Cursă imaginară cu Honda Civic Type R

Exercițiu de imaginație: Sunt la volanul unei Honda Civic Type R, pe circuitul Nürburgring, din Germania. Copilot îmi este, la fel ca în viață, soțul meu, Sebastian. Suntem pregătiți să doborâm recordul de viteză de 272 km/h. Honda Civic Type R este autoturismul cel mai rapid din clasa sa, având și cea mai rapidă accelerare de la 0 la 100 km/h: ajunge la 100 km/h în doar 5,7 secunde.

Serios, suntem pregătiți.

În poza din stânga e glumețul meu soț după ce mi-am luat permisul și el stătea în dreapta, iar în poza din dreapta sunt eu, la o tură pe kartodrom, în Timișoara

Sub capota cu design ultramodern a autoturismului Honda Civic Type R se află un motor de doi litri, patru cilindri VTEC TURBO, care dezvoltă o putere maximă de 320 de cai putere și un cuplu de 400 Nm.

Nu am fost niciodată într-o mașină de curse, pe un circuit așa cum este „inelul” de la Nürburg. Am fost într-o mașină de curse, la Sibiu, pe un traseu accidentat care m-a făcut să strig de bucurie, timp de mai multe minute. A fost o aventură scurtă, cu multă adrenalină și de-asta atunci când mi-am ales copilotul, care putea fi orice personalitate (persoană publică) din trecut sau prezent, am vrut să fie un bărbat, pentru că femeile țipă(m) și l-am ales pe Sebi chiar dacă e doar semi-celebru, pentru că el stă mereu în dreapta mea și în viața reală, nu doar la curse imaginare.

Dar ce se întâmplă pe un circuit? Păi, iaca, ce să se întâmple? „Te dai” cu o mașină puternică și o faci într-un mediu controlat. Adică exact singurul mod în care îmi place viteza mare la volan: când știu sigur că din sens opus nu vine nimeni, când știu că la un eventual accident am asistență aproape, când am șoseaua doar pentru mine, pentru a mă bucura de viteză și de o mașină bună.

Iar Type R pare ideală pentru așa ceva. De fapt, sunt sigură că a fost concepută pentru pasionații de viteză, de curse.

Începem, așadar, pregătirea pentru a doborî recordul. Avem circuitul la dispoziție pentru o jumătate de zi. Nici nu mai contează cum am ajuns aici și cine ni l-a pus la dispoziție ori cine ne-a dat pe mână o mașină puternică, noi oricum avem parte de tot felul de experiențe interesante, pentru care ne invidiază unii (iar alții se bucură cu noi). Important e că suntem aici, că avem căștile pe cap și ocazia să doborâm un record.

În fine, ne pregătim să pornim pe circuit. Mă simt ca într-o navă spațială când încep să mă acomodez cu interiorul. Mașina asta pare venită din viitor.

Este la mai puțin de două decenii distanță de ultima mea mașină, dar pare venită din 2100 și ceva. În ce privește designul, pare că cineva a luat o mașinuță de jucărie și, cu o baghetă magică, a adus-o la dimensiunile unei mașini normale. Arată ca „surprizele” din guma Turbo pe care o cumpăram în copilărie. Nu știu dacă toate acele mașini futuriste s-au materializat vreodată sau au rămas la statutul de prototipuri, dar băieților care le colecționau în copilăria mea sigur le-ar fi plăcut să vadă Honda Civic Type R.

Apropo, R trebuie să vină de la RACING, mașina a fost proiectată cu gândul la viteză, nu la ambuteiaje și stat în trafic între semafoare. De aia are trei moduri de a fi condusă:

  • Comfort
  • Sport
  • +R, orientat spre pilotaj
Aici, R-ul nu vine de la Racing :)

Fiecare mod setează răspunsul accelerației, amortizoarele adaptive, forța direcției şi senzația la schimbarea treptelor de viteză, ca să ofere noului Type R trei personalități diferite. Modul +R declanșează potențialul orientat către pilotaj al Type R. Modifică ecranul de afișare al panoului de instrumente, setările controlului tracțiunii, răspunsul accelerației, întărește direcția și amortizoarele adaptive, ca să ofere o experiență de conducere mult mai directă.

Acest model de Honda a fost proiectat pentru performanță și beneficiază de tehnologie inspirată din motorsport. Printre elementele preluate se numără prizele de aer pentru răcirea frânelor, eleron aerodinamic, capota fabricată din aluminiu, ventilată și evacuare centrală triplă.

Pornim. Motorul toarce. Oare cum se traduce torque din engleză? Sigur de la „a toarce” vine torsiunea. Avem câteva minute la dispoziție pentru a parcurge circuitul, dar Sebi vrea să pună muzică.
– Fără muzică pe circuit!, îi strig, în timp ce mă pregătesc să-i dau peste mână. Și tu nu știi că șoferul alege muzica și DACĂ se ascultă muzică?
– Și ce vrei să facem, să stăm în liniște toată cursa?
– Păi ascultăm motorul, măi!
Nu-i prea convine răspunsul, dar n-are încotro. Când ești copilot, copilotezi. Păi ce, eu am vreun cuvânt de spus când m-a dus cu motocicleta pe Transfăgărășan? Și dacă aș fi zis, nu mă auzea decât atunci când strigam, în curbe.

Nu ne ia decât vreo 10 de ture de circuit până când începem să amețim și, într-un final, reușim să doborâm recordul anterior de viteză. Am scris istorie într-o mașină super stabilă, sigură, chiar confortabilă. Simțim că zburăm pe pistă, este o senzație greu de exprimat în cuvinte. Sunt rare momentele când un gol în stomac este un lucru bun. Golul în stomac produs de Honda Civic Type R care rulează pe circuitul construit special pentru senzații tari este unul pozitiv. Bineînțeles că toată experiența este transmisă de Sebi live pe net, înregistrată și pusă deja în folderul imaginar cu lucruri cu care ne vom lăuda la final de an, când facem bilanțul experiențelor memorabile din 2019!

Iar cine este în căutarea unei Honda Civic de vânzare, să facă bine să intre pe site-ul dealerului Honda România și apoi să-mi spună când vrea să mergem în Germania, ca să mai doborâm un record. Pot fi și copilot, cu mențiunea că dacă nu sunt eu la volan, s-ar putea să strig de bucurie. Adrenalina mă transformă, ce să fac?

Foto copertă: Autocar.co.uk
Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Cursă imaginară cu Honda Civic Type R”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.