Cum sa profiți de avantajele centralei termice (P)

În fiecare toamnă, primele valuri de temperaturi reci ne fac să ne întrebăm aproape instantaneu: „Când vor da drumul la căldură?” sau, după caz: „Când pornim centrala?”.

Iata avantajele pe care ni le poate aduce folosirea unei centrale termice:

Racordarea la sistemul de centralizat de încălzire nu mai este o variantă bună pentru nimeni, indiferent dacă este vorba despre un apartament sau o casă. Căldura este oprită când ai mai mare nevoie și ești constat la „mila” altora, mai ales atunci când sunt temperturi negative și nu îi poți obliga să îți furnizeze căldura încă din primele zile.

Căldura caloriferelor poate fi reglata prin sistemul simplu de rotire, însă nu de puține ori temperatura maximă poate să nu fie încă de ajuns.

Sau, la polul opus, se întâmplă să fie cald afară și furnizorul să-ți dea prea multă căldură, fiind nevoit să oprești caloriferele și să stai cu geamurile deschise.

Centralele termice vin ca o soluție perfectă pentru aceste probleme. Acestea sunt mult mai eficiente, prețurile sunt avantajoase și pot fi setate după preferințele tale, nefiind îngrădite sau oprite de către un furnizor central, cum se întâmplă în cazul sistemului de încălzire prin racordare.

Poți să găsești centrale termice pe gaz pe ElesanONLINE.ro, ai de unde alege.

O simulare ne arată că pentru un apartament cu 2 camere este nevoie de 6 gigacalorii pe an, prețul estimat pentu căldură prin racordare este de 165 de lei/gigacalorie și circa 350 de lei/gigacalorie prin centrala termică proprie. Cu cât numărul camerelor crește, prețul căldurii prin centrala proprie scade. Prețurile diferă, însă, în funcție de zonă la căldura furnizată prin racordare, prețul menționat fiind cel mai mic.

Însă un element important aici este și faptul că firmele care furnizează căldură prin racordare sunt în insolvență de mai mulți ani, ceea ce înseamnă un risc foarte mare de creștere bruscă a prețurilor, probleme în viitor și chiar posibilitatea de a rămâne fără căldură permanent.

Centralele termice reprezintă o soluție pe termen lung. Acestea vor furniza căldură indiferent de ce s-ar întâmpla cu furnizorii centrali. În acest moment, funcționează mai mult de 2,4 milioane de centrale termice în țară.

În anul 2017 s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat circa 26.000 de apartamente și doar aproximativ 2.000 din acestea s-au rebranșat. Acest lucru vine ca o dovadă a faptului că soluția cea mai bună pentru încălzirea locuințelor rămâne centrala termică.

Aflându-se în insolvență, debranșările de la RADET vor deveni imposibile prin viitoarele modificări aduse legii 325/2006 a energiei termice. Probabil acest lucru se întâmplă tocmai pentru a obliga locatarii să plătească un preț ce se va mări considerabil în viitor din cauza problemelor financiare ale furnizorului de căldura. Poți să vezi aici mai multe detalii.

Asta înseamnă că posibilitatea de trecere pe un sistem benefic de încălzire va fi, practic, imposibil, rămânând la latitudinea fiecărui locuitor dacă dorește să rămână blocat în sistemul de racordare sau dacă va trece pe centrală termică.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.