DICOM viewer – un instrument esential pentru imagistica medicala (P)

Cum a schimbat DICOM industria medicală: Vă mai amintiți anii în care medicii se bazau pe presupuneri educate și pe intuiția lor pentru a găsi și identifica bolile? Slavă Domnului, acele zile au apus. Tehnologia imagisticii medicale a devenit ceva de o importanță absolută, deoarece oferă o imagine extrem de clară a corpului uman. Acum, medicii pot vedea fracturi, tumori și alte probleme care nu sunt vizibile la prima vedere, cu ajutorul imagisticii medicale (radiografii, ultrasunete, etc). Dar această tehnologie de ultimă oră nu ar fi nici pe departe la fel de utilă fără standardul DICOM.

Se zice că vizualizatoarele DICOM (DICOM Viewer) sunt vedetele din spate ale imagisticii medicale. Ele fac legătura între lumea complicată a tehnologiei medicale și faptul că oamenii doresc cunoștințe simple. DICOM înseamnă „Digital Imaging and Communications in Medicine” (Imagistică și comunicații digitale în medicină), iar aceste cititoare acționează ca niște traducători, asigurându-se că diferite dispozitive de imagistică, cum ar fi aparatele cu raze X, scanerele RMN și aparatele cu ultrasunete, pot vorbi între ele în mod clar. Medicii, cu ajutorul unui cititor DICOM, pot înțelege imaginea, indiferent de tipul de instrumente folosite pentru a o realiza. Pentru ca acest lucru să fie posibil, medicii pot vedea date din mai multe surse pe un singur ecran. Acest lucru îi scapă de necesitatea de a utiliza o mulțime de programe software diferite și eficientizează procesul în ansamblu.

Acestea fiind spuse, viwerele DICOM pot face mult mai mult decât să traducă. Spre exemplu, cazul unui medic care se uită la o radiografie. O imagine normală (o radiografie spre exemplu) ar putea arăta o fractură, dar un vizualizator DICOM poate deveni o cutie de instrumente virtuale, oferindu-le medicilor multe opțiuni care îi ajută să obțină un diagnostic mult mai precis. De exemplu, ei pot modifica luminozitatea și contrastul, pot mări imaginea pentru a vedea mai bine o anumită zonă și chiar pot adăuga etichete și măsurători direct pe imagine. Tehnologia a evoluat mult; acum este ca și cum ai avea o lupă, un marker și o riglă, toate într-un singur instrument! Astfel, acum, medicii pot vedea mici detalii pe care poate nu le-ar fi văzut înainte. Acest lucru duce la un diagnostic mai precis și la un plan de tratament mai bine adaptat la situația pacientului.

Unii playere DICOM oferă, de asemenea, funcții și mai avansate, cum ar fi reconstrucția 3D, pe lângă instrumentele obișnuite de gestionare și multe altebeneficii. Acest lucru schimbă totul în domenii greu de abordat, în special în domenii precum chirurgia, unde este foarte util. Vă puteți imagina un medic care taie o tumoare pe creier. O imagine normală, bidimensională, arată doar o mică parte a scenei. Un cititor DICOM, pe de altă parte, îi permite chirurgului să vadă un model tridimensional al tumorii. Acest lucru îi permite să “întoarcă” tumora și să o privească din toate unghiurile înainte de a face o incizie. Includerea acestui nivel de specificitate promite o operație mai precisă și mai utilă.

În ceea ce privește conectivitatea, sistemele de management ale informatiilor pacientilor pentru spitale (EHR) și sistemele de arhivare și comunicare a imaginilor (PACS) sunt două exemple de sisteme la care cititoarele DICOM se pot conecta cu ușurință. Acest lucru înseamnă că persoane din locuri foarte diferite pot lucra împreună, chiar și la distanțe mari. Imaginile medicale ale unui pacient pot fi accesate și examinate rapid de către medici din diferite locuri, nu doar din locul în care a fost efectuată examinarea.

Atunci când oamenii locuiesc în zone îndepărtate care nu au acces ușor la asistență medicală de specialitate, acest lucru este deosebit de util. Un pacient dintr-un orășel din țară poate avea imaginile sale examinate de un expert renumit dintr-un oraș mare, datorită DICOM. Pacientul poate să nu părăsească spitalul în care este tratat, pentru acest lucru, beneficiind de faptul că un grup de medici lucrează împreună la cazul acestuia, chiar dacă aceștia se află în diferite alte locații!

Cititoarele DICOM sunt utile nu numai pentru citirea imaginilor, ci și pentru tratarea pacienților. În trecut, obținerea de imagini medicale însemna deseori programarea mai multor întâlniri și o așteptare îndelungată. Pe de altă parte, cititoarele DICOM pot accelera procesul, permițându-le medicilor să vadă toate informațiile imagistice medicale ale unui pacient într-un singur loc. Acest lucru înseamnă că pacienții nu trebuie să treacă prin mai multe scanări, ceea ce economisește mult timp atât pentru ei, cât și pentru personalul medical. De asemenea, este posibil să se realizeze consultatii virtuale (telemedicină) folosind cititoarele DICOM. Cu ajutorul unei legături web securizate, medicii se pot uita la studiul unui pacient de la distanță, ceea ce ar putea însemna că pacientul nu trebuie să meargă personal la cabinetul medical.

Acest lucru este deosebit de util în special pentru programările de urmărire a cazului sau pentru controalele regulate. Pacienții care locuiesc în zone rurale sau care au dificultăți în a se deplasa ar beneficia foarte mult de acest lucru.

Datorită progresului tehnic continuu, această tehnologie pare să aibă un viitor foarte strălucit. Ne putem aștepta să obținem instrumente mai bune de analiză a studiilor, abilități mai bune de reconstrucție a obiectelor tridimensionale și poate chiar capacitatea de a lucra cu inteligența artificială (AI) în viitorul apropiat. Imaginați-vă un cititor DICOM care este controlat de AI și care poate să se uite la imaginile medicale, să își dea seama care sunt problemele probabile și chiar să sugereze un diagnostic medicilor. Domeniul diagnosticării medicale ar putea fi schimbat pentru totdeauna de acest lucru, care ar putea duce la descoperirea bolilor chiar mai devreme și la rezultate mai bune pentru pacienți.

Ca un ultim gând, cititoarele DICOM au devenit o parte importantă a imagisticii medicale moderne. Acestea au schimbat modul în care medicii găsesc și tratează bolile, oferind o imagine mai precisă a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului. Pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătățească, este logic să ne așteptăm la progrese și mai interesante în domeniul DICOM. Pentru mulți ani de acum înainte, aceste descoperiri vor continua să împingă limitele medicinei și să îmbunătățeascăviața pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.