„Mă dor articulațiile. Ce să iau?”

Anul trecut a fost unul dedicat sănătății și renunțării la obiceiurile proaste. A funcționat, în mare parte. Probeleme majore de sănătate necesită o abordare diferită, dar pentru cele pe care le-am rezolvat într-un fel sau altul urmează să dedic câte un articol pe blog. Poate ajută pe cineva și dacă reușesc să ajut fie și o singură persoană, mă declar mulțumită. Karma fie cu noi! 😁

Așadar: probleme cu articulațiile am avut de pe la 12 ani, când a început să mă doară un genunchi. Cu suișuri și coborâșuri am ajuns ca la 36 de ani să plâng de durere și am spus că fac orice ca să nu mă mai doară. Am lăsat-o mai moale și cu pașii, pentru că un reumatolog cu care am stat de vorbă despre durerile articulare mi-a spus că 5-6.000 de pași pe zi sunt suficienți. Durerea, însă, era tot acolo.

Din sfat în sfat și dintr-un grup de Facebook în altul, am găsit informația care pe mine m-a scăpat de durerile acelea crunte: renunțarea la gluten duce la scăderea inflamației în organism.

Dar ce-are glutenul cu genunchii? Păi, se pare că are. Râdeam până de curând de toate acele diete „la modă”, de femeile care încearcă toate prostiile de diete ca să slăbească… eram și eu ignorantă, ca miile de oameni care râdeau de ele.

„Ce mai e și cu moda asta de a renunța la gluten, când singurele persoane care trebuie să se ferească de gluten sunt cele care suferă de boala celiacă?!”, mă întrebam. „De ce scriu tot mai mulți producători pe ambalajele produselor lor că sunt «gluten free», când grupul țintă este (sau ar trebui să fie) unul foarte restrâns?!”.

Într-un final, am înțeles că glutenul nu este prietenul meu. Nu „trebuie” să consum gluten, nu este esențial. Fiecare se raportează cum crede de cuviință la gluten, eu am ales să rup prietenia cu el și asta mi-a făcut bine. Și dacă mi-a făcut bine, de ce m-aș mai întoarce la a mă simți rău?

De sărbători, cu toate mâncărurile pregătite de ai mei, mi s-a făcut poftă de pâine prăjită cu nici-nu-mai-știu-ce. Pâinea fără gluten pe care o mai cumpăr din când în când mi se terminase (are 200 sau 250 de grame și costă în jur de 10 lei), așa că am zis: hai să îmi prăjesc niște pâine normală, că doar n-o fi foc! Și așa am făcut. În două zile, am mâncat vreo patru felii de pâine prăjită.

După aceea au început durerile de genunchi. Nu exagerez, dar dacă până acum nu îmi mai pocniseră articulațiile de nu știu câte luni, m-am trezit că mă dor, că simt tot felul de înțepături și pocneau ca naiba. Altceva nu făcusem, nu schimbasem în dietă.

Pentru mine a fost cât se poate de clar: glutenul îmi (cauza și) întreținea inflamația în organism și câtă vreme îl consumam, urma să am dureri de articulații și nu doar. Inclusiv măselele m-au durut „ca în vremurile bune”, când mergeam săptămânal la dentist, el nu-mi găsea nimic, eu ziceam că nu mai pot suporta durerea.

Ce am făcut ca să scap de dureri? Evident, am renunțat din nou la gluten. Au trecut câteva zile bune (peste o săptămână) de atunci și încă nu m-am resetat complet. Încă mă mai dor măselele. Încă mai pocnesc genunchii. Nu mai e la fel de grav și știu că, în timp, o să fie mai bine. Ține doar de mine să nu las glutenul să mă dea peste cap.

