Cum te muți dintr-un oraș în altul, cu tot calabalâcul?

Cine a fost vreodată nevoit să se mute știe că nu e treabă ușoară. Sunt fericită să spun că de 19 ani locuiesc în aceeași casă, deși am plecat și de aici de trei ori doar ca să mă întorc de fiecare dată. În timp, casa mi-a devenit acasă și am reușit să prind rădăcini în Hunedoara.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Când eram foarte mică, am locuit în burta mamei și apoi câteva săptămâni în Timișoara, după care am ajuns la bunici, într-un final le-a fost repartizat alor mei apartamentul (de fapt el era repartizat, dar încă se construiau blocurile de locuințe) și ne-am mai mutat de acolo după vreo 11 ani. Am plecat cu totul – de la covoare la perdele, de la haine la mobilier, oale, farfurii, pahare, borcane, electrocasnice, TOT! Nu vreau să știu cât de greu i-a fost mamei să împacheteze și să mute tot ce adunase în 12 ani de căsnicie începută de la zero, într-un apartament nou și gol!

Am stat câțiva ani – nu mulți, doar vreo șase – într-un alt apartament și apoi încă un an în altul până să ajungem la cel în care locuim acum. Fiecare mutare a însemnat împachetarea și transportul tuturor bunurilor dintr-o parte în alta. Cu mașina, cu dube, cu camioane, nici nu știu cu ce s-a produs mutarea, pentru că eram prea mică să mă intereseze!

De când stau în casa asta, nu am făcut decât să car lucruri înante și-napoi; niciodată nu mi-am pus serios problema mutării și știu că mi-ar fi foarte greu să golesc casa și să-i mut conținutul altundeva. Știu, pentru că mi-a fost foarte greu să golesc numai câte o cameră, când am zugrăvit!

În alte țări (și poate că și la noi, în orașele mari) există firme care „te mută”. În SUA, de exemplu, nu trebuie să îți angajezi șofer, pur și simplu închiriezi cu totul o dubă sau un mini-camion și te duci tu unde ai treabă, ca și cum ai fi închiriat o mașinuță pe care o predai la destinație. De altfel, denumirea de U-HAUL este un joc de cuvinte: You haul înseamnă tu transporți.

La noi e mai greu și când ești un om obișnuit, cu o mașină mică, trebuie să apelezi la cineva ca să te muți. Poate nu-ți iei toată mobila, dar dulapul de la bunica și vreo cinci cutii mari de lucruri tot se adună și dacă nu ai un prieten cu dubă care să te ajute, ce faci? La cine apelezi?

O variantă ar fi bursa de transport. Eu până să lucreze tatăl meu în domeniu nici nu știam că există așa ceva, ceea ce mă face mereu să mă întreb: oare câte chestii despre care nu știu există? Câte rotițe se învârt în lumea asta fără ca eu să am habar de existența lor? Cine le unge? Cine le pune în mișcare? De curând am aflat că se practică trimiterea prin poștă/curier de mostre ale unor produse farmaceutice către cabinetele medicale de familie din toată țara. Mostre gratuite despre care eu nu știam?! Pfuai! Deci așa și cu existența bursei de transport în România – sau oriunde, de fapt: nu știam despre ea.

Ei bine, bursa de transport este cât se poate de reală și, pe scurt, este o chestie virtuală (reală dar virtuală, sic!), un intermediar între cererea și oferta de servicii de transport. Se transportă mărfuri, pentru transportul de persoane existând o mulțime de variante mai moderne sau mai tradiționale.

Cine folosește bursa de transport? Firmele mici care au de adus ori de trimis cantități mici de marfă din punctul A în punctul B. Nu vrei să plătești un TIR sau un camion întreg pentru unul sau doi paleți cu marfă, așa că intri frumos pe bursa de transport și îți exprimi dorința de a plăti pentru transportul unui palet din orașul tău până în București, să zicem. O firmă de transport sau un operator individual alege ofertele care i se potrivesc, își umple camionul, TIR-ul sau dubița și nu se întoarce gol acasă, de exemplu.

Ei bine, eu cred că treaba asta se poate folosi pentru mutat: când faci ca părinții mei și îți muți viața cu câteva sute de kilometri mai la est (sau vest, sau la deal sau la vale, nu contează), nu mai trebuie să apelezi la un prieten cu dubiță, ci îți ambalezi lucrurile ca pe o marfă și soliciți transportul ei pe bursă. Simplu.

Totuși, eu nu îmi doresc să mă mut în alt oraș. Așa cum spuneam, am prins rădăcini aici, cel mult aș merge la câteva zeci de km de Hunedoara. Și neapărat la casă!

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

1 thought on “Cum te muți dintr-un oraș în altul, cu tot calabalâcul?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.