50 de cenţi

În Austria e superb, totul e curat, frumos, la locul lui. Dar pe autostradă, la unele benzinării trebuie să plăteşti dacă vrei să mergi la WC. Şi nu pot să înţeleg cum, după ce am alimentat de la tine, tu te trezeşti cerându-mi bani dacă vreau să-ţi folosesc toaleta. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg.

De ce se plăteşte taxa de autostradă dacă pentru a merge le WC mai trebuie să dai bani? Sau eu plătesc doar taxa de drum, iar unde îmi fac nevoile e treaba mea?

La unguri, în schimb, există la fiecare [?] kilometri spaţii amenajate cu WC-uri, din când în când benzinării, locuri de tras sufletul etc. Şi chiar dacă nu opreşti la toaletele care pot fi folosite gratuit, ci opreşti la o benzinărie, te poţi duce liniştit la budă, pentru că nu-ţi mai cere nimeni nici un ban.

În România, la fel. N-avem autostradă [glumele alea două de la Bucureşti la Constanţa şi Piteşti sunt nişte drumuri pe care se poate circula mai rapid şi atât], avem drumuri de rahat, cu gropi, cu sute de sate prin care trebuie să treci cu fenomenala viteză de 50 km/h, dar dacă ai nevoie să opreşti la o benzinărie, ca să mergi la WC, nu ca să alimentezi, n-o să-ţi ceară nimeni bani pentru asta. Eu zic că e de bun simţ, în condiţiile astea, să nu-i iei clientului tău bani dacă vrea să-ţi folosească toaleta.

Şi totuşi, în Austria mi s-a întâmplat asta la două benzinării. La BP, doamna blondă care îi taxa pe căcăcioşii de clienţi nu cerea nimic, dar când o vedeai aşteptând, îi plăteai, că aşa-i de bun simţ. La o altă benzinărie [eram prea obosită, n-am reţinut de care era], o doamnă cu cabină™ nu m-a lăsat să intru în baie până n-a strigat după mine să-i plătesc. Tot pe-acolo aş fi ieşit, deci nu era o tragedie dacă mă lăsa întâi să-mi văd de treburi. Dar nu, a trebuit să strige. Şi-o întreb, pentru că nu-şi afişase tariful, „How much?”. Răspunsul m-a uimit:

„Cincizeci”.

Deci am faţă de româncă! I-am dat un euro, mi-a dat restul, i-am mulţumit tot în engleză şi apoi mi-am văzut de ale mele.

Deci am cumpărat combustibil de 60 de euro şi dacă tot am oprit la benzinăria aia – şi nu la alta -, mă aşteptam să pot face pipi fără să mai dau 50 de cenţi pentru asta. Se pare că în Austria nu se poate, totul e pe bani. Şi austriecii au şi ei doamnele lor cu cabină.

16 thoughts on “50 de cenţi”

 1. Si eu am intalnit acest lucru..nu mai stiu sigur in ce tara, ori Austria ori Germania. Dar pentru cei 50 centi care ii plateai pentru a merge la toaleta primeai un bon cu care iti cumparai apoi o cafea. Deci erai obligat sa platesti 50 centi, dar iti puteai lua o cafea din ei dupa.
  Si la McDonalds in Paris se platea sa mergi la baie, chiar daca cumparai mancare de la ei. Nu mai stiu exact cat, probabil tot 50 centi.

 2. Și în Germania, Franța și Italia e la fel.
  Și în italia gasești afișe ÎN LIMBA ROMÂNĂ cu: Nu furați hârtia igienică, Trageți apa.
  Ceea ce spune multe zic eu….

 3. Mda,depinde de la caz la caz…Eu in Viena am prins un WC unde era pusa o cutie la intrare si lasai citi bani vroiai(si daca vroiai)…Ca un bun roman ce sint,nu le-am lasat nimic…Si,pentru Mihaela,nu toate McDonalds-urile din Paris sint contra cost…Eu am prins unul gratis…

 4. La Paris nu se plateste la Mc, cel putin in cele vreo 7-8 in care am fost eu. Ar fi fost si culmea, avand in vedere ca aratau ca dupa razboi si miroseau ca naiba :(

 5. spune-mi un lucru: ai prefera sa mergi la o buda infecta dar sa fie gratis, sau sa platesti ceva si sa mergi la o baie decenta( pentru ca austriecii au asa ceva spre deosebire de noi) ?

 6. In Paris e cu totul alta poveste. Am cautat o toaleta publica de mi s-a acrit, in conditiile in care eram cu kinderul dupa mine, kinder de 6 ani, in mari nevoi…. Am gasit doua, ce e drept, dar erau incuiate!!! Pe una scria ca nu se poate folosi pentru ca trebuie golita, pe cealalta era pur si simplu lacat. Si am mers de ni s-a acrit! In schimb, tot atat de adevarat, ca am intrat in cateva localuri si am folosit baia, asta dupa ce explicam bartenderilor cum sta treaba. La Trocadero, am explicat unui ospatar situatia cu kinderul si a fost extrem de amabil. Atat m-a socat bunavointa lui ca pana la urma nu am folosit doar baia ci am testat si restaurantul. Tot atat de adevarat insa e ca a trebuit in cateva locatii sa facem si consumatie pentru asta. Au fost si locuri unde pentru copil nu mi s-a perceput taxa, in altele,( statia de tren din Saint Lazare) aproape ca imi venea sa plang de nervi din cauza vacii cu cabina deoarece baiatul nu vroia sa il lase sa intre in WC la barbati ca singur cine mai stie ce face, in timp ce nici la femei nu vroia sa il lase ca se scandalizeaza doamnele de micul barbat….

 7. am facut „naveta” romania-italia timp de un an si ceva.si mie mi s-a parut ciudat la inceput tinand cont ca habar nu aveam ca imi tre bani ca sa imi fac nevoile.da se plateste si in ungaria,nu la toate ce-i drept,doar ca la ei pot sa lasi cat vrei,nu iti impun o anumita suma.si pe o parte ii inteleg…baile lor nu se compara cu ale noastre(unele)…si da,nu te speria chiar recunosc romanii…habar nu am cum!!!

 8. la WCuri in benzinarii in austria e atat de curat ca poti manca. nu ma deranjeaza deloc daca trebuie sa platesc 50 de centi. si daca au farfurie din aia de bani pun niste monezi.

 9. asa Mihaela, corecteaza, ma cam speriasem :)) deoarecem eu nu am gasit niciun Mcdonalds in Paris care sa ceara asa ceva si nici n-am auzit :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.