De ce sunt atâția copii grași?

Foto: Gogoașă, de la Shutterstock. Autor: Sharomka

În plimbările mele prin oraș, atunci când ridic ochii din telefon văd tot felul de lucruri. Adesea îmi propun să scriu despre ele, dar la fel de des uit. Nu-ți mai arde de scris când ești plecat 12-13 ore pe zi de acasă.

Totuși, zilnic văd o mulțime de copii grași. Nu grăsuți, nu cu obrăjori, GRAȘI, supraponderali, obezi de-a dreptul. Iar obezitatea nu e o glumă, nu-i o chestie de care să ne amuzăm, este o boală pe care omul și-o „administrează” singur.

În cazul copiilor, însă, este o boală de care aceștia suferă din vina părinților. Din dorința de a face bine, de a le face pe plac copiilor, părinții le dau tot ce cer și îi lasă să facă orice. Nu-mi spuneți că nu-i așa, că am citit zilele trecute discuții între mame care sunt altfel ființe rezonabile, în care se plângeau de schimbările de program pe care au trebuit să le facă pentru a-și mulțumi copiii. Femei care la birou știu să spună „nu” când li se cere imposibilul, dar care cedează tocmai când ar trebui să reziste cel mai ferm pe poziții: în fața copiilor lor.

Copiii, aceste ființe plăpânde, sunt foarte pricepute la manipulare. Iar un părinte care nu are noțiuni de nutriție, care nu a citit o carte despre alimentația sănătoasă la copil, va face greșeli după greșeli.

Din păcate, spre deosebire de copilăria mea, când partidul era în tot și în toate, inclusiv în galantarele de la alimentară, hrănindu-ne pe toți cu mâncare proastă, dar fără zahăr și fără prea multe grăsimi, totul raționalizat, astăzi mâncarea de orice fel este disponibilă pe toate gardurile. Poți să cumperi alimente bio și să te hrănești super sănătos, dar adevărul este că sunt mai ieftine alimentele de proastă calitate, pentru că se bagă în ele ingredientele la-ndemână: făină albă, zahăr etc. Sunt alimente care ne fac fericiți pentru câteva minute, dar grași și bolnavi pe termen lung.

Ilustrație: Copil gras, de la Shutterstock. Autor: Altagracia Art

Un copil căruia i-ai dat dulciuri repetându-i că primește „ceva bun”, ca să nu mai plângă, ca să nu mai fie supărat, ca să te iubească mai mult, ca să fie vesel va crește cu ideea că dulcele este bun, că zahărul îl face fericit, că alungarea tristeții este la distanță de cincizeci de bani, cât costă cea mai ieftină ciocolățică.

Azi așa, mâine așa, în scurt timp te alegi cu un copil obez. Habar nu am ce înseamnă asta, pe termen lung. Suntem în plină pandemie de obezitate, iar aceasta fiind o boală modernă, știm doar că va aduce cu sine multe boli, dar nu știm cum vor arăta oamenii peste 20-30 de ani. Cât se mai poate continua așa?

Pe mine mă îngrijorează că văd foarte mulți copii grași, cu burți atârnând peste pantaloni și pe sub tricouri, copii care respiră greu și care nu se pot juca din cauza greutății în exces, copii care continuă să mănânce dulciuri și alte prostii, sub privirile îngăduitoare ale părinților și bunicilor.

Când ai un copil obez, deja ai eșuat ca părinte. Dacă și tu ești obez, ar fi bine să cauți consiliere psihologică înainte de a face un copil – sunt puține șansele să-l hrănești pe el sănătos în timp ce tu-ți îndeși șaorma cu de toate între obraji.

Am văzut o fetiță de până în 10 ani, călare pe un hoverboard. Avea coapsele lipite și se vedea că i-ar fi fost greu să se deplaseze normal, așa că părinții au fost de treabă și i-au făcut viața mai ușoară, cumpărându-i un mijloc de deplasare care costă cât hrana sănătoasă pe mai multe luni. Deci fata aia nu era grasă pentru că primea doar alimente nesănătoase acasă, era grasă pentru că cere să mănânce prostii și părinții i le cumpără.

Nu există scuze, nu poți spune că nu vrea altceva (nu-i dai alternative), că își cumpără singur napolitane și chipsuri (nu-i mai dai bani), că face mofturi (cine face foamea nu mai face mofturi). Tu, ca părinte, trebuie să te impui, să îi explici cât poate să înțeleagă și să ai niște reguli. Nu-l lași să ți se urce în cap. Nu îl lași să decidă unde veți face concediul, dacă ție nu îți convine destinația. Are la dispoziție o viață întreagă să ia decizii pentru el și familia lui, cât timp e copil trebuie să asculte de părinți.

Video pe care nu îl pot pune aici, dar click ca să îl vezi pe Facebook . Eu consider că ăsta e un abuz și părinții acestui copil ar trebui decăzuți din drepturile părintești. Copilului i-ar sta mai bine și cu o asistentă maternală din Baia de Aramă decât cu părinții care îl filmează și-l fac celebru pe net în timp ce el se sinucide, încet.

via GIPHY Surse gif: Decizii 1 | Decizii 2 | Decizii 3, de la Shutterstock. Autor: Tom Burlison

Sursa foto: Copil supraponderal la TV cu chipsuri, de la Shutterstock. Autor: Africa Studio

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

3 thoughts on “De ce sunt atâția copii grași?”

  1. De la o anumita varsta, parintii nu prea mai au control strict asupra copiilor, in sensul ca acestia incep sa merga la scoala si o parte din zi si-o petrec deaprte de ochii familiei. Cum moda este sa aiba copilul bani de buzunar, el isi va cheltui acei bani pe dulciuri si sucuri. Tin minte o scena de acum 2 au 3 ani, cand am ramas uimit vazand in fata mea, la o patiserie, un copil gras, de vreo 8 sau 9 ani, cumparandu-si 3 gogosi mari, umplute cu gem, din care a inceput sa infulece imediat ce le-a primit de la vanzatoare!

    Iar la Lidl, ei trag, in zilele de scoala, direct la raionul de patiserie, iar la iesire, se duc fix la automatul de cafea! Si ma refer aici la copii de clasa a treia sau a patra. Nu spun ca isi iau neparat cafea, poate o fi in meniul aparatului si ceva mai „light”, dar totusi… obiceiurile lor sunt deja formate.

  2. Am si eu un caz asemanator preajma mea. Raman socata, copilul mananca mai mult decat mine. Cand vine acasa de la scoala merge sa isi cumpere inghetata, in loc sa manance mancare si nimeni nu ii atrage atentia. Toate mofturile i se fac .
    Eu vad ce greu imi este mie, fac sport, incerc sa mananc sanatos, desi mai cad prada tentatiilor si nu am parte de o slabire spectaculoasa (niciodata nu am fost slim fit :)) mai degraba cu forme). E drept nu am un surplus mare de kg, poate undeva intre 3 si 5 kg. Cand pornesti de mic cu un surplus mare de kg, cand vei fi adult iti va fi si mai greu sa ai obiceiuri sanatoase.
    Chiar sper cand voi avea copii sa pot sa ii cresc frumos si sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.