Experimentează bucuria de a oferi un cadou inedit

Despre cadouri am tot scris pe acest blog. Sunt alegeri subiective, greu de făcut pentru persoane pe care nu le cunoști și poate și mai greu de ales pentru cunoscuți. A ști să oferi un cadou este o artă, în opinia mea. De la alegerea lui la felul în care îl „ambalezi”, fie că este un coș cadou banal sau o experiență, trebuie să ai fler ca să faci cadoul potrivit omului potrivit!

Probabil că și la locul tău de muncă se organizează „chetă” de fiecare dată când este ziua unui coleg. Și la mine e tot așa – am ajuns la varianta asta pentru că suntem mulți, diferiți și Pe de o parte, banii în plic pot reprezenta un cadou pe care oricine și l-ar dori. Sărbătoritul dă de băut și își recuperează cheltuiala, cam ca la nunta românească: tu dai cinstea și primești la schimb un meniu bogat, muzică, dans și voie bună, deci practic îți cumperi o seară alături de miri și de cercul lor extins de cunoștințe.

Totuși, pentru unii, un cadou constând într-un plic cu bani este lipsit de căldura care ar trebui să însoțească orice cadou. Un plic cu bani spune: nu am avut timp sau chef să ne gândim la tine, la ce ți-ar plăcea, așa că am adunat niște bani, uite aici un plic alb, ia-ți tu ce vrei de ei. Nici măcar nu trebuie să ne spui ce ți-ai luat. Noi ne-am făcut datoria, când comanzi pizza aia?

Și cu un cadou fizic poți să dai greș, în special dacă nu ești foarte apropiat de persoana care primește cadoul. Ca sfat general: nu cumpăra niciodată lucruri pe care cineva trebuie să le poarte, dacă nu ți-a spus clar „vreau obiectul ăsta”! Nici ție nu ți-ar plăcea să primești un parfum care nu ți se potrivește, o pereche de șosete pe care nu le-ai purta nici mort, pantofi pe care i-a ales altcineva pentru tine. Nu vrei să știi câte jucării de pluș am aruncat de-a lungul vieții, ori câte haine noi nu am purtat niciodată pentru că deși erau drăguțe, nu mi se potriveau. Am primit și eu parfumuri prea dulci sau prea nu-știu-cum pe care am fost nevoită să le dau mai departe, că doar nu era să le arunc.

Voucherele sau cardurile cadou pot reprezenta o alternativă la cadourile… nepotrivite. De exemplu, știai că poți să cumperi experiențe? Tu dai niște bani, iar persoana căreia vrei să-i oferi cadoul primește o experiență pe care sigur nu o va uita niciodată!

Mai ții minte ce ai primit de la colegi acum trei ani? Dar dacă ți-ar fi oferit o excursie care să cuprindă curs de făcut plăcinte moldovenești, curs de modelaj cu argilă plus cazare într-un castel medieval, crezi că ți l-ai fi amintit? Dar dacă ți-ar fi făcut cadou experiente cu adrenalina, cum ar fi un curs de scafandru în urma căruia să primești brevetul internațional de scafandru, crezi că ți l-ai fi amintit? Ori, poate, dacă ai fi primit un zbor cu un avion de luptă rusesc, plus cazare de 5* în Rusia? Bine, pentru ăsta ar fi trebuit să pună bani (mulți, mulți bani) și șeful.

Mi se pare îmbucurător că există această alternativă pe piața din România. Cu câteva clickuri și o chetă serioasă, poți face o bucurie enormă cuiva drag, cu condiția să faci niște investigații în prealabil și să nu alegi cadoul pe care ți l-ai dori tu. Astfel, o persoană introvertită nu ar trebui să primească o experiență care presupune interacțiunea cu mulți necunoscuți, la fel cum o persoană foarte activă nu ar trebui să primească un cadou relaxant decât dacă spune că simte nevoia unei pauze.

Cu un cadou de genul ăsta, cel care are norocul să îl primească experimenteaza viata. Nimic mai frumos!

Acest articol este înscris în competiția SuperBlog 2019.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Experimentează bucuria de a oferi un cadou inedit”

  1. Foarte interesant! Nu stiam ca au ajuns si la noi in Romania cadourile bazate pe experiente. Ce-i drept si eu sunt adepta cadourilor bine alese si de cele mai multe ori nimeresc bine, fiindca sunt genul de persoana atenta la detalii. Daca stau pe langa tine destul de des imi fac usor o idee despre ce ti-as putea oferi cadou, iar daca nu merg pe ceva clasic cu care nu poti gresi sau, in ultima instanta, bani in plic.

    1. Au ajuns de 10 ani!

      Dar mie nu-mi convine sa primesc „experiente”. Da-mi banii si imi cumpar eu salt cu parasuta sau masa la restaurant, daca vreau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.