut aproape nici o problemă!

Every. Single. Time.

Daaaar… orice funcție, orice capabilitate, oricât de grozavă pălește în fața sistemului de operare. Dacă mi-ai luat Androidul cu Google, m-ai pierdut de mușteriu. Unde mai pui că folosesc Samsung de mulți, mulți, mulți ani și simt că nici un alt producător de telefoane nu se poate ridica la înălțimea Samsung?!

Un lucru tare fain pe care nu știu când sau cine l-a implementat: când ai tastatura în engleză, dacă-ți scrie cineva pe Gmail, WhatsApp sau Facebook Messenger, telefonul îți sugerează emjoiuri sau răspunsuri în funcție de ceea ce ai scris tu. Deci dacă eu scriu ceva despre China, în partea de sus a tastaturii apare steagul Chinei. Și am constatat chestia asta de mai multe ori, cu mai multe cuvinte.

La lucruri super trebuie să menționez calitatea sunetului, care este foarte bună. Prefer să urmăresc video-uri de pe YouTube sau să ascult muzică pe S20 ULTRA decât pe laptop, care are un sistem audio bunuț.

Oare v-am spus cât ține bateria? Într-o zi am tras de el, l-am pus să filmeze un hyperlapse (se pare că așa-i zice acum timelapse-ului 🤭), telefonul meu s-ar fi descărcat de șapte ori până la momentul ăla și S20 ULTRA încă avea 21% baterie. Căci… i-au pus o baterie pe măsura ecranului de neam prost: 5000mAh. Să fie acolo, să ai de unde consuma.

Ah, pe cutie scrie 5G. La noi (Hunedoara, zic) nu a ajuns încă și oricum am văzut la Jerry Rig Everything că în unele țări, acest model de telefon are doar slotul în care va sta antena 5G, dar antena nu-i, că încă nu este 5G. Nu știu ce are ăsta sub capac, că nu-s nebună să mă apuc să-l desfac, știu că de multe ori în loc de 4G mi-a apărut H+ și doar de câteva ori am avut 4G+. Eu oricum nu am nevoie de cine știe ce viteză, pentru Facebook e bun și H+ iar YouTube urmăresc de acasă, unde sunt conectată prin WiFi. Am făcut, totuși, un test de viteză pentru cine ar putea fi curios:

Ce mai folosesc eu des și e mult mai ușor la S20 ULTRA decât la alte telefoane: screenshot-urile. La ăsta e foarte ușor să faci un screenshot, pe lângă clasica mișcare cu mâna peste ecran, chestie pe care am urât-o dintotdeauna: apeși simultan pe butonul de blocare și pe cel de volume down. Chestie relativ ușoară, din moment ce butoanele de volum se regăsesc pe partea dreaptă, deasupra celui de blocare a ecranului. Umm… și cu asta mi-a fost ușor să mă obișnuiesc!

În ultimele două săptămâni, am mai folosit telefonul meu doar pentru apeluri, SMS-uri și WhatsApp, având practic toate celelalte aplicații și pe S20 ULTRA. Așa că mi s-a mai întâmplat să caut butoanele de volum pe partea dreaptă, semn că e ușor să te obișnuiești cu NOUL, trebuie doar să-i dai câteva zile.

Iar cu binele pe care l-au pus cei de la Samsung în S20 ULTRA chiar este foarte ușor să te obișnuiești. Minusurile enumerate mai sus le-am strâns în multele zile de testare, fiind foarte atentă și având grijă să îmi notez fiecare „bubă” nou găsită. De ce am făcut-o? Pentru că cei de la Orange mi-au cerut un review onest. Oamenii vor să fiu obiectivă și să le spun pe bune ce mi-a plăcut și ce nu la acest telefon – și nu doar lor, să vă spun și vouă. Ceea ce mi se pare foarte tare, sunt destul de rare momentele în care „clientul” îți dă mână liberă să scrii orice despre produsul lui. Produsul aici, nu este al lui Orange, dar ei și-au asumat ca smartphone testerii să scrie părerile 100% nefiltrate despre produsele testate. Iar pentru asta, eu le zic: jos pălăria!

Dacă ai rezistat până aici, copiez ce am scris pe Facebook despre S20 ULTRA vs. S7 EDGE:

