Viitorul mașinilor ar putea revoluționa și viitorul cumpărăturilor

Anul este 2030. Mașinile electrice nu mai sunt păsări rare și încetul cu încetul, le iau locul celor care funcționează cu combustibil fosil. Unele țări le-au interzis deja, în timp ce țările mai sărace încă se mai chinuie să scape de ele, mai mult forțate de organisme externe decât din voința oamenilor.

Ușor, benzinăriile devin inutile. Ele oricum au fost transformate în mici magazine de proximitate, pentru că șoferii au mai degrabă nevoie de cafea, sandwich-uri, gustări, pee stop-uri (adică pauze de toaletă), decât de alimentarea mașinilor. Acumulatorul mașinii se încarcă acasă și la destinație, iar dacă drumul e lung, oprești la o „benzinărie” unde faci o pauză scurtă, de cel mult 40 de minute, în care mașina „se încarcă” și tu poți să îți faci mici cumpărături.

Poate că până în 2030, benzinăriile așa cum le știm noi astăzi vor dispărea. Poate că nu. Mie mi-ar plăcea să văd mai puține produse la suprapreț și mai multe mărfuri care ne sunt necesare zilnic și pe care să le putem cumpăra mai ușor.

Benzinăriile vor fi înlocuite cu stații de shopping și alimentare

Cred că trecerea de la mașinile pe benzină și motorină la cele electrice este o bună ocazie de a revoluționa shoppingul. La cum se prezintă situația, nu pare că vrem să renunțăm degrabă la mașinile personale; poate că vom fi deschiși la car sharing, dar e foarte puțin probabil să renunțăm complet la ele. Așa că vom continua să ne deplasăm și în deplasările noastre, cu sau fără benzină, va trebui să oprim ca să ne dezmorțim și să ne hidratăm, să bem o cafea, să luăm o pauză de la drum. Până și într-o mașină care se conduce singură te doare spatele de la poziția șezut și trebuie „să îți întinzi oasele”.

Ei bine, eu pe aceste pauze aș miza, dacă aș fi OMV/Petrom, Rompetrol, Lukoil, respectiv Kaufland, Carrefour sau Auchan (și celelalte). Aș încheia de pe acum parteneriate și în cinci ani aș împânzi țara de stații de shopping și alimentare.

Kaufland se lăuda că va acoperi toată țara, pe linia Nădlac – Constanța, cu stații electrice pentru alimentarea mașinilor viitorului; nu știu exact în ce stadiu este acest proiect, dar ideea nu este rea: pui stații de alimentare în parcarea magazinului și cât stă omul și așteaptă, ce să și facă? Cumpărături de la tine!

Dar eu în loc să aduc tot traficul în curtea magazinului, aș duce magazinul, la o scară mai mică, acolo unde este deja traficul: pe marginea autostrăzilor și a drumurilor naționale-europene.

Astfel, în cinci-zece ani mi-ar plăcea să văd că „profeția” mi s-a adeverit și că în loc de benzinării, vom avea stații de shopping și alimentare la fiecare 100 de kilometri, toate co-branduite: OMV-Auchan, Petrom-Kaufand, Rompetrol-Profi, Carrefour-Lukoil și așa mai departe. Sau știi ce? Poate fi o stație co-branded Enel-Auchan sau EON-Kaufland, sky is the limit!

Vrei să alimentezi mașina cu niște curent? Te uiți pe bord, vezi ce range ai (adică numărul de km pe care îi mai poți parcurge cu cât curent ai), tragi pe dreapta la stația care-ți convine și bagi mașina în priză. Alimentarea cu energie electrică durează un pic mai mult decât cea cu benzină sau motorină, așa că trebuie să faci ceva în cele 30-40 sau chiar 60 de minute pe care le ai de „omorât”: te bagi la shopping în miniAuchan, că tot trebuia să iei pulpe de pui și legume pentru cină, plus apă minerală și hârtie igienică, sau te oprești la cafenea și lucrezi pe laptop până ți se alimentează mașina.

Dar există deja magazine în benzinării!

Da, știu că există magazine și cafenele, mici patiserii, mini-restaurante, tot ce vrei. Din păcate, ele sunt gândite mai degrabă după sistemul aeroporturilor, decât după supermarket-uri. Adică: „dacă tot a venit fraierul să ia benzină, trebuie să ne scoatem și noi pârleala cumva, așa că îi vindem totul la suprapreț. TOTUL!”. Or asta merge o dată, de două ori, de zece ori, dar pentru cumpărăturile mari, de alimente, omul va merge la magazinul mare, nu o să cumpere baxul de apă de la benzinărie. În viitor, însă, dacă se oprește să alimenteze mașina în drum spre casă și intră într-un minimarket cu prețuri bune, ce l-ar opri să își cumpere de la „benzinărie” cele necesare?

Dacă ai găsit o greșeală de redactare, mi-o poți semnala selectând textul cu pricina și apăsând Ctrl+Enter. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.