Despre superstițiile la nunți: mituri cu care miresele „își fac de lucru” (P)

Eu și Sebi nu suntem cununați la biserică, am făcut doar partea civilă a căsătoriei și ne e foarte bine așa. Nu am simțit nevoia să implicăm și un preot (sau toată biserica) în relația noastră. Totuși, pentru aceia dintre voi cărora părinții le-au pus piciorul în prag și urmează să facă marele pas, am cules mai jos câteva superstiții, să ne amuzăm împreună. 

Aparent, toată lumea e cu ochii în patru atunci când vine vorba despre superstiții – până și eu le am pe ale mele, chiar dacă nu sunt ceea ce ai putea numi o persoană religioasă. În topul evenimentelor generatoare de spaime și superstiții se află nunta, care deține deja o colecție foarte vastă de superstiții în care, de altfel, există persoane care cred.

Dacă urmează să te căsătorești în curând (felicitări!), rămâne la latitudinea ta dacă vei alege să dai atenție superstițiilor sau nu. Însă nu strică să le cunoști măcar și să știi ce se spune despre cele mai importante dintre ele. Vei ști dacă să ții cont de ele sau nu.

Iată șapte superstiții legate de ziua nunții:

 1. Superstițioșii consideră că miresele care poartă bijuterii din perle în ziua nunții vor avea parte de suferință și lacrimi pe tot parcursul căsniciei. WTF… Deși viitoarele mirese sunt tentate să își îndrepte antenția către aceste bijuterii pentru simplul fapt că sunt elegante și rafinate, ei bine, află că sunt viitoare mirese care se feresc de perle tocmai din cauza superstiției în care cred.
 2. mărturie pentru nuntăSe spune că mirii care nu oferă invitaților cadouri în semn de mulțumire pentru prezența la nuntă vor avea parte de ghinion în căsnicie. Superstiție sau nu, ai face bine să oferi oaspeților tăi mărturii pentru nuntă, pentru a te ține cât mai departe de ghinion. În același timp, această practică a câștigat o popularitate extrem de mare atât la nunți, cât și la botezuri, așa că ai putea să o incluzi și tu în planul de organizare al nunții tale. Iar dacă mărturiile sunt handmade, cu atât mai bine.
 3. Vei fi mireasă în curând? Dacă da, atunci, cu siguranță, ți se va părea cel puțin interesantă superstiția conform căreia nu ai voie să îți schimbi pantofii în ziua nunții. De ce? Se spune că schimbatul pantofilor cu o altă pereche seară, la petrecere, de exemplu, îți va aduce ghinion în familie și există șansele să ajungi la divorț. Așadar, dacă ești superstițioasă și aveai de gând să îți achiziționezi o pereche de balerini cu care să înlocuiești pantofii cu toc, gândește-te din nou.
 4. Astăzi e la modă să optezi pentru verighete realizate din aur alb și galben. Însă bătrânii consideră că acest lucru nu anunță nimic bun, ba din contră: inelele diferite simbolizează caracterele opuse ale tinerilor căsătoriți – iar căsnicia acestora nu va dura prea mult
 5. Există o serie de superstiții dedicate zilelor în care ar fi interzis să îți planifici nuntă ori cununia civilă. Se spune că nu este bine să te căsătorești marțea, miercurea sau vinerea, în perioada posturilor sau în luna mai. Aparent, nunțile organizate în luna mai se vor încheia la fel de repede cum se scutură copacii de flori în timpul primăverii.
 6. Se spune că nu e bine ca mireasa să probeze rochia și voalul în același timp, căci aduce ghinion. Același lucru este valabil și dacă o mireasă întâlnește o altă mireasă în drum spre biserică.
 7. Este considerat semn rău dacă în timpul ceremoniei religioase se rupe lumânarea. Aceasta anunță, cu alte cuvinte, că unul dintre cei doi miri sau dintre rudele prezente la Biserică va muri în curând. JESUS CHRIST!

Sigur că încă mai există zone unde se respectă cu sfințenie aceste „tradiții”, ținerii căsătoriți – dar mai ales rudele lor mai în vârstă – acordând mare atenție detaliilor din ziua nunții, tocmai pentru a se feri de ghinion și semne aducătoare de rău în căsnicia lor.

Dacă-mi permiteți, în calitate de femeie măritată de 11 ani, sfatul meu este să fiți mai degrabă atenți la nevoile și dorințele jumătății voastre decât la superstiții.

Dacă ești bărbat și viitoarea nevastă te calcă pe picior în biserică, înseamnă că își dorește să conducă ea în relație, să te țină sub papuc, cum se spune. Nu e nici un fel de superstiție aici, pur și simplu trebuie să știi că… doamna te vrea moale, vrea să joci cum cântă ea etc. Cel mai bine este să discutați serios înainte de a decide să vă căsătoriți. Căsătoria este o treabă destul de serioasă și dacă să te „legi” e ușor (niște acte, niște analize, semnați și gata, casă de piatră!), să te desparți e mai greu, în special când sunt implicați copii și mai aveți și proprietăți. Dacă ați luat un credit împreună, ce să mai zic?, vă urez succes.

2 thoughts on “Despre superstițiile la nunți: mituri cu care miresele „își fac de lucru” (P)”

 1. hahaha… stiam de cateva din aceste supersitii, dar nu de toate.
  De exemplu, mama mea mi-a interzis absolut perlele, desi mi-ar fi placut si se potriveau cu vestimentatia.

  Se pare ca voi avea o casatorie foarte nefericita pentru ca m-am casatorit (doar civil ca si voi) asa: vineri, cu 3 perechi de pantofi, si cu verighetele noastre nu pot fi mai diferite. Eu am verigheta din aur alb f subitire, iar el din aur galben destul de groasa (pe masura mainilor). Eu as spune ca este semn de intelegere si ca ne acceptam asa cum suntem cu diferente cu tot.
  In orice caz probabil combatem toate superstitiile cu marturiile oferite, a fost palinca de Maramures impachetata „manual” de toata familia.

  (PS: este super funny sa citesti superstitiile astea, in nici un caz nu as lua in serios).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.