Ne îngropăm singuri în plastic!

Suntem doi oameni și un câine și producem o grămadă de gunoi. Zi de zi, aruncăm câte o pungă (din plastic!) plină cu diverse deșeuri, de la ambalaje din plastic și hârtie la sticle și borcane din plastic și sticlă, pungi cu pungi în pungi. S-a umplut demult proverbiala pungă cu pungi și mi-am dat seama că nu are rost să le mai colecționez, așa că le reutilizez și, pe cât posibil, la cumpărături merg cu plase de acasă. Sigur că mi se întâmplă să uit să-mi iau plasă cu mine când plec de acasă, dar nu-mi bat capul pentru că știu că sunt „punguțe” la tot pasul și nu costă mult. Dacă nu s-ar găsi decât plase din material textil (care nu costă 50-60 de bani, ci 3-4-5 lei), sigur nu aș mai uita punga acasă!

Am făcut un fel de unboxing/haul cu alimentele cumpărate de mine și de Sebi. Sunt pentru câteva zile, nu doar pentru consum imediat. S-au adunat destul de multe ambalaje pe care le-am adus acasă doar ca să le arunc: cutii din carton, pungi din plastic, folii din plastic și tăvițe din polistiren.

Am făcut video-ul de mai sus pentru a vedea cât plastic adun într-o singură repriză de cumpărături. Am pregătit deja o pungă (de plastic, evident) în care adun toate ambalajele pe care le voi primi de la supermarket-uri ca bonus la cumpărăturile făcute. Nu fac cumpărături excesive, nu mai cumpăr multe prostioare ambalate individiual și totuși, sunt copleșită de cantitatea de plastic pe care o „obțin” fără să vreau! Sunt curioasă și mă gândesc cu groază la câte ambalaje se vor aduna după o lună! Vedem în 15 mai 2019.

Așa arată „coșul de cumpărături” dintr-o singură zi, cumpărături pentru 1-2 săptămâni, mai mult sau mai puțin.

Câte ambalaje ducem acasă de la magazin doar ca să le aruncăm?

De asemenea, pe parcursul lunii următoare voi contacta toți producătorii mărfurilor învelite în plastic și îi voi întreba ce planuri de viitor au… având în vedere pericolul pe care ambalajele din plastic de unică folosință îl prezintă pentru mediu. Nici magazinele nu scapă, voi trimite câte o întrebare „oficială” tuturor marilor magazine și la final, vă voi prezenta „raportul”, alături de poze cu ambalajele strânse în 30 de zile.

„Revolta” a pornit de la această cutie de carton cu inserții din plastic, pe care am aruncat-o încă din magazin. De când merg pe jos și îmi car cumpărăturile în spate, cu ghiozdanul, nu-mi convine să plimb ambalajele de unică folosință încoace și încolo, ca apoi să le arunc în gunoiul pe care îl duc tot pe jos până la tomberon. Sigur, reciclez, dar de ce or avea producătorii nevoie să personalizeze cutii (sigur nu sunt ieftine) pe care eu să le reciclez? Cui prodest?

La postarea de mai sus am etichetat pagina Nescafé și am primit un răspuns – să-i zicem evaziv.

De ceva vreme, am pe pagina de Facebook un album cu ambalaje din plastic complet inutile. Din păcate, nu am eu timp să îl completez, că marfă ar fi:

https://www.facebook.com/pg/denisabargau/photos/?tab=album&album_id=1820653211320315

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.