Materialele de construcții, astăzi vs. în urmă cu 50 de ani

Să faci un copil. Să construiești o casă. Să plantezi un copac. Sunt cele trei lucruri pe care trebuie să le faci în viață. Nu am găsit sursa originală a acestui dicton, eu îmi aduc aminte că unul dintre ai mei (părinți ori bunici) mi l-au spus. Și m-a marcat. Copii nu am făcut. Casă pe pământ nu am construit. Am plantat vreo doi copaci, sigur mai puțini decât ar fi trebuit, față de cât am poluat!

Dar sunt sigură că atunci când a apărut această vorbă, să construiești o casă nu era o treabă pe care o făceai în câteva luni. Și astăzi e greu să găsești meseriași buni și serioși, sunt rara avis și dacă ai găsit o echipă bună de constructori, sfatul meu este să ții de ea și să n-o lași să-ți scape!

În anii 1960, când a construit bunica mea casa de la țară, nu existau magazine cu materiale de construcții. Dacă voiai să îți faci casă, trebuia literalmente să o faci. Să o ridici. Adunai în jurul tău niște meseriași, puneai cărămidă peste cărămidă (și mortar între ele) și uite-așa, ridicai o casă.

Bunica mea povestește și astăzi cât i-a fost de greu, cu doi copii mici, să amestece materialul, să facă de la zero cărămizile, să construiască un cămin pentru familia ei. Și asta, într-o vreme în care nu se găseau de nici unele, adică mâncarea era realmente greu de procurat. Nu se inventaseră încă plăcile OSB sau panourile sandwich, ori dacă se inventaseră, sigur nu ajunseseră în satul românesc. Aici, bunica își făcea propriile cărămizi, ajutată de câțiva muncitori, și le clădea una peste alta până când a făcut casa. Casă în care și astăzi se locuiește. Ea a făcut o casă, a crescut doi copii și trei nepoți, a plantat zeci de pomi și mii de alte plante – pleacă de pe lumea asta cu împlinirea că și-a făcut datoria de Om pe Pământ.

Dacă puteți să vă luați un pic ochii de la frumusețea de cățel din poză, în spate veți vedea exact cărămizile despre care vă povestesc. Făcute de bunica mea, puse una peste alta de ea. A construit o casă. Încă mi se pare neverosimil, dar cărămizile astea (și casa în care încă se locuiește) sunt clădite de bunica mea.

Noi am plecat din sat la oraș, ca să trăim mai bine, să avem o viață mai ușoară, ierni mai blânde, fără lemne, fără cartofi aduși din pivință. Și când vrem să aducem îmbunătățiri apartamentului nostru, totul este oh, atât de simplu acum! Am zugrăvit apartamentul în anii trecuți, am mai schimbat o ușă, un geam, iar pentru fiecare șurub, șipcă, policarbonat, polistiren, silicon sanitar sau adeziv nu-știu-de-care ne urcam în mașină și în jumate de oră aveam materialele acasă. Am cheltuit destul de mult nefăcând o planificare a „șantierului”, pentru că așa suntem noi: ne apucăm de o treabă și când ne vedem cu casa întoarsă, ne dăm seama că mai vrem să facem ceva. Și dacă tot ne-am apucat, hai să dăm și aici cu un strat de lavabilă și așa mai departe. Unde mai pui că fiecare drum până la magazin însemna motorină arsă pe care nici măcar nu am mai pus-o la socoteala finală!

Astăzi, din fericire, am aflat că există un serviciu inedit de livrare a materialelor de construcții cu ajutorul căruia poți să economisești 10-15% din valoarea totală a comenzii. Mie-mi plac reducerile și când știu că pot să primesc marfa direct de la producător, la un preț mai bun decât la magazinul de materiale de construcții, data viitoare când mă apucă hărnicia și vreau să-mi transform casa în șantier cu siguranță voi apela la acest serviciu!

Se numește Vindem ieftin, pentru că asta fac: îți vând materialele dorite la cel mai bun preț pe care l-ai putea obține. Mai ieftin decât dacă ai lua tu produsul de la poarta fabricii, pentru că fabrica te tratează ca pe un client nou, nu ca pe unul fidel. Astfel, cei de la Casa de comenzi Vindem ieftin elimină intermediarii, ei fiind cei care cumpără de la producători, la prețuri mai mici (discount de volum, adică iau cantități mari și primesc reduceri mari).

Există o pagină întreagă de recenzii video unde se pot vedea filmulețe făcute de clienții acestui site/serviciu.

Știind toate aceste lucruri, nu poți să nu te gândești cum ar fi arătat viața bunicilor noștri dacă ar fi avut la dispoziție un site de unde să comande toate materialele de construcție necesare construirii unei case. Cu cât le-ar fi scurtat corvoada? Cât de ușor ar fi fost să aibă totul la un click distanță? Din păcate, unii dintre bunicii noștri nu știu nici în ziua de azi ce este un click sau cât de mult ne ușurează viața Internetul ăsta. Comandând online produsele, ar fi avut în primul rând mai mult timp pentru ei, apoi unul pentru celălalt, pentru copii.

Bunica mea, în ciuda vârstei (are peste 80 de ani, dar nu spunem cât, că nu-i frumos), e foarte prinzașă și dacă nu și-ar petrece încă mare parte din timp săpând grădina și plivind, îngrijind găinile, căpșunile, ceapa, roșiile, cartofii, porumbul și florile care-i sunt atât de dragi, poate că și-ar face timp să înțeleagă care-i treaba cu Internetul. Eu mereu am visat că voi vorbi cu ea pe messenger, dar din păcate se pare că am pierdut „trenul” ăsta. Însă îi povestesc despre unele noutăți din era tehnologiei în care trăim și de fiecare dată este foarte surprinsă. Cum surprinsă ar fi dacă i-aș povesti că azi nu doar că găsești orice materiale de construcții ai putea visa (că asta știe deja), ci că îți poți face un necesar și le primești pe toate la poartă, la un preț mai mic decât dacă ai umbla tu după ele prin magazin. Așa da!

Tu cum crezi că ar fi arătat viața părinților sau a bunicilor noștri, dacă ar fi avut la dispoziție un site de unde să comande toate materialele și să le primească la poartă, la prețuri mai mici?

Acest articol este înscris în competiția SuperBlog 2019.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Materialele de construcții, astăzi vs. în urmă cu 50 de ani”

  1. Oamenii mai in varsta (si mare parte dintre tineri) nu lucreaza astfel, nu dau comenzi online. Mai ales la tara, oamenii trebuie sa vada ei ce cumpara, sa puna mana, sa pipaie, sa dea banul, si sa-si care materialele acasa. Incearca tu sa vorbesti cu un taran, chiar si tanar, sa-i expui avantajele… o sa refuze sa comande online. El stie intr-un fel de la bunici, parinti, nu face altfel nici daca vrei sa-l inveti. Putini tarani au istetimea de a percepe avantajele comertului online, si e oarecum de inteles, avand in vedere ca un om care e preocupat doar de lucrurile marunte (de dat mancare la pui, la vite, de sapat gradina, arat terenul, recoltat, etc) nu poate depasi aceasta etapa niciodata in viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.