Știți cum se spune, că ceea ce nu știi nu îți poate face rău? No, așa eram eu cu telefonul meu (Samsung S7 Edge). „E cel mai bun telefon pe care l-am avut vreodată”, spuneam. Și așa a fost. Eram mulțumită de el, fericită că se mișca foarte repede, face poze senzaționale, filmează vloguri până termin eu ce am de zis, editează videourile (nu grozav și de la o vreme nu mai merge editorul, dar astea-s detalii).
Până când în viața mea a intrat Samsung S20 ULTRA, prin programul #OrangeSmartphoneTester. Băi frate… Știți cum se mișcă telefonul meu acum?
F O A R T E L E N T .
Păi unde ai mai pomenit să nu ți se deschidă camera instant, să stai după el câte o secundă până percutează, să… ?! De când le folosesc pe ambele în paralel, mă enervez când îmi scrie cineva pe WhatsApp, pentru că aplicația o am funcțională doar pe telefonul meu și trebuie să intru acolo și să răspund și se mișcă înceeet… 🤦‍♀️ Dacă nu știam că se poate și mai bine – mult mai bine, eram fericită cu viteza de procesare a telefonului meu vechi de 3 sau 4 ani. Dar acum, că știu… Parcă nici nu mă mai deranjează că e atât de mare! Da, trebuie să fac doi „pași” cu degetul pe ecran când îmi scrie cineva pe messenger, dar știi cum se mișcă?
Deci da. Ceea ce nu știi nu îți poate face rău. Dar acum știu. Și plâng și sufăr, vorba manelei (cred).

Și mai e ceva de zis. Suntem foarte ușor tentați să facem comparații: telefonul meu vs. acest telefon nou-nouț și evident mult mai deștept. Și mai scump. Căutând ceva prin arhiva foto, am dat peste poza de mai jos. E făcută de Sebi acum o mie de ani… ca să compare mere cu pere. Evident că un telefon nou este de o mie de ori mai bun decât unul obosit, cu ecranul spart, care se mișcă pe cât poate el de repede, dar nu suficient de repede pentru anul curent.

Comparație din anul 2013. A se remarca faptul că Samsung era pus la încărcat, cu asta se ocupă telefoanele Samsung după o vreme, stau cu mufa-n fund și așteaptă să primească juice.

Concluzie: aș cumpăra acest telefon?

Dacă aș fi foarte bogată, DA, fără ezitare. Sunt fangirl Samsung de la primul smartphone pe care l-am avut. Dar cum nu sunt bogată, rămâne să visez la el. Nu este un telefon pentru amărășteni. Fiind cel mai recent lansat telefon, este de așteptat să aibă un preț aproape prohibitiv. La ora la care scriu acest articol, telefonul costă 6.674.44 lei, la liber.

Pe Facebook am un album întreg dedicat pozelor și filmelor făcute cu acest telefon:

https://www.facebook.com/denisa.lala.bargau/media_set?set=a.3212691915447829

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Cum este Samsung S20 ULTRA?”

 1. Multumesc de review.
  M-ai convins sa NU cumpar telefonul. Aveam de gand sa scap de mizeria de S9, fix din cauza motivului cu pozele, ca ies in tonuri rosiatice. Am avut un S5 inainte si tare incantata eram de S9, cand l-am primit (telefon nou, alea alea). Apoi am inceput sa plang dupa S5.
  Vad ca si asta are aceeasi problema.
  Aia e, mai duc un an cu S9 (aveam de gand sa-l tin 4 ani, ca pe S5) si imi fac selfie o data pe luna, din cauza ca are o camera de cacao. Poate apare ceva mai bun la anul.
  Singurul lucru care imi place la S9, e ca senzorul de amprenta e foarte precis, il folosesc la orice, nu mai stiu cum e sa deblochez cu pin, il folosesc in aplicatiile de banking, etc. Din punctul asta de vedere, merita un telefon din gama de varf, ca e foarte bine optimizat.
  Dar… camera, care e miezul, e o mizerie.

  PS: Pe Note 10 Plus nu exista problema asta cu camera. Il are un prieten.
  Fratele meu are S10+ si are aceeasi problema ca S9.
  Din pacate, Note10 plus e o caramida care nu are nicio treaba cu mana mea.

  Asadar, eram in dubii cand a aparut S20, ma gandeam ca va trebui sa cumpar gama cea mai de varf cu cel mai mare motz din portofel, ca sa primesc si eu o camera decenta.
  Chiar daca nu voi cumpara, ma simt jecmanita. La fel ca producatorii auto, de marci medii, care au inceput sa puna niste preturi nesimtite pe masina (40 k euro), daca vrei functii normale (un sistem audio bun, fara plastice, senzori de parcare, etc.) si nu vrei sa conduci doar carcasa masinii si un tomberon de plastic la interior.

 2. șaișasă de meleoane?
  Îmi iau bemveu. Sau un monitor 4k LG de 27 inci (l-am luat de la muncă, pe perioada WFH) și, pe lângă Samsungul de 23, FHD, îmi ocupă biroul.

  Încă mai duce Note 4-ul meu, după ce l-am reparat singurel (ăia de la service GSM nu au reușit să-l facă să meargă). Plus Mate 20 loite, care e destul de mare. 6.3 inci. Mai mare de atât e naibii tabletă. Unde-l ții în buzunar? Clar la pantaloni nu, că de la o vreme, buzunarele pt femei sunt atât de mici (dacă există), încât nu încape nici o brichetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.