Nunta fără bătaie (de cap) nu e nuntă!

Despre mine trebuie să știți de la bun început că nu am făcut și nu voi face nuntă. Asta, pentru cititorii noi, că de măritat m-am măritat în 2012, însă după experiența unei petreceri (după cununia civilă) care ne-a lăsat fără bani, am decis că organizarea unei nunți în adevăratul sens al cuvântului ne-ar stoarce de bani, de energie și probabil ne-ar lăsa cu sechele pentru tot restul vieții. Așa că am decis, sec, că din moment ce oricum nu facem cununie religioasă, nu are rost să obligăm rudele și prietenii să vină la o petrecere simandicoasă. Cine a vrut să fie alături de noi a făcut-o la petrecerea de după cununia civilă.

Astăzi, parcă mai mult ca oricând, organizarea unei nunți se face la nivel profesionist, industria organizării acestor evenimente fiind super profitabilă. Nici nu-i de mirare; când ai de ales dintr-o mie de chestii, o alegi pe cea nici prea scumpă, dar nici prea ieftină, după buget. Adică ți se prezintă opțiuni și tu alegi: nuntă tematică (cu toate cheltuielile pe care le implică „tema”), pantofi personalizați (aparent, personalizarea este cuvântul cheie când vine vorba despre evenimentele importante), candy bar, DJ sau trupă care să asigure muzica live și „antrenul” (pentru semianalfabeți, „antren” nu e totuna cu „în tren”), meniu tradițional românesc sau exotic, open bar sau băuturi „desemnate” dinainte etc.

Opțiuni sunt, important este să ai cu cine să faci nunta 😉 și să ai răbdare să o planifici în cele mai mici detalii.

Despre găsirea jumătății nu vreau să îți dau prea multe sfaturi. Să găsești nu-i o problemă, are balta pește, cum se spune, să păstrezi e mai greu, într-o lume în care divorțurile cele mai multe apar după cinci ani de conviețuire și numărul lor crește simțitor după 20 (vezi graficul-plăcintă de mai jos).

Sursa: https://www.zf.ro/zf-24/statistica-divorturilor-din-romania-1-din-4-cupluri-care-divorteaza-ia-decizia-dupa-mai-mult-de-20-de-ani-de-casatorie-18229157

Ai găsit, deci, jumătatea. Asigură-te că aveți câteva interese comune, pentru că altfel veți fi doar doi colegi de apartament (și pat) care nu au despre ce să discute. Și mai important, asigură-te că aveți aceeași viziune asupra lumii: dacă el e susținător înfocat al unui partid politic și tu îi consideri pe „ai lui” idioți și votezi cu ceilalți, o să vă scoateți ochii în fiecare campanie electorală. Iar politica e doar un exemplu. Dacă el ascultă rock și ea manele, e clar că nu au un viitor împreună. Sau mă rog…

Dacă ea vrea măcar trei copii, iar el nu vrea deloc urmași, ce-o să se întâmple? Trebuie discutate toate lucrurile astea înainte de a merge mai departe către a plănui unde și când veți face nunta!

Și ajungem la nuntă. Dacă ar fi să îți dau un singur sfat, în calitate de om care nu a făcut nuntă, acela este să nu iei un credit pentru acest eveniment. Oamenii pot promite că vor veni și să se răzgândească în ultima clipă, vei avea mai multe cheltuieli decât ai planificat și nu vrei să începi viața de cuplu cu datorii pentru o petrecere care o fi fost memorabilă, dar s-a dus. Și datoriile rămân!

Cel mai bine ar fi să delegi sarcina organizării întregului eveniment unei firme care se ocupă cu asta. În acest fel, vei avea un buget stabilit dinainte în care firma trebuie să se încadreze, obligându-se prin contract să nu te taxeze în plus. Firma se va ocupa de găsirea unei săli, de meniu, de decorațiuni nuntă, iar tot ce mai trebuie să faceți voi este să vă treziți devreme, să vă aranjați de parcă ar fi cea mai importantă zi din viața voastră și să show up. Floare la ureche, nu-i așa?

OK, pentru bărbații care (poate) au citit până aici și și-au zis: „Aaa, păi e simplu, angajăm o firmă și se ocupă ei de tot”, mă văd nevoită să fac mențiunea că tot va trebui să alegeți costumul și pantofii de mire, rochia și pantofii de mireasă, pantofii fără toc pentru că miresele dansează până nu mai pot, rochiile domnișoarelor de onoare, decorațiunile sălii, meniul, băuturile, culorile/tematica, muzica, tortul (arome, culoare, model, dimensiuni), mărturiile (chestiile pe care le dați nuntașilor ca să își aducă aminte de nunta voastră).

So… cine are curajul să se apuce de planificat o nuntă?

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

2 thoughts on “Nunta fără bătaie (de cap) nu e nuntă!”

  1. Eu am avut curajul asta, dar incep sa regret :)). M-am lasat purtata de val in a organiza o nunta si acum nu mai mi se pare asa de distractiv. Era mult mai ok sa facem o petrecere restransa, poate chiar undeva pe o plaja, fara sa ma stresez ca am un contract pe un anumit numar de persoane si nu vor fi atatea, sau sa ma trezesc ca ceva matusa are comentarii de facut.
    Daca ar fi sa dau timpul inapoi nu mi-as mai dori sa fac nunta. :)

  2. Nu as dramatiza in privinta petrecerii simandicoase. Noi ne-am acoperit cu banii de la nunta toate cheltuielile, inclusiv luna de miere in Portugalia si masa la restaurant dupa cununia civila. Am facut nunta in Bucuresti cu 120 de invitati si nu regret nicio clipa. A fost intr-adevar stresant in ultima luna cand trebuia sa primim confirmarile invitatilor, insa in rest am fost zen, iar dupa nunta am ramas cu amintiri frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.