Un an cu Mirena

Articol îndeosebi pentru femei. Mirena este un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de hormoni – sau ceea ce mai numim „sterilet”, în termeni populari.

Let’s dance, baby!

Acum fix un an, eram alt om. Aveam în fiecare luni menstruații abundente, cam ca un film de groază, cu mult sânge și multă durere. Ajunsesem chiar anemică și nu aș ști să spun ce anume cauza aceste sângerări abundente, dar știu sigur că nivelul fierului din sânge îmi era foarte scăzut. Și nu scăzuse din cauza alimentației, era clar că asta se întâmpla din cauza sângelui pe care îl pierdeam în fiecare lună.

Dintr-un video în altul, am dat peste unul, pe YouTube, bineînțeles, în care două femei, medici ginecologi, vorbeau deschise despre miturile legate de menstruație (și altele). Una dintre ele a spus, senină, că ea nu mai are „ciclu”, pentru că a ales să își monteze un dispozitiv intrauterin pentru binele ei. 💡 Atunci mi s-a aprins beculețul: stai puțin, deci e medic și a ales să își oprească menstruația? Can you actually do that? E normal, e OK?

La minutul 6:17 începe discuția despre necesitatea sângerării lunare, iar la minutul 7:05 este revelația: sunt ginecolog și nu „mi-a venit ciclul” de cinci ani, pentru că am un dispozitiv intrauterin (IUD)

Așadar, doamna doctor vorbește cât se poate de natural și liber despre faptul că nu trebuie să sângerezi ca o vită dusă la tăiat (îmi pare rău pentru imaginea pe care v-am băgat-o în cap, v-am spus că articolul e pentru femei, nu pentru bărbați sensibili hehe), că există moduri prin care poți duce o viață normală fără să te chinui.

Atunci, pe loc, am luat legătura cu ginecoloaga mea, din punctul meu de vedere, cel mai bun medic ginecolog cu care am avut ocazia să interacționez vreodată, Melinda Mitranovici. Am întrebat-o dacă poate să îi monteze acest dispozitiv, mi-a spus ce trebuie să fac – bilet de trimitere de la medicul de familie, în baza căruia ea m-a consultat, mi-a dat o rețetă compensată – am cumpărat dispozitivul la jumătate de preț, iar în două zile îl aveam deja montat.

Cum a fost „implantarea”? Păăăi a fost dureroasă. Abia după aceea am citit că se poate face anestezie și că multe femei nu știu că pot să ceară să fie anesteziate măcar local, dar eram și eu în situația de a-l fi avut deja montat și orice discuție de genul ăsta era tardivă. A durut dar nu am plâns, nu m-am zvârcolit, nu m-am dat cu fundul de pământ, deci nu a fost o durere insuportabilă. E… ca și cum cineva ți-ar înțepa colul uterin cu un ac – ceea ce se și întâmplă, ce să vezi?! Imediat după, m-am dus la serviciu, pentru că mă învoisem doar pentru o oră. Asta a fost o greșeală pe care nu o s-o repet la următorul DIU, pentru că am avut dureri destul de mari, care nu au trecut nici cu NoSpa de 80 mg și sângerări de care sperasem că voi fi scăpat definitiv.

Mirena este un DUI cu eliberare de hormoni. Este folosit pentru contracepție, dar mai ales pentru faptul că reduce substanțial sângerarea menstruală, durerile asociate cu menstruația și stările de disconfort pe care le ai din cauza schimbărilor hormonale.

Ca orice alt contraceptiv, Mirena poate avea si efecte secundare:

• menstruațiile se pot regla abia după câteva luni de la inserarea lui;
• în primele luni pot apărea mici sângerări (neregulate), deci țineți absorbantele și tampoanele la îndemână;
• datorită conținutului hormonal, odată eliberat în organism poate apărea tensiunea sânilor, care de obicei dispare după câteva luni;
• hormonul poate favoriza apariția acneei;
• pot apărea dureri de cap;
• pot apărea chisturi pe ovare, care în cazuri extrem de rare necesită tratament; totuși, dacă apar, ginecologul tău te va sfătui să le monitorizezi prin echografie endovaginală.

Sursa: Euromaterna.ro

Fast forward câteva luni: a durat un pic să se „stabilizeze” menstruația. Mai sângeram, îmi mai apăreau coșuri în perioada când ar fi trebuit să vină „valul roșu”, venea când nu mă așteptam.

