Cum să îți dai seama ce tipologie ai: TURIST sau CĂLĂTOR? (P)

Unul dintre secretele care-ți vor asigura o vacanță de vis este să te cunoști foarte bine, să-ți asumi personalitatea și trăsăturile de caracter, și să alegi destinația în consecință. În linii mari, sunt două tipuri oameni care călătoresc: turiști și călători. Trăsăturile individuale de personalitate pe care le posedă fiecare categorie sunt complet diferite, cu toate cu nici una nu este mai bună decât cealaltă. Ideea e să îți analizezi cu onestitate nivelul de deschidere către experiență, miza pe care ți-o dorești de la un concediu și abilitatea ta de a te descurca în situații mai puțin convenționale.

Să trecem, așadar, în revistă câteva dintre trăsăturile turistului, respectiv ale călătorului, pentru a-ți fi mai ușor să te identifici cu unul dintre cele două portrete.

Cum recunoaștem TURISTUL

Un turist se va evidenția de localnici, prin echipamentul de care dispune. Cel mai adesea acesta are un ghiozdan, o hartă și telefonul sau aparatul de fotografiat cu care imortalizează fiecare cadru. Pentru a mai umple un album cu fotografii memorabile, accesează site-ul agenției de turism Filadelfia și rezervă-ți următoarea vacanță în acea destinație la care visezi de mult timp.

Turistul are mereu un itinerariu prestabilit, fie că vorbim de un traseu prin natură sau de vizitarea sistematică a muzeelor și a obiectivelor turistice dintr-o anumită locație. Activitățile sunt planificate după un orar strict, în așa fel încât să poată vizită tot ceea ce și-a propus.

De asemenea, acesta este atras de magazinele cu suveniruri, de restaurantele tradiționale și în general de tot ce este “de vazut” în zonă în care se află.

Obișnuiește să cumpere amintiri din călătorie entru familie și prieteni, vrând să aducă acasă o parte din specificul acelei zone.

Cum recunoaștem CĂLĂTORUL

Călătorii au abilitatea de a se amestecă în mulțime, atât prin atitudinea lor relaxată cât și prin acel aer de a ști mereu unde se află și încotro se îndreaptă.

Învață în avans câteva cuvinte în limbă țării pe care o vizitează pentru a face conversație cu localnicii. Scopul lui este să cunoască substraturile culturale, stilul de viață al oamenilor dintr-o anumită zonă și mai puțin ceea ce este promovat ca fiind obiectiv turistic.

Îmbrăcămintea sa este, de asemenea, inspirată din tradiția și specificul zonei, pentru a-și intra în rolul de localnic. Respectând normele și convențiile acelei țări, câștigă încrederea oamenilor și nu este privit doar ca un străin.

Călătorul caută cele mai fascinante “comori locale” și evită magazinele cu suveniruri. Se informează din diverse surse și caută acei meșteșugari autentici care dau o greutate simbolică muncii lor.

Unul dintre cele mai mari privilegii pe care viața ni le oferă este posibilitatea de a călători, de a gusta din diversitatea lumii, iar lista cu destinații de vis este nelimitată și potrivită pentru toate gusturile. Indiferent de categoria spre care tinzi mai mult, în definitiv, scopul major este același: pasiunea și dorința de a explora locuri noi.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.