Două vorbe despre mediu

Mediul. Un termen vag, pe care îl auzim tot mai des în ultima vreme, de obicei în contexte negative: schimbări climatice, mediul este poluat, purificatoare de aer pentru locuințele situate într-un mediu afectat de poluare etc. Mediul este tot ce ne înconjoară, este locul în care se găsește aerul pe care îl respirăm și este direct responsabil pentru starea noastră de sănătate.

În acest context, al importanței mediului înconjurător, a apărut termenul de protecția mediului – cam târziu, dacă mă întrebați pe mine. De fapt, el exista, avem și instituții care ar trebui să protejeze mediul, dar părerea mea este că nu fac mare lucru pentru asta. S-a poluat și se poluează într-o veselie, iar autoritățile nu dau sau nu pun în aplicare legi suficient de dure încât să oprească poluarea.

Am constatat în ultimele luni un interes crescut al bulei mele de Facebook pentru calitatea aerului, poluare, purificatoare de aer. Sincer, până să citesc la primul blogger care a scris despre așa ceva, nici nu știam că există aparate care purifică aerul. Țin minte vag că George Buhnici a făcut mai demult un video despre casa lui deșteaptă și verde și despre cum aerul din casa Buhnici este curat și pur, dar l-am uitat la scurt timp după ce l-am citit. Îmi aminteam, de fiecare dată când acasă se gătește ceva care mă sufocă (și eu simt că mă sufoc și atunci când fierb apă, deci se poate spne că sunt un pic sensibilă), că există *ceva* care poate îmbunătăți calitatea aerului din locuință, dar… nu am luat niciodată măsuri concrete.

Bula mea a continuat să-și cumpere purificatoare de aer, iar mai recent, un prieten mi-a spus de existența recuperatoarelor de căldură, care sunt niște aparate micuțe pe care le montezi pe perete și nu mai trebuie să deschizi geamul ca să aerisești, recuperând astfel căldura care s-ar pierde prin aerisire.

Ce ne poluează?

Dioxidul de sulf (SO₂), un gaz incolor cu un miros pătrunzător ce irită ochii și căile respiratorii. Are ca surse naturale fermentația bacteriană sau oxidarea gazului cu conținut de sulf rezultat din descompunerea biomasei, iar ca surse antropice sistemele de încălzire care nu utilizează gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale etc.

Oxizii de azot (NOₓ) reprezintă grupări de gaze foarte reactive, ce conțin azot și oxigen. Aceștia sunt rezultatul traficului rutier, activităților industriale, producerii energiei electrice etc. Sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, reducerea vizibilității în zonele urbane, având efecte puternice asupra sănătății umane și a animalelor.

Plumbul, cadmiul, arsenul provin din combustia carburanților, cărbunilor, deșeurilor menajere. În cazul expunerii la aceste elemente populația poate fi afectată la nivelul sistemului nervos, funcțiilor renale, hepatice sau respiratorii.

Benzenul este un compus aromatic volatil, solubil în apă, ce provine în principal din traficul rutier. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos, fiind o substanță cancerigenă.

Monoxidul de carbon se formează din arderea incompletă a combustibililor fosili, emisiile vulcanice sau arderea pădurilor. Este un gaz toxic, ce afectează sistemul nervos central, slăbește pulsul inimii, reduce acuitatea vizuală și capacitatea fizică, iar în concentrații mari este letal.

Ozonul este un gaz foarte oxidant, ce se formează prin intermediul unor reacții între oxizi de azot și compuși organici volatili. Stratul de ozon din jurul Pământului protejează biosfera de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, dar cel format la nivelul solului este toxic și duce la dificultăți sau afecțiuni respiratorii și distrugerea plantelor.

Particulele în suspensie (PM₁₀, PM₂,₅ ) reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Distribuția lor în funcție de dimensiune reprezintă un parametru important ce le influențează comportarea. PM₁₀, conform Agenției de Protecție a Mediului a Statelor Unite ale Americii, include mai mult de 50% particule colectate de un dispozitiv de selectare cu diametrul de 10 micrometri; PM₂,₅ – mai mult de 50% particule colectate de un dispozitiv de selectare cu diametrul de 2,5 micrometri. Astfel, PM₂,₅ este folosit ca indicator al particulelor fine, iar PM₁₀ indicator pentru cele grosiere.
Acestea au ca surse naturale erupțiile vulcanice, eroziunea rocilor, dispersia polenului, iar ca surse antropice activitatea industrială, centralele termoelectrice, traficul rutier etc. Din cauza dimensiunii foarte mici a particulelor, acestea pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Conform oamenilor de știință, expunerea pe termen lung la concentrații mici poate cauza cancer și moartea prematură.

Vestea cât de cât bună este că firmele care au impact asupra mediului trebuie să aibă angajați responsabili de mediu și să funcționeze în așa fel încât să nu afecteze mediul înconjurător. Cel puțin teoretic, că vorba aia, teoretic se poate, practic suntem la nivel teoretic (Chinezu a zis-o). Și tot practic, companiile pot obține consultanță de mediu de la firme specializate.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.