Să fie culoare… cât vezi cu ochii!

Îmi plac culorile. Am spus-o de multe ori. Îmi place să văd obiecte „vesele”, mă binedispun baloanele colorate, obiectele viu colorate, casele vopsite frumos. Îmi place să am o carcasă colorată pentru telefonul meu (nu e cazul, am una transparentă, dar… mi-ar plăcea, când îmi voi schimba telefonul, să am o carcasă viu colorată).

Culorile tari fac lucrurile mai ușor de observat și e greu să-ți uiți cheia, portofelul sau telefonul undeva când sunt foarte colorate. Sigur, în același timp apreciez culorile așezate, pastelate. Totul e să fie frumos armonizate și să nu ducă în kitsch.

A venit vremea să îmi schimb ochelarii. În urmă cu câteva luni, când am decis că în 2019 mă voi opera la ochi ca să scap de dioptrii, mi-am zgâriat o lentilă cu lama unui cuțit. „Ăsta e un semn că nu mai trebuie să port ochelari”, mi-am spus. Era, de fapt, un semn că trebuia să-mi schimb ochelarii. Ceea ce am făcut.

Vă las să ghiciți pe care dintre ramele de mai jos le-am ales. Astea au fost finalistele; în semifinală s-au calificat șase rame, una mai colorată decât alta. Le-am eliminat pe cele care aveau forme prea ciudate, deși poate că m-aș fi obișnuit cu ele, apoi le-am scos din ecuație pe cele care au pernuțe din silicon, pentru că experiența m-a învățat că trebuie schimbate și sunt destul de incomode față de suportul din plastic pe care îl au alte rame.

Semifinalistele
Finalistele

În final, le-am ales pe acestea super colorate, pentru că o viață am și dacă tot spun că-mi plac culorile, a venit vremea să o și arăt!

Și acum, despre lentilele super speciale pe care le-am ales:

Ultimele două perechi de ochelari pe care le-am purtat din 2012 încoace au fost cu lentile Essilor. Primele au fost cu antiaburire, o chestie foarte tare pe timp de iarnă, cu condiția să nu uiți să aplici soluția specială cu care veneau aceste lentile; eu mai uitam, de aceea când mi-am schimbat ochelarii, am optat pentru alt tip de tratament.

OPTODIA este optica „mea” din Hunedoara, locul unde îmi fac ochelari de șapte ani și unde îmi trimit toți prietenii aflați în căutarea unei vederi mai bune

Astăzi sunt mândra purtătoare a unor ochelari cu lentile Essilor CRIZAL SAPPHIRE Transitions VII, unde transitions vine de la faptul că lentilele sunt heliomate, adică se închid la culoare atunci când le scot la lumină și se deschid la loc când sunt în interior. Se face, deci, tranziția de la ochelari obișnuiți la ochelari de soare când ieși în soare. Eu nu mai concep să port altfel de ochelari, țin la sănătatea ochilor mei și mă deranjează lumina puternică. Inclusiv iarna, când ninge și totul în jur este alb, aceste lentile heliomate fac o treabă foarte bună, închizându-se și protejându-mi ochii.

Și mai e ceva: lentilele Transitions protejează ochii împotriva luminii albastre. Asta nu e vreo „invenție” nouă, lumina albastră este peste tot și în special lumina albastră emisă de ecranele în care ne holbăm non-stop e dăunătoare vederii. Prin urmare, lentilele Essilor au un filtru care apără ochii de această lumină. O explicație complexă găsiți (în engleză) pe site-ul allaboutvision.

Ce altceva au în plus lentilele mele, față de „modelul” anterior? Sunt mai subțiri. La dioptrii de aproximativ -3, lentilele sunt destul de groase, iar asta face ca ochiul să apară mai mic. Aproape întotdeauna când port ochelari, trebuie să mă machiez la ochi, fie cu rimel (mascara), fie cu creion/contur de ochi, pentru că altfel pare că am ochii înfundați în orbite. Urmăriți chestia asta la ochelariștii cu dioptrii medii și mari, să vedeți cât de deranjant poate fi. Ei bine, lentilele Essilor Stylis sunt mai subțiri, ceea ce anulează efectul de micșorare a ochiului. Pentru mine, este un mare plus.

Le port deja de câteva săptămâni bune și sunt foarte mulțumită de ele. Și ramele sunt super faine, recunosc că îmi place să stârnesc reacții la oamenii care le remarcă – și nu prea ai cum să nu le remarci.

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

3 thoughts on “Să fie culoare… cât vezi cu ochii!”

  1. Acum doua zile m-am programat si eu pentru un nou control la ochi. De vreo patru ani folosesc „cei mai seriosi ochelari din lume” (asta insemnand ca nu ies cu absolut nimic in evidenta, bietii). Ai mei sunt numai pentru citit. Nu mai vedeam bine literele la calculator. Din pacate, de la o vreme nu mai pot citi carti. Ochelarii astia nu ma ajuta.
    Vazand pozele tale, imi dau seama ca e important sa aducem un strop de culoare in vietile noastre, sa nu alegem obiectele numai pentru utilitatea lor. Pari adolescenta cu ochelarii alesi.

  2. Cat au costat lentilele si ramele?
    Ma interesez pentru cineva, si cam toate lentilele de calitate se invart cam pe la 1000 de lei (Zeiss, Essilor, Hoya).

    1. Ramele, 360. Lentilele, 1546: Essilor Stylis Transition Gri Crizal Sapphire UV – ca să fie informația completă. îmi pare rău că nu am răspuns mai repede, nu găseam hârtiuța și am tot amânat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.