10 locuri #dinRomania care merită vizitate

Trebuia să scriu eu mai repede articolul ăsta, dar, aşa cum spuneam în articolul anterior, în ultima vreme mi-am cam neglijat blogul, din păcate. N-o mai lungesc şi intru direct în pâine, prezentându-vă cele 10 locuri din România în care eu am fost şi pe care le recomand. Este un „top” subiectiv, deci. 

Oraşul Deva [judeţul Hunedoara]


Deva este oraşul în care am crescut şi îl iubesc chiar dacă uneori poate că nu merită. Totuşi, ca să fiu cinstită, de cele mai multe ori merită iubit [din punctul meu de vedere, mai mult pentru arhitectura clădirilor vechi şi mai puţin pentru oameni, dar asta-i altă poveste].
Ce poţi face în Deva? Poţi plăti vreo 15 lei, cât e biletul la telecabină [un lift înclinat], ca să urci pe dealul cetăţii şi să admiri priveliştea de la 371 de metri. Cetatea propriu-zisă nu cred că poate fi vizitată, din cauză că de vreo trei ani se tot lucrează la reabilitarea ei. Suntem în Ardeal, deci să nu ne aşteptăm să fie gata lucrările până prin anul 2020! Soţul meu a apucat s-o viziteze prin 2007, dar de atunci suntem nevoiţi să le spunem celor care vin în vizită că mai au „puţin” de aşteptat până să o poată vizita. Pe dealul cetăţii poţi urca şi „la picior”, că doar nu ne-am născut cu fundul în telecabină, dar zice-se că sunt vipere, aşa că e mai bine să nu vă aventuraţi în pantaloni scurţi pe acolo!
Dacă-ţi place bălăceala, poţi merge la Aqualand, un frumos complex construit în anul 2010 şi deschis în iarna aceluiaşi an. Despre Aqualand am scris aici [citiţi şi asta].
Să-mi fie iertat, dar de un sfert de oră mă gândesc la alte lucruri care se pot face în Deva şi în afara unei plimbări prin centrul vechi, nu-mi vine în minte nici o altă activitate „valabilă” în orice perioadă din an. Eh, asta e, aşteptăm vremuri mai bune. Chiar şi aşa, eu zic că Deva merită vizitată!

Arsenal Park, Orăştie [judeţul Hunedoara]


Arsenal Park este un fel de staţiune privată. Nu poţi intra acolo fără rezervare, dar merită să ajungi aici măcar o dată în viaţă. Unde altundeva poţi să dormi pe un afet de tun, iar dimineaţa să fii trezit ca la armată [dar numai dacă vrei], să faci instrucţie, să te plimbi liber cu bicicleta, să te dai cu tiroliana, să te plimbi cu Segway, cu un buggy, cu TAB-ul, cu drezina, cu maşinuţa de golf…?!
Ce poţi face la Arsenal Park? Aproape orice… dar eu zic că nimic nu se compară cu o dimineaţă leneşă de toamnă petrecută pe terasa „comandamentului” Arsenal Park.

Ocna Sibiului [judeţul Sibiu]

Când eram mai tânără, adică în 2007-2009, mergeam destul de des la Ocna Sibiului, cu toată familia. Apoi a venit criza, după care am aflat că ştrandul a fost închis pentru renovare. Întâmplător am aflat că anul ăsta a fost redeschis ştrandul, chiar când „mă dădeam” eu prin Sibiul meu. Nu am reuşit să mai ajung pe acolo, dar noroc cu prietenul meu, Google, că am văzut imagini cu staţiunea „nouă”.
Ce poţi face la Ocna Sibiului? Să te tratezi cu nămol – nimeni n-o să se uite ciudat la tine, pentru că toată lumea o face! -, să te chinui să înoţi şi apoi să pluteşti pe apa foarte sărată şi, de anul ăsta, să te bucuri de condiţiile decente. Totul la 12 lei.

Sibiu – Muzeul Satului Astra [judeţul Sibiu]

28 de ani mi-au trebuit ca să ajung să vizitez primul muzeu al satului. Pot spune că a meritat aşteptarea, iar acum îmi doresc să ajung la cel din Bucureşti. Nu pot să vă povestesc despre muzeul ăsta, trebuie să-l vedeţi neapărat! Eu l-am vizitat când am fost prin Sibiul meu.
Ce poţi face la Muzeul Satului Astra? Poţi vedea case aduse din toate zonele ţării. Brylu îmi spunea că inclusiv şuruburile sunt numerotate şi absolut fiecare element al unei construcţii este aşezat de către restauratori acolo unde-i este locul. Şi dacă vreţi mai multe detalii, vă recomand site-ul muzeului, muzeulastra.ro.

