Cum tratezi pielea uscată de pe mâini? (P)

Așadar, mâinile sunt poate cea mai activă parte a corpului, ele sunt implicate în toate activitățile noastre de zi cu zi (nu întâmplător expresia „de parcă nu ai mâini” caracterizează neputința) și sunt cel mai expuse la influențele externe. Mâinile îngrijite fac o impresie plăcută, motiv pentru care îngrijirea pielii mâinilor ar trebui să facă parte din rutina zilnică încă de la o vârstă fragedă.

De ce se usucă pielea pe mâini?

Din păcate, pielea de pe mâini este adesea uscată, crăpată, aspră, descuamată, ceea ce provoacă un disconfort major. Dacă nu este vorba despre o afecțiune cronică a pielii, atunci cauza uscăciunii este probabil legată de deteriorarea barierei de protecție a pielii și pierderea capacității acesteia de a preveni pierderea de apă. De ce devine pielea de pe mâini uscată? Cel mai adesea, uscăciunea pielii de pe mâini este rezultatul influenței negative a factorilor externi. Aceștia distrug pelicula subțire formată din acizi și lipide. Sub influența mediului agresiv, pielea nu reușește să regenereze pelicula de protecție și devine uscată.

Factorii externi negativi includ:

 • Spălarea prea frecventă a mâinilor, în special cu apă caldă;
 • Utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool;
 • Uscarea frecventă a mâinilor cu aer cald;
 • Contactul direct cu substanțe chimice din gospodărie (detergenți, soluții de curățare, înălbitori, lichide de lustruit, solvenți etc.);
 • Aerul uscat din interiorul locuinței (în special în sezonul de încălzire);
 • Înotul în piscină;
 • Lipsa mănușilor în timpul vremii reci;
 • Exprimarea la soare fără utilizarea produselor de protecție solară;
 • Lipsa mănușilor de protecție în timpul lucrărilor de grădinărit;
 • Lipsa îngrijirii pielii mâinilor sau îngrijirea incorectă.

În plus, uscăciunea pielii de pe mâini poate fi cauzată de:

 • Consumul insuficient de apă;
 • Lipsa vitaminelor A, E, D;
 • Folosirea frecventă a produselor care conțin alcool, cum ar fi dezinfectantele pentru mâini, poate usca pielea;
 • Contactul frecvent cu substanțe chimice agresive, precum detergenți, produse de curățenie sau substanțe industriale;
 • Dietele restrictive, lipsa regimului și alimentația necorespunzătoare.

Predispunerea la uscăciunea excesivă a pielii mâinilor poate fi, de asemenea, de natură ereditară sau legată de modificările legate de vârstă.

Cum hidratezi corect mâinile?

Pielea de pe mâini este greu hidratată din cauza prezenței practic inexistente a glandelor sebacee în comparație cu alte zone ale corpului. Din acest motiv, mâinile necesită îngrijire atentă și utilizarea de produse speciale hidratante, hrănitoare și protectoare așa cum este crema de mâini. O cremă de mâini bună ar trebui să conțină doar ingrediente naturale, ulei de măsline, lavandă, unt de shea etc.

Regulile de îngrijire a pielii mâinilor

Mâinile se spală cu produse moi, care nu usucă pielea. După spălare, mâinile trebuie șterse cu grijă, dar complet, cu un prosop curat și uscat. O ștergere insuficientă poate provoca uscarea. Cremele și loțiunile speciale hidratante ar trebui aplicate nu doar din când în când, ci zilnic. În timpul activităților zilnice (spălarea vaselor, grădinărit etc.), aceste produse ar trebui să ofere protecție și hidratare/nutriție sporită. De asemenea, este recomandat să se folosească mănuși speciale în timpul acestor activități. În caz de deficiențe de vitamine, este recomandat să se utilizeze suplimente speciale de vitamine și minerale. Ocazional, poți încânta mâinile cu o rutină de îngrijire de tip spa acasă (baie, măști etc.).

Cum să luptăm împotriva îmbătrânirii pielii mâinilor?

Pentru a combate îmbătrânirea pielii mâinilor, se recomandă utilizarea cremelor și loțiunilor hidratante, din produse naturale. Aceste creme naturale pot ajuta la menținerea elasticității pielii și la prevenirea apariției ridurilor, oferind în același timp protecție împotriva factorilor de mediu nocivi.

În concluzie, pielea uscată a mâinilor este o problemă comună, dar o poți rezolva ușor, urmând aceste sfaturi simple. Mâinile îngrijite sunt cartea de vizită a unei femei care știe să aibă grijă de pielea ei. O piele delicată, moale și bine hidratată pe mâini este ușor de obținut, cu condiția să îți menții hidratarea regulată și să ai o abordare atentă în protejarea lor în timpul activităților de curățenie, și să nu uiți să folosești o cremă de mâini zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.