Kaufland: pași (mici) către un comerț mai „verde”

din seria articolelor începute în 2019, astăzi vă prezint:

Kaufland face pași către un comerț ceva mai eco: lângă fructe și legume a pus în vânzare acești săculeți din… plastic (?!) meniți să înlocuiască pungile pe care cu atâta ușurință le folosim pentru a cântări legumele și fructele vrac.

La scurt timp după ce am scris acest paragraf, Kaufland a scos complet pungile de plastic alea subțiri, enervante și de unică folosință și le-a înlocuit cu alte pungi, biodegradabile, tot de unică folosință, pentru care acum ne taxează cu câte 10 bani. Este un pas util, zic eu, pentru că pe mine m-a motivat să umblu în permanență cu pungi după mine. Practic, am la mine o pungă cu pungi din care scot câte o pungă și cântăresc în ea morcovi, mere sau ce alte legume și fructe mă hotărăsc să cumpăr când sunt în Kaufland.

Sunt curioasă însă dacă acest pas pe care l-a făcut Kaufland este la nivelul tuturor țărilor în care are magazine sau s-a limitat la țările UE, acolo unde folosirea de pungi din plastic de unică folosință a devenit o chestie uncool. Chiar aș vrea să știu dacă în Republica Moldova, de exemplu, unde a deschis de curând, Kaufland a introdus pungile de unică folosință pentru care pe noi ne taxează cu 10 bani sau dacă sunt la liber pungile din plastic…

Dacă răspunsul este cea de-a doua variantă, Kaufland s-ar face vinovat de ipocrizie. Dacă nu, bravo, jos pălăria pentru respectul față de mediul înconjurător!

Un alt lucru bun la Kaufland: în parcarea magazinului din Hunedoara a fost montat un container pentru reciclarea de PET-uri, cu promisiunea că la Kaufland chiar se reciclează ceea ce arunci tu. Sunt condiții: PET-urile trebuie să fie curate și să nu fie compactate, ceea ce face grea reciclarea când locuiești în capătul orașului și n-ai mașină. Doar un exemplu. În schimbul gestului tău responsabil, Kaufland îți dă un voucher de reducere pentru diferite produse din magazin,

De exemplu, eu am avut un voucher pentru 20% reducere la orice produs din gama Nature Box (produse pentru îngrijirea părului). Am vânat reducerile și când șamponul pe care îl urmăream costa 14 lei, redus de la 21, l-am înhățat. La casă, am prezentat voucherul, pe care casiera nu știa cum să-l aplice, până la urmă a venit o colegă cu vechime și i-a spus să îl scaneze și apoi să îl arunce. L-a scanat, mie pe bon mi-a apărut 1 ban de plată (că nu îți poate da ceva cu valoare 0, presupun) și atât. Reducere: nimic!

Bine, până la urmă am făcut un pic de scandal și mi-au aplicat și reducerea de 20%, pentru că pe voucher nu scria că NU SE CUMULEAZĂ cu alte reduceri. Dar dacă nu eram atentă, voucherul ăla în loc să îmi dea vreo reducere, mă făcea să plătesc un ban pentru nimic.

Revenind. La un moment dat Kaufland se lăuda cu stații de încărcare pentru mașinile electrice. Nu știu, la noi la Hunedoara n-a mai ajuns nimic. Nici măcar aparat de schimbat banii mărunți nu avem, așa cum am văzut în Cluj pe la începutul anului. Noi să fim sănătoși.

Și cu riscul de a mă repeta, dacă este cineva din Republica Moldova rătăcit pe aici, îl/o rog să îmi spună cum sunt pungile de la Kauflandul din Chișinău: din plastic și gratuite sau biodegradabile și contra cost?

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Kaufland: pași (mici) către un comerț mai „verde””

  1. Moldovenii si asa sunt saraci si multi nu-si permit sa cumpere din Kaufland decat strictul necesar. Sa-i mai si taxeze cu 10 bani per punga… ar fi aiurea.
    Plus ca preturile sunt mai mari la aceleasi produse, au facut unii comparatii la deschidere, si pana si amarata aia de bere la pet era mai scumpa in Rep Moldova decat in Romania (aceeasi marca, aceeasi cantitate).
    Asa ca nu le dori sa plateasca si ei 10 bani pe punga, ca oricum le este greu… se moare de foame acolo.

    1. Berea românească și în general produsele de import sunt mai scumpe pentru că noi suntem în Uniunea Europeană și Republica Moldova nu. Ții minte ce prețuri mari aveau toate produsele din UE în România când nu eram membri UE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.