Revenind la titlu: „Mă dor articulațiile. Ce să iau?” era o temă recurentă în viața mea, până să realizez că nu trebuie să IAU ceva, o pastilă, un medicament, pentru fiecare durere. Industria farmaceutică ne-a învățat prost (sau ne-a programat bine): te doare, iei pastilă. Uite că, în cazul durerilor mele de articulații, a funcționat mai bine SĂ NU MAI IAU ceva: gluten. O mai spun o dată, să fie clar: fără gluten nu mă mai dor genunchii. Nu credeam să ajung aici, dar viața e plină de surprize!

Ce a funcționat parțial:

 • ibuprofenul (antiinflamator)
 • suplimentele cu colagen: Supramax Articulații, ArtroHelp, Colafast Rapid
 • unguent cu diclofenac sau gelul Eqvagel (pentru cai)
 • diverse alte suplimente alimentare („medicamente” cărora nu au voie să le spună așa)
 • probabil și faptul că am slăbit 12 kg

Ce nu a funcționat:

 • injecții cu Gerovital (la disperare faci și de-astea): efect 0
 • mai multă mișcare
 • mai puțină mișcare
 • nimic altceva

Ce mănânc, dacă am renunțat la gluten?

În loc de pâine, mănânc rondele din orez expandat. Se găsesc în aproape orice supermarket, costă 2-3 lei pachetul; un pachet mă ține cam 2-3 săptămâni. Pâinea fără gluten de la Schär este o delicatesă la care apelez când mă apucă pofta de pâine prăjită (pe asta n-ai cum s-o fentezi altfel). Mămăliga întărită și prăjită este un alt înlocuitor numai bun.

Pastele din grâu sunt ușor de înlocuit cu paste din făină de mălai. Gustul nu diferă cu mult; oricum nu mâncăm paste pentru gustul lor minunat, ci pentru sosul pe care îl punem peste ele. Pe lângă cele din mălai, mai găsiți în supermarket, dar mai ales în magazinele naturiste, paste din făină de năut, paste din semințe de susan, din toate chestiile posibile. Le încercați pe toate până vă găsiți favoritele.

Dacă ești băutor de bere, ghinion! Berea fără gluten este o delicatesă și e scumpă. Berea „obișnuită” e făcută din cereale, iar grâul nu lipsește din rețetă, deci… ori o lași, ori o înlocuiești cu bere fără gluten. Eu nu am avut problema asta.

Pizza nu mai mănânc de peste un an. Nu am înlocuit-o cu nimic, dar dacă aș vrea neapărat să mănânc, mi-aș putea face blatul din făină fără gluten. Pe site-ul Nutrivita sunt o mulțime de alternative (făinuri din mei, năut, hrișcă, orez etc.) la făina de grâu.

Musli fără gluten este o altă „delicatesă” pe care am luat-o de pe Nutrivita. Despre ovăz citesc informații contradictorii. Unii zic că nu conține gluten, alții că da. Eu folosesc fulgii de ovăz la micul dejun, câteodată, iar dacă au gluten, înseamnă că e prezent într-o cantitate mică, pentru că nu îl „simt”. Totuși, dacă vrei să fii sigur că elimini glutenul din alimentație, din fericire ai de unde alege.

În concluzie: nu recomand să renunțați la gluten, la fel cum nu recomand să consumați gluten. Fiecare face ce consideră că este bine pentru el. Eu v-am spus ce a funcționat pentru mine. Înainte de a vă îndopa cu medicamente, întrebați-vă dacă nu cumva puteți elimina ceva din alimentație, ceva care în mod evident vă face rău.

Multă sănătate tuturor*!

* 😈 nu chiar tuturor, am eu câțiva „prieteni” care nu merită nici urări generale făcute pe un blog

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

4 thoughts on “„Mă dor articulațiile. Ce să iau?””

 1. un articol foarte interesant ma bucur ca ai gasit in sfarsit ceva natural care sa te ajute in privinta asta.

  in ceea ce priveste fulgii de ovaz exista variante care sunt gluten free, dar din cate am citit in ovaz nu este acelasi gluten ca si in grau, adica e o versiune de gluten mult mai light dar care nu afecteaza in acelasi fel organismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.