Fiecare interacțiune cu medicii este o experiență personală și foarte subiectivă

Cu toții avem câte o poveste despre un medic la care am fost și care ne-a tratat foarte bine sau foarte rău, drept pentru care îl recomandăm sau nu îl recomandăm și altora, pentru că este un medic grozav sau oribil, în funcție de experiența pe care am avut-o noi cu el.

Și din câte observ eu, treaba asta este valabilă cam pentru toți medicii. OK, aproape toți medicii; pe cei de pe Ambulanță nu ni-i alegem noi. Există interminabile discuții pe forumuri, site-uri, bloguri despre medici „controversați”, pe care unii pacienți îi recomandă, în timp ce alții îi blamează pentru că s-au purtat urât sau mai știu eu ce.

Am tras concluzia asta după niște experiențe personale, bineînțeles. Am fost cândva îndrumată să merg la un medic care s-a dovedit a fi un nemernic fără pereche, un dobitoc fără nici un strop de „bedside manners”, cum se zice în filmele americane. La noi nu știu să existe vreun termen, pentru că la noi nu cred că medicii sunt învățați în școală cum să comunice, de exemplu, cu aparținătorii unui pacient care a murit sau care suferă de o boală gravă. În fine… Medicul ăsta profesează și astăzi, bine-merci, adică odată ce am încetat eu să îl caut, nu și-a rupt în două licența (sau ce au ei), așa cum nici fast food-ul din Deva pe care m-am supărat acum vreo 10 ani nu a dat faliment după ce am încetat să mai mănânc acolo. Ba, și-a deschis o ditamai terasa.

Nu o dată am văzut pacienți mergând de bunăvoie și nesiliți de nimeni la medicul ăsta, despre care, să ne înțelegem, SE ȘTIE CLAR că nu se uită la tine dacă nu vii cu niște sute de lei, iar dacă ai intrat pe mâna lui și trebuie să te opereze, nu pune mâna pe bisturiu până nu-i aduci banii. Adică nu operează pe datorie…

Ei bine, la polul opus este o femeie medic pe care eu o consider îngerul meu păzitor. Și de fiecare dată când aud de la foști pacienți de-ai ei că femeia „nu este OK”, aproape că o iau personal. Singurul ei păcat este acela de a fi o femeie dintr-o bucată. Are prea mulți pacienți (și prea multe pe cap) pentru cât timp este într-o zi și atunci poate părea repezită, când ea de fapt încearcă să fie eficientă. Dar oricât ar fi de grăbită și de repezită, faptul că are mâini de aur și o minte strălucite va fi mereu mai important, cel puțin pentru mine.

Ceea ce trebuie noi să înțelegem este că medicii sunt și ei oameni. Știu că s-a mai zis clișeul ăsta de multe ori, dar e cât se poate de adevărat. Medicul are și el o familie, o casă, necazuri, poate chiar probleme de sănătate și este imposibil să fie mereu bine dispus și mereu cu zâmbetul pe buze.

Unora le sare țandăra când le spui că ți-ai căutat simptomele pe Internet și te gândești că e posibil să ai boala X. Păi de-aia au făcut ei atâta școală, ca să le spui tu de pe Google cum să te trateze?

Sunt femei carora este obligatoriu să li te adresezi cu „domnișoara doctor”, chiar dacă ele-s trecute bine de vârsta domnișorimii. Să te ferească sfântu’ să le zici „doamna doctor”, că zbori din cabinet fără diagnostic și fără tratament!

De pildă, am văzut cu ochii mei o domnișoară de-asta care s-a purtat absolut execrabil cu o pacientă, îndemnând-o să meargă la biserică și să îi mulțumească lui Dumnezeu că nu are cancer, în loc să se plângă că are dureri! Pacienta nu se putea ține pe propriile-i picioare și avea în sensul ăsta un diagnostic pus anterior chiar de către domnișoară, dar ceva nu i-a convenit sau nu erau bine aliniate planetele în ziua aia, așa că s-a purtat mizerabil cu o persoană aflată în suferință. Culmea, ulterior am auzit de la două persoane că domnișoara este pita lui Dumnezeu și face minuni. Cele două persoane, e-adevărat, sunt bărbați…

De-asta zic că fiecare experiență, fiecare interacțiune cu un medic este atât de subiectivă, încât chiar nu ar trebui să existe discuții pe forumuri și bloguri despre cât de bun este medicul X. Pentru că medicul ăla chiar poate fi Dumnezeu pentru tine și Satana pentru altul!

Să nu uităm că și la medicul ăla de la Cluj se duceau oamenii de bunăvoie.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.