Are balta peşte!

Articol publicat în Iaşi Plus

Scris de mr. Lala

Imi povestea zilele trecute un amic, care acum lucreaza in Spania, pe un salariu de 1.300€, cat poate fi de linistit cu acest castig si cat de multumit e de locul lui de munca.
Isi aducea aminte ca acum doi ani lucra la o firma privata, dar destul de mare, ca agent si sofer distribuitor, iar cel mai mare salariu pe care il primise acolo a fost de vreo 1.100 de lei, deci cam 300 de euro. L-am intrebat daca se descurca cu banii aceia si mi-a marturisit ca daca nu mai facea cate un ciubuc (citeste furtisag), nu ii ajungeau.

Furtisagul il facea tot de la firma, normal, mai ciupea o motorina, mai facea o cursa cu masina pe care lua banii, mai vindea un produs, doua, pe care i le punea magazionera in plus, si faceau jumi-juma, si uite asa isi mai facea omul inca un salariu. I-am zis: „bine dar castigai una peste alta aproape cu cat ramai in Spania dupa ce-ti platesti chiria”!

Da, mi-a raspuns, dar acolo ii castig, nu-i fur, nu-mi place sa fur, si daca m-ar ruga in Spania cineva sa-i vand un fier din acelea cu care lucrez, l-as trimite urgent la plimbare, pentru ca salariul imi este suficient si e sigur.

Stai si te gandesti: angajatorul spaniol nu plateste nimic la stat? Nu se poate, plateste, omul e cu acte in regula. Atunci incerci sa tragi o concluzie: ori e fiscalitatea mult mai mare la noi, ori e patronul mult mai zgarcit si decat sa dea la stat mai mult, nu-i da nici amarasteanului care munceste pentru el.

Unde mai pui ca daca te duci la banca cu un salariu de 1.100 de lei, poti lua si credit! Si asta au facut multi romani, iar acum au plecat la munca in Spania, sa-si poata plati ratele. Daca ar mai fi ca nu demult, cand veneau occidentalii la noi cu 300-400$ si isi permiteau cate un concediu bunisor, acum treburile s-au schimbat. E mai scump sa traiesti in Romania decat in multe tari din occident, cu toate ca salariile noastre sunt asa cum sunt.

Si ai nostri diriguitori striga intr-una ca in curand ii va aduce inapoi pe cei plecati! Nu prea va cred, tovarasi! Daca le-ati da salariile voastre, daca ar circula si ei cu masina senatului (adica moca), daca ar manca la serviciu o gustare cu 3 lei pe care in oras dai 15 lei, daca si-ar putea informa colaboratorii de afacere despre legile care se vor da in curand, daca ar putea sa le spuna prietenilor pe unde va trece autostrada sau unde se construieste noul aeroport (ca sa-si traga niscaiva parcelute de pamant), atunci poate ar veni inapoi jumatate din ei. Insa cealalta jumatate ar spune cu mandrie: nu vin inapoi ca sa fur din nou! Mai bine stau aici si muncesc cinstit pe bani cat sa-mi ajunga!
Balta noastra mai are inca peste, dar pana cand?

1 thought on “Are balta peşte!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.