Dacă vrei să trăiești înconjurat de frumos, creează-ți acel frumos!

Un motto pe care l-am văzut de curând și care îmi place foarte mult pentru că e scurt și cuprinzător este „There is no Planet B” – un joc de cuvinte care te duce cu gândul la plan B, planul de rezervă; de fapt, adevărul crud este nu există o planetă B, o planetă de rezervă pe care să ne mutăm cu toții odată ce vom fi distrus Planeta Pământ, singura pe care o avem.

Timid, prea timid, începem să ne dăm seama că trebuie să stopăm poluarea, că trebuie să consumăm responsabil resursele planetei. Fiecare dintre noi poate să facă un pas mic către o planetă mai curată. Ca și în cazul voturilor, fiecare acțiune contează.

Pic cu pic se face marea

Îmi place la nebunie să merg la țară. Am ajuns la vârsta când deja visez o căsuță mică, neapărat înconjurată de un gard (ca să nu-mi fugă Husky-ul Viktoraș) și de multă, multă verdeață. Iubesc anotimpurile calde, cu mult soare, iubesc vara pentru că zilele sunt lungi, încep la 6 și se termină la 23, iubesc cântecul păsărelelor din copaci, iubesc bălăceala în apă încălzită de soare și relaxarea la umbră, în miros de flori. De toate astea am parte de fiecare dată când merg la țară.

Sigur, colțul de Rai nu se naște singur. Dacă vrei să aduci natura în curtea ta, trebuie să te ocupi de ea: să plantezi gazon și apoi să îl tunzi frumos de fiecare dată când crește, să plantezi și să îngrijești florile, să toaletezi și să stropești pomii fructiferi, să îi tratezi când sunt atacați de vreo boală și așa mai departe.

Pe Facebook am un album în care am postat câteva fotografii făcute în colțul meu de Rai de la țară. Sunt doar câteva din miile de imagini pe care le văd de fiecare dată când merg acolo. Îmi face bine sufletește să fiu înconjurată de atâta verde și frumos. Natura este încărcătorul nostru cu fast charge!

La bloc, în oraș, lucrurile sunt ușor diferite. Din fericire, există și oameni gospodari care știu să își transforme zonele verzi din jurul blocului în locuri pe care ți-e mai mare dragul să le privești.

Noi, la Hunedoara, suntem niște răsfățați: primăria ne tunde periodic iarba din jurul blocului, lucru pe care înțeleg că înainte îl făceau oamenii. Blocatarii, cum ar veni. Și vecinul de la parter se ocupă cu cositul, când plouă și iarba crește mai repede decât apucă oamenii de la primărie să o tundă. Eu mă bucur că zona verde din jurul blocului meu are un aspect îngrijit, pentru că în felul acesta, copiii din cartier și trecătorii nu sunt încurajați să arunce gunoaie în zona verde, așa cum se întâmplă în locurile neîngrijite.

Criminologii James Q. Wilson și George Kelling au dezvoltat o teorie a ferestrelor sparte care spune că oamenii se comportă în concordanță cu mediul înconjurător. Dacă la o clădire apare o fereastră spartă și aceasta nu este înlocuită, în scurt timp, toate celelalte ferestre vor fi sparte. Teoria spune că nu doar în cartierele „rău famate” se întâmplă asta, ci și în zonele „bune”. Ferestrele vor fi sparte pentru că o fereastră spartă transmite mesajul că nimănui nu-i pasă (de acea clădire) și nimic nu se va întâmpla dacă se sparg și alte ferestre. Teoria a fost confirmată în anul 1969, când un psiholog a abandonat două mașini fără numere de înmatriculare pe o stradă din Bronx (cartier pe atunci rău famat al New York-ului), respectiv în Palo Alto, California (ceea ce am numi o zonă bună). Pentru că păreau părăsite, ambele au fost vandalizate în scurt timp de către niște albi aparent respectabili. (sursa)

Este, deci, foarte important să trăim într-un oraș curat, iar ceea ce ține de noi, curățenia din jurul blocului, din parcul de lângă casă, de la locul de joacă, ar trebui să reprezinte priorități pentru părinți și copii deopotrivă.

Apropo de părinți și copii, pe Cartoon Network există un desen animat educativ, care se folosește de povestea simpatică a unui grup de prieteni pentru a le induce micuților iubirea și respectul față de natură: Craig și Dumbrava. Pe vremea mea, era Captain Planet, astăzi e Craig și Dumbrava. Eroii se schimbă, dar mesajul rămâne același: să avem grijă de planeta asta, că alta nu mai primim.

Craig și Dumbrava este despre Craig și prietenii lui cei mai buni, Kelsey și JP, care pornesc în aventuri pe un tărâm sălbatic numit Dumbrava – un loc plin de acțiune și povești uluitoare.

L-am urmărit. Este genul de desen animat la care m-aș uita împreună cu copilul meu.

Și dacă tot sunt copiii în vacanță, e bine de știut că noile episoade din Craig și Dumbrava sunt difuzate de luni până vineri, de la 12:40, la Cartoon Network, începând de luni, 8 iulie 2019.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.