Sfaturi pentru a-ți repara acasă laptopul (P)

În ciuda tuturor recomandărilor specialiștilor de a merge cu laptopul la service și de a nu încerca vreo reparație la domiciliu de unul singur, foarte mulți cetățeni continuă să facă acest lucru. Dacă întreținerea acestuia se poate realiza extrem de ușor și nu comportă prea mari probleme, în schimb, repararea laptopului fără să ai cunoștințe adecvate în domeniu poate duce la deteriorarea sa iremediabilă… și nu vrei asta! 

Laptopul se strică când ți-e lumea mai dragă – niciodată nu poți spune că e momentul potrivit ca să ți se strice, nu? – și uneori nu ai bani pentru repararea sa la service, așa că trebuie să ții cont de anumite lucruri pentru a nu te trezi într-o astfel de situatie. O curățare profesională ai putea să îi „oferi” și tu, chiar să schimbi unele componente defecte și în acest sens găsești aici baterii pentru Lenovo și pentru orice marcă de laptop, dar este important să cunoști semnele care trădează o problemă incipientă și să urmezi câteva sfaturi utile.

Iata cum poți repara și întreține laptopul acasă:

  1. Probleme pot apărea la tastatura laptopului, care uneori refuză să mai funcționeze. Uneori unele taste se blochează, alteori dau comenzi greșite sau chiar nu mai reacționează deloc. Ce poți face acasă în acest sens? Cureți, scuturi și aspiri, în așa fel încât să nu existe corpuri străine și nici vreun lichid să nu se fi scurs pe tastatură. Dacă nu se rezolvă, atunci problema poate fi cauzată de un driver, poate fi o lipsă de conexiune între tastatură și procesor, placa de bază are defecțiuni specifice etc.
  2. Dacă bateria laptopului nu se încarcă sau se încarcă incomplet, atunci poate fi defectă, mai ales dacă laptopul are deja peste trei ani, așa că ai putea să cauți prin gama de acumulatoare marca HP (eu am HP yay) sau orice model de laptop ai, pe acumulator-shop.ro și să găsești ceea ce ai nevoie. Înainte de a cumpăra una nouă, încearcă să vezi dacă nu sunt defecte încărcătorul sau mufa unde intră acesta, dacă bateria este introdusă cum trebuie sau poate există diverse probleme de software. După asta, poți cumpăra un acumulator nou.
  3. Coolerul este defect, iar laptopul se supraîncălzește. Dacă sistemul de răcire nu funcționează, atunci una dintre componentele acestuia este degradată și poate duce la deteriorarea altora. Pentru a nu avea parte de complicații mai grave, este bine să cureți sistemul de răcire și totul se rezolvă imediat. Deși poate părea complicat și cei de la service te vor sfătui să mergi cu laptopul la specialist, adevărul este că poți face această curățare de unul singur (sau să cumperi un cooler extern).
  4. Dacă ai vărsat lichide pe laptop, trebuie să-l închizi și să nu îl pornești imediat pentru că vei avea surprize neplăcute. Imediat după ce îl oprești, deconectezi bateria. În cazul în care lichidul este unul dens, adică nu este vorba despre apă sau ceai, ci despre cafea cu lapte sau lapte cu cereale, atunci trebuie realizată o curățare profundă cu apă distilată și alcool izopropilic. Cel mai probabil trebuie să mergi la service – pentru că ei au aparatura cu care pot rezolva rapid această situație.
  5. Ai scăpat laptopul pe jos și display-ul s-a spart sau s-a crăpat? Poți cumpăra unul de la second-hand sau unul nou și să îl montezi singur, cu un pic de ajutor de la multele tutoriale existente pe Internet. Dacă sunt și alte defecțiuni generate de spargerea sau crăparea sa, atunci situația poate fi mai gravă: contacte stricate, unele piese nu funcționează cum ar trebui etc.

În concluzie, nu întotdeauna trebuie să arunci o mulțime de bani pe repararea laptopului la service. Este suficient să ai câteva cunoștințe în domeniu (și ca problemă să nu fie una gravă!). În cazul în care depășește competențele tale, ia legătură cu un specialist, mai bine dai un ban și știi că nu-l mai ai, decât să strici laptopul mai mult decât era la început!

1 thought on “Sfaturi pentru a-ți repara acasă laptopul (P)”

  1. Ceea ce e cu adevarat important inainte sa te apuci sa repari laptopul acasa e sa sapi pe internet dupa manualul de service. Altfel ai sanse mari sa ramai cu o bucata de plastic in mana pentru ca ai tras in loc sa apesi sau sa impingi. Sa nu mai vorbim de cabluri rupte pentru ca nu te-ai oprit la timp din tras de capace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.