Ambalajul contează?

Aşa nu

carton frumosComanzi un tort în valoare de câteva sute de lei, dar în momentul „lumânărilor” pui pe el aceleaşi bucăţi de ceară roz în forma unor cifre sau lumânările tip băţ colorat cu alb-şi-o-altă-culoare-răsucită. Sau, şi mai nasol, pui pe tort poza cuiva sau un logo mişto, dar pe colţuri îi trânteşti nişte artificii aurii [ca în poza asta]. Să ne înţelegem, auriul ăla este dat de celofanul sau plasticul „aurit” în care sunt învelite artificiile, nu-i nici urmă de aur acolo.

Ai nişte mărţişoare bestiale, dar pentru că trebuie să le vinzi ambalate [cine a decis că trebuie? n-o să ştim niciodată], îţi cam baţi joc de munca ta şi le pui într-o cutie de carton şi apoi într-o pungă – ambele cumpărate de la chinezii din Dragonul Roşu -, astfel încât la final, pe tarabă, toate mărţişoarele să arate la fel. Aşa că le vinzi şi pe ale tale ieftin, că doar toate arată la fel.

Faci o bere senzaţională, numai că românului îi place şi cantitatea, nu doar calitatea, aşa că o ambalezi şi în PET-uri de un litru sau un litru jumate, că să i-o poţi vinde mai ieftin. Ieftin şi bun, asta vrea românul şi tu asta îi dai, chiar dacă sub numele berii tale scrie „Premium”. Premium la PET, asta era reţeta secretă a succesului în afaceri! 

Produci un telefon pe care îl vinzi cu câteva [multe] sute de euro, dar te laşi luat de valul eco şi îl ambalezi într-o cutie din carton reciclabil. Nu carton lucios sau lăcuit, carton la fel de ieftin ca ăla folosit la ambalarea roşiilor turceşti sau a portocalelor din Grecia. Mergând pe principiul că omul oricum aruncă ambalajul şi nu este interesat decât de produs, îţi împachetezi gadget-ul sau produsul electrocasnic în cel mai ieftin carton, dar ca să beneficieze de garanţie, îl obligi pe client să păstreze ambalajul original al produsului. Adică să-şi umple debaraua de cutii urâte.

Cumperi un cadou scump şi îl ambalezi în cea mai ordinară hârtie de ambalat, cu cele mai kitsch-oase desene cu putinţă, pentru că oricum contează doar ce e înăuntru.

Less is more: mai puţin înseamnă mai mult

Eu zic că ambalajul contează. Şi chiar dacă am făcut şi eu greşeala de a împacheta un lucru frumos într-un ambalaj urât, mi-e ciudă când văd că ăsta e trendul general. Sunt atâtea idei faine de ambalaje şi e trist să continuăm să dăm cadouri frumoase ambalate în hârtie ieftină.

Decât să te complici cu o hârtie de ambalat urâtă sau o pungă de cadouri pe care scrie un mesaj tâmpit însoţit de un desen la fel de tâmpit, mai bine ambalezi cadoul în hârtie albă şi lipeşti pe ea o floare de hârtie făcută cu mâna ta; sau un fluture sau o inimioară. Sau, de ce nu?, chiar un mesaj scris cu markerul. O notă personală face mai mult decât un ambalaj impersonal, cumpărat la kilogram de la „angrosişti”. Că tot cumpărăm toate mizeriile de la ei şi dup-aia ne întrebăm de ce prosperă. Prosperă pentru că majoritatea ne vând nouă lucruri proaste şi ieftine şi noi ne bucurăm că am scăpat ieftin de grija cadoului sau ambalajului.

Cum spuneam, e plin netul de idei de ambalaje handmade. Trebuie doar să ai un picuţ de răbdare, să ai o foarfecă şi nişte lipici şi să-ţi doreşti să oferi un cadou frumos.

foto

6 thoughts on “Ambalajul contează?”

  1. Ambalajul intradevar conteaza deoarece primul contact se face cu acesta. La o bere de exemplu nu stii ce gust va avea…dar daca iti place ambalajul o cumperi. Chiar si la o persoana…daca ambalajul (hainele in acest caz) sunt zdrentuite si neingrijite o vei cataloga imediat inferior tie.
    Intradevar nu sti ce este sub ambalaj…te poate surprinde..dar poate nu vei sti niciodata daca nu vei incerca.
    Incazul de fata (sau oricare altul) un ambalaj simplu, finut si de bun gust poate da roade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.