Cimitirul vesel de la Săpânţa [judeţul Maramureş]

Unii zic că nu-i nimic vesel la Săpânţa, ba chiar că totul este foarte trist. Mie mi se pare că oamenii ăia iau moartea la mişto şi-o fac într-un mod simpatic şi chiar amuzant. Dacă ştii că o să ajungi la Săpânţa, sfatul meu este să-i rezervi o zi întreagă, pentru că e păcat să vizitezi cimitirul vesel pe fugă. Sigur, e foarte posibil să te plictiseşti după ce ai citit 10 sau 20 de mesaje de pe crucile albastre, dar s-ar putea să te amuze şi o să-ţi pară rău că nu poţi sta mai mult.
Ce poţi face la Săpânţa? Poţi să te plimbi printre morminte şi să citeşti toate mesajele „vesele” fără să fii judecat pentru asta. Poţi, de asemenea, să cumperi, cu vreo 50 de lei, o cruce albastră în miniatură, pe care vei regăsi mesaje cu adevărat amuzante, precum: „Sub această cruce grea / Zace biata soacra mea / O lună de mai trăia / Zăceam eu şi trăia ea! / Voi, care treceţi pe-aici / Aveţi grijă, n-o treziţi […]” sau „Ţuica şi ţigările / Mi-au nenorocit zilele” [citate din memorie, deci să nu aveţi pretenţia să fie exacte, că mi s-a terminat stocul de Lecitină]. Cam asta-i tot ce poţi face în Săpânţa, dar este un loc pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viaţă.

Oraşul Cluj Napoca [judeţul Cluj]

Vă recomand ca atunci când vizitaţi Clujul, să vă faceţi rost de un ghid. Eu am stat cinci luni în oraşul ăsta şi nu am reuşit să-l cunosc atât de bine cum am făcut-o în cele trei zile în care mi l-a prezentat Andrei Crivăţ, cel mai clujean.
Ce poţi face în Cluj? Ce vrei tu!

Castelul Corvinilor din Hunedoara [judeţul Hunedoara]

…pentru că în afară de ruinele combinatului siderurgic, nu ştiu ce altceva ar mai fi de văzut în Hunedoara. Sunt alte oraşe care poate că n-au nimic de arătat, aşa că Hunedoara stă binişor, cu ditamai castelul.

Oraşul Timişoara [judeţul Timiş]

Fiecare român ar trebui să ajungă măcar o dată în viaţă în oraşul care a dat startul revoluţiei. Şi care a dat-o ţării pe Denisa Lala, acum Bârgău. :P
Lăsând gluma la o parte – şi urâtul gest pe care l-au făcut cei de la clubul Heaven, Timişoara este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România.

Staţiunea Geoagiu Băi [judeţul Hunedoara]

Eu n-am mai fost la Geoagiu Băi de vreo trei ani – din cauză de Ocna Sibiului -, dar aici mi-am petrecut multe veri în copilărie, deci sunt cam sătulă de îmbăiat în apa termală de la Geoagiu. Staţiunea nu are nimic deosebit, dar sunt trei bazine în care vă puteţi îmbăia [unul pentru copii, unul olimpic], mi se pare că sâmbăta-i ceva „discotecă” şi mai este o cascadă care merită văzută. Biletul de intrare la ştrand costă destul de mult, vreo 20 sau 25 de lei.

Băile Felix [judeţul Bihor]

Felix e de vizitat toamna sau iarna, când afară e frig, pentru că apa e foarte caldă, pe alocuri chiar fierbinte. O fi staţiunea potrivită pentru cei care suferă de reumatism, dar e destul de populară şi n-o să găsiţi aici doar boşorogi care vin să-şi înmoaie oasele.

Cam astea ar fi. Voi unde mi-aţi recomanda să merg în concediu, după 15 septembrie?

19 thoughts on “10 locuri #dinRomania care merită vizitate”

  1. Eu iti recomand o cerhana se numeste Club 23 din Olimp care are pentru iubitorii de peste adevarate ospaturi.O terasa mai mult decat eleganta lamga un lac, un decor de poveste.
    Mancarea,se ne intoarcem la peste,este proaspata si nepiperata la pret.

  2. Timișoara este orașul ăla în care, odată ajuns acolo, îți dorești să nu mai pleci. :) Asta simțeam de fiecare dată când ajungeam acolo…

  3. Ti-as sugera calduros Sighisoara in caz ca atunci cand ai fost nu ai avut timp sa-l vizitezi ,,scoarta-n scoarta” si Brasovul e un oras frumos. Acum depinde ce fel de activitati vrei sa ai..

  4. Pingback: BlogBuster | 10 locuri din Romania care merita vizitate | Magico | Stiri, Evenimente, Promotii, Discounturi in Timisoara, Resita, Arad, Lugoj, Caransebes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.