Când trebuie verificată presiunea anvelopelor – Sfaturi utile! (P)

Potrivit statisticilor, cauciucurile dezumflate sunt una dintre cele mai mari cauze ale accidentelor rutiere, iar fără suficient aer în cauciucuri pot apărea multe alte probleme. Anvelopele fără presiunea corectă se uzează mai repede, au tracțiune slabă și reduc eficiența consumului de combustibil.

De asemenea, anvelopele supraumflate sunt mai susceptibile la deteriorarea drumului, ceea ce duce, de asemenea, la o plimbare mai grea. Presiunea excesivă este la fel de periculoasă, așa că este important să știi ce roată.

Cum putem verifica presiunea?

Să știi cum să verifici presiunea în anvelope este vital pentru siguranța ta și pentru buna funcționare a anvelopelor tale. Există mai multe tipuri de instrumente utilizate pentru a verifică presiunea în anvelope la masina:

Manometrele cu stilou –  Au o tijă asemănătoare unui baston care alunecă și iese din manșon pentru a măsura presiunea aerului.

Manometru glicerină – Afișează un cadran numerotat cu o limbă asemănătoare unui ceas.

Manometru digital – Afișează numeric presiunea pe un afișaj digital.

Așezați manometrul pe tija supapei, asigurându-vă că manometrul se etanșează uniform și sigur pe supapă. Dacă utilizați un tip de stilou, citiți numerele de pe indicator. Nu verificați presiunea de mai multe ori, deoarece există riscul să iasă aer din anvelopă.

Temperatura exterioară poate schimba drastic presiunea în anvelope, așa că faceți-o la fiecare câteva săptămâni pentru a vedea dacă există o schimbare în performanța anvelopei.

Care este presiunea corectă în anvelope?

Deoarece menținerea anvelopelor în stare bună este importantă pentru siguranța și performanța generală a mașinii, este important să cunoașteți cantitatea de aer din anvelope potrivită pentru vehiculul dumneavoastră.

Aceasta se măsoară în kilograme pe inch pătrat, sau PSI. De obicei, intervalul de presiune recomandat este de 30 până la 35 PSI. Pentru a afla care ar trebui să fie presiunea în anvelope, verificați recomandările producătorului de anvelope sau ale mașinii dvs. – de obicei imprimate pe autocolantul mașinii dvs.

În funcție de vehicul, autocolantul poate fi pe marginea ușii, pe partea laterală a ușii sau în torpedo. De obicei, oferă sfaturi cu privire la anvelopele față și spate, precum și roata de rezervă și este important să urmați aceste informații.

De ce scade presiunea în anvelope?

Vremea, în special în sezonul rece, la anvelopele de iarnă, poate aduce fluctuații mari între temperaturile din timpul zilei și cele ale nopții. Aceste schimbări de temperatură pot face ca anvelopele să piardă presiune pe măsură ce aerul din interior se extinde și se contractă, ceea ce se poate întâmpla și cu indicatoarele de pe tabloul de bord al unei mașini.

Nu vă panicați! Acest lucru nu înseamnă neapărat că anvelopele au pene. Pe măsură ce nivelul temperaturii ambientale se modifică, se modifică și presiunea în anvelope.

Când se recomandă creșterea presiunii în anvelope?

Când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius sau există condiții meteorologice nefavorabile, se recomandă verificarea și completarea presiunii în anvelope deoarece cantitatea de aer rece va fi redusă. De asemenea, dacă intenționați să transportați bagaje, materiale, mobilier sau orice depășește greutatea normală a vehiculului, va trebui să reumpleți aerul din anvelope pentru a evita riscul de aplatizare.

De asemenea, pe drumuri și autostrăzi mai lungi, este indicat să umflați mai mult anvelopele pentru că tracțiunea va fi mai bună, cauciucurile nu se vor uza și combustibilul nu va fi consumat atat de repede. Desigur, doar cunoașterea presiunii recomandate nu este suficientă. Trebuie să vă asigurați că anvelopele sunt verificate în mod regulat. Unii experți recomandă să verificați de fiecare dată înainte de a pleca la drum, în timp ce alții spun că o dată pe lună este suficient.

Sistemul TPMS al mașinii dumneavoastră, sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope, măsoară cantitatea de aer din anvelope pentru a vă spune dacă anvelopele sunt umflate corect.

Verificările frecvente ale presiunii devin și mai importante toamna și iarna, când temperaturile exterioare scad și condițiile meteorologice fluctuează, ceea ce face că anvelopele să piardă aer mai rapid. În general, fiecare schimbare de 10 grade a temperaturii va crește sau scade anvelopa cu 1 PSI, ceea ce înseamnă că dacă scădeți brusc 30 de grade, puteți pierde 3 PSI peste noapte. Dacă anvelopele s-au dezumflat, acest lucru poate duce la avarii, probleme de direcție sau chiar defecțiuni.

În concluzie, cunoașterea și menținerea presiunii corecte a aerului in anvelope este foarte importantă pentru siguranța și longevitatea anvelopelor tale. Tot ce aveți nevoie este un manometru și câteva minute pentru a verifica.

1 thought on “Când trebuie verificată presiunea anvelopelor – Sfaturi utile! (P)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.