Rutina, “boala” cuplurilor căsătorite. Cum să alungi plictiseala din dormitor și să îți salvezi relația

În România, unul din patru cupluri divorțează, arată statisticile, iar divorțul este un fenomen social tot mai frecvent. Dacă în urmă cu 20 de ani, o femeie divorțată era stigmatizată și arătată cu degetul, acum cuplurile par să se separe cu mai multă ușurință, spun specialiștii. Unul dintre cele mai frecvente motive de divorț este infidelitatea, arată datele Institutului Național de Statistică.

Însă, psihologii spun că, de cele mai multe ori, divorțul ar putea fi evitat.

Rutina, dușmanul cuplurilor

Ultimele date disponibile despre rata divorțurilor în România plasează infidelitatea printre principalele motive de separare. Infidelitatea în cuplu are 2 praguri: fie apare după 3 – 5 ani de la căsătorie, fie după circa 20 de ani.

Și, totuși, poate fi evitată infidelitatea? Da, spun specialiștii. Însă pentru ca un lucru să fie remediat, e nevoie, în primul rând de comunicare în cuplu. Cei doi parteneri trebuie să fie conștienți atunci când criza începe să apară în relația lor, să vorbească despre probleme și să ia măsuri.Iar dacă nu reușesc pe cont propriu, cel mai bine ar fi să apeleze la psihoterapia de cuplu.

Psihoterapeuții spun că unul dintre principalele motive care duce la lipsa comunicării și implicit la infidelitate, este rutina în cuplu.

Cum poate fi evitată rutina în cuplu?

Rutina, în special într-un cuplu care are deja ceva ani în spate, apare pe nesimțite. Job-uri stresante, responsabilități multiple, goana după a face cât mai multe lucruri, apariția copiilor, care au nevoie de mai mult timp alocat lor, toate sunt elemente care pot să îi îndepărteze pe cei doi parteneri. Uită să mai fie tandri și drăgăstoși unul cu celălalt, partidele de dragoste pasionale din fiecare seară sunt înlocuite cu sex făcut aproape mecanic și tot mai rar, ieșirile în doi dispar, sub pretextul “nu avem ce face cu copiii” sau “nu avem timp”.

Ei bine, dacă te regăsești în descrierea de mai sus, e momentul să iei măsuri.

  • Provoacă-ți partenerul de viață la o discuție. Dar fă-o sub forma unei cine romantice, pe care, fie o organizezi acasă, fie la un restaurant mai intim. Primul pas pe care trebuie să îl faceți e să discutați.
  • Pregătește terenul, astfel încât, discuția de la cină se se termine în dormitor. Sau pe canapeaua din living. Dacă a trecut prea mult timp de când ai inițiat un joc erotic, pe site-ul Pasiune.ro găsești câteva obiecte care ți-ar putea fi de ajutor, de la lenjerie sexy, până la câteva jucării sexuale, care să vă scoată din rutina sexului mecanic.
  • Odată ce trece noaptea, nu uitați să fiți tandri unul cu celălalt. Sărutați-vă de “bună dimineața”, luați micul dejun împreună sau plănuiți să vă luați pauza de prânz tot împreună. Sunt lucruri mărunte, dar valoroase, care vă pot salva relația.

Dacă problemele între voi continuă să persiste, nu ezitați să apelați la un program de psihoterapie de cuplu. Nu e nimic rușinos în a apela la serviciile unui specialist, care vede din exterior și obiectiv greutățile cu care voi vă confruntați și ar putea să vă propună câteva soluții salvatoare pentru relația voastră.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.