Cum îl civilizezi pe om – exemplul nemțesc

Au venit în vizită niște prieteni români, plecați de un an în Germania, și am povestit despre o mulțime de lucruri. I-am întrebat și despre reciclare, pentru că este un subiect care mă interesează tot mai mult în ultima vreme.

La Oktoberfest, îi vezi pe toți beți dar fără vreo sticlă în mână. Sticlele se lasă în corturi, pentru că nu-i convine nimănui să arunce 5 euro. Atât e garanția pe sticla de sticlă: 5€. Berea costă 2€, deci dacă vrei să fii șmecher și să spargi sticla, practic arunci 5€ la gunoi.

Apoi, la ei nu vezi peste tot PET-uri aruncate pe jos, ca la noi. Să-mi fie cu iertare, dar bețivul român e cel mai prost animal. E plină țara de sticle mici de Neumarkt și Holsten aruncate pe jos. Ironic, beri cu nume nemțești, consumate românește.

Nu sunt PET-uri pentru că și pentru alea plătești garanție: 25 de eurocenți pe sticlă. Nu îți vine s-o arunci, când faci un calcul simplu și realizezi că din patru sticle ai aruncat un euro la gunoi.

Dar cât costă o sticlă de apă, dacă numai garanția e 25 de cenți? Păi… 12 cenți. Practic dai 37 de cenți pe o apă, dar primești 25 înapoi dacă ești responsabil și o reciclezi.

Simplu. Ușor de civilizat. Plus: dacă îl prinzi că aruncă gunoiul pe jos, l-ai ars cu o amendă care îl ustură chiar și la salariul lui nemțesc.

Și să ne mai gândim la o chestie: cărucioarele de supermarket se deblochează cu o fisă de 50 de bani, adică echivalentul a 10 cenți. La „ei”, adică în țările care au moneda euro, cu 1 euro. Adică de 10 ori mai mult. Or avea ei salarii mari, dar tor nu aruncă nimeni cu 1 euro, abandonând căruciorul ăla în mijlocul parcării. La noi se practică des, te mai uiți la 50 de bani?

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

6 thoughts on “Cum îl civilizezi pe om – exemplul nemțesc”

  1. Eu am un banut la chei cu care deblochez carutul fara sa mai am nevoie de ban. Desigur sunt destul de civilizat ca sa duc carutul la final la locul lui, mi-e mai comod asa ca scap de grija fisei mai ales ca nu am marut de cele mai multe ori la mine, de fapt nu prea am nici hartii ca m-am obisnuit sa ma fac de ras cu toti banii pe card.

  2. Din pacate si la nemti exista sticle si pet pe strada chiar daca platesti pentru ele. Unii le lasa langa cosul de gunoi pentru a-I ajuta pe cei saraci dar sunt multi care beau si sparg sticlele pe strada.
    Nu stiu daca au vazut ca nu patesc nimic daca lasa masina in drum sau fac mizerie sau sunt multi veniti aici cu obiceiuri proaste

  3. Eu deblochez carutul cu un fel de breloc special, si il las LANGA standul cu carucioare la plecare, sa il ia altcineva. Si asta e civilizatie… sa ajuti pe cineva, fie si indirect.

  4. Cred că ține și de educația primită acasă. În Scoția nu ți se ia garanție pe sticle. Aproape toate alimentele sunt ambalate în plastic. Cu toate astea, străzile sunt foarte curate. Rareori vezi mizerie pe jos și atunci te întrebi dacă nu cumva a trecut vreun român pe acolo. :D E drept, scoțienii sunt foarte pârâcioși (e cel mai potrivit termen – se comportă precum copiii de grădiniță și sunt încurajați să reclame orice neregulă), iar amenzile sunt mari. ;) :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.