De ce mergi la sală?

Am învățat până la 37 de ani să nu spun niciodată „niciodată”, pentru că viața are obiceiul să ne facă tot felul de surprize și… nu știm niciodată cum ajungem în situații pe care nici nu ni le-am fi putut imagina. Serios, nu știu cum e viața ta, dar a mea e uneori ca un rollercoaster și chiar și eu singură iau decizii pe care în trecut nu mi le-aș fi putut închipui. Așa că nu o să spun niciodată că nu mă văd mergând vreodată la sală.

Știu că nu mi-ar fi necesare decât vreo două-trei vizite la sală ca să fiu hooked. Așa a fost și cu aqua gym-ul, am mers o dată, a fost greu, am făcut bășici în tălpi, dar am mai mers o dată și deja începuse să îmi placă. După a treia oră am devenit fană și când nu merg parcă îmi lipsește ceva.

În toată viața mea, cred că am mers la sală de cel mult cinci ori, una dintre ocazii fiind vizita pe care am făcut-o la sala ultramodernă Gimmy din Cluj-Napoca înainte de a se deschide și alta la o sală din Timișoara, în cadrul unei vizite la diferite obiective din oraș. Am mai mers cândva la Zumba, unde aveam pantofi nepotriviți și după o oră de sărit mi s-au umflat genunchii de n-am mai putut merge.

Ce am reținut, însă, este că nu poți face efort fără să suplimentezi aportul caloric. Adică… degeaba tragi de fiare o oră, dacă după aia te duci la o șaormă sau îți comanzi paste carbonara, Doamne, apără și păzește! Sunt niște reguli de urmat atunci când mergi la sală, sunt anumite alimente pe care e bine să le consumi și un instructor sau un nutriționist îți va spune exact cum să faci ca să nu tragi de fiare degeaba!

La ultima tură de aqua gym m-a prins un cârcel, semn că mi-am forțat un mușchi mai mult decât era el pregătit să ducă, nu l-am „încălzit” suficient sau am un deficit de magneziu. Eu încep să învăț cum funcționează corpul meu și încerc să îi dau ce-i trebuie și probabil că dacă (!) aș merge la sală aș avea nevoie de niște suplimente, proteine pentru sală. Dar deocamdată nu merg la sală. Nu spun însă „niciodată”!

E foarte important să îți stabilești un obiectiv, un scop, dacă te decizi să mergi la sală. În felul ăsta, nu te urci pe bicicleta statică după care te muți la greutăți și apoi tragi de fiare, haotic. Trebuie să știi exact pentru ce te duci la sală. Limba engleză este mult mai ofertantă decât româna, și la acest capitol, pentru că există termeni precum body builder – persoană despre care știi sigur că are ca scop creșterea masei musculare, că își „construiește corpul”. De asemenea, există termenul de workout – pe care noi l-am adaptat prost, spunându-i antrenament. Nu faci workout, faci antrenament, adică te antrenezi. Pentru ce? Pentru ziua când nu vei mai fi gras? Pentru apocalipsa cu zombie? Antrenamentul îl faci pentru o competiție, workout-ul, pentru a-ți consuma energia, pentru a da jos grăsimea și așa mai departe.

Tu de ce faci sport? Eu pot să îți spun de ce nu fac: pentru că mi-e lene. Prefer să merg pe jos până-mi intră picioarele în fund, să dau din „lăbuțe” în bazin, dar nu mă pune să alerg, că… fug de tine!

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.