În acest punct, aveam deja vreo doi sau trei ani în care folosisem exclusiv cupele menstruale Luna, primite de la buna mea prietenă Nicole, din SUA. Mi-a cumpărat două cupe, una mică și una mare, din silicon medical, pe care le foloseam lunar – pot spune că le-am folosit de toți banii, pentru că aveam ce goli la ele, din moment ce aveam menstruațiile abundente. Nu am mai folosit decât foarte rar aceste cupe, poate o dată la 3 luni. Nicole tocmai reușise să îmi trimită și chiloții menstruali pe care mi-i dorisem atât de mult, mărimea M, exact când nu a mai fost nevoie de ei. Subliniez că sunt mărimea M, pentru că odată cu Mirena, am început să mă îngraș. Nu spun că de la acest dispozitiv m-am îngrășat, spun doar că e cam mare coincidența. Am pus pe mine 10 kg într-un an… chiloții menstruali nu-mi mai vin, deci nu am apucat să-i folosesc nici măcar o dată, dar nu regret nimic.

Un an mai târziu, așa cum spuneam, am pus pe mine 10 kg, dar nu am mai avut absolut nici o menstruație dureroasă sau cu sângerare abundentă. Aș alege oricând să dau câteva sute de lei pe Mirena, aș mai trece o dată prin durerea montării DIU-ului, aș suporta și kilogramele în plus, doar să nu mai fiu disfuncțională câteva zile pe lună din cauza menstruației. Nu știu dacă înțelegeți ce spun: nu eram bună de nimic. Nu doar că aveam dureri și sângeram, dar aveam o stare generală proastă, eram mereu obosită, lipsa de fier mă făcuse anemică… nu mai eram OK deși fizic, aparent, eram în cea mai bună formă a mea din ultimii 15 ani, să zicem.

Voi mai beneficia de efectele benefice ale dispozitivului intrauterin Mirena încă patru ani, după care trebuie să îl scot și, nu știu după cât timp, să îl înlocuiesc. Aș recomanda Mirena? DA! Cu voce tare, oricui are nevoie de o viață mai așezată, fără dureri și sângerări. Mie pot spune că mi-a schimbat radical viața și nu regret nicio secundă decizia luată.

Iată cum un video de pe YouTube mi-a schimbat viața. Și nu e singurul. Când am descoperit seria de video-uri despre alimentația pe bază de plante, am luat o altă decizie radicală: de a nu mai consuma carne, lactate, brânzeturi, ouă (aici nu mi-a ieșit 100%). Și, din nou, este o decizie pe care nu o regret deloc, pentru că și în urma acesteia mi s-a îmbunătățit considerabil calitatea vieții. Dar despre asta vom povesti în alt articol, cu altă ocazie, dacă există interes.

P.S.: Am filmat și niște „testimoniale” imediat după ce mi-am montat Mirena, o să caut să le editez într-un video și să văd dacă reușesc să îl pun pe YouTube. Revin cu el aici, când apuc.

10 thoughts on “Un an cu Mirena”

 1. Buna, eu îl am de 9 luni și tot ma confrunt cu scurgeri maronii foarte închise la culoare și foarte dese. Nu știu dacă intr-o luna am 10 zile încheiate sa nu am aceste scurgeri maronii.
  Mai am dureri abdominale nu foarte mari dese, te-ai confruntat cu ele atâta timp. Deja ma gândesc sa îl scot. Ma enervează tare scurgerile astea, nici nu știu când am ciclu și când nu. Săracul sotul meu îl cam țin pe bara din cauza asta des.
  Ce ma sfătuiești?
  Ma îngrijorează ca nu se diminuează scurgerile după 9 luni. Ma așteptăm ca după MAX 6 luni sa nu mai am deloc ciclu si scurgeri.

  1. Eu deja am intrat pe un făgaș normal, dacă pot spune așa. Primul an a fost greu. Nu mai știu ce am povestit în articol, dar știu că primele luni au fost chiar haotice și chiar mă gândeam că dacă un an din cinci arată așa, poate că nu merită?! Dar merită, te asigur. Odată ce scapi de menstruațiile abundente, te poți declara o femeie liberă. Eu una așa mă simt. Acum nici nu mai am nevoie să folosesc cupa menstruală decât foarte rar. Sfatul meu este să discuți cu medicul care ți l-a montat și să vezi ce e de făcut pe mai departe, dacă nu mai ai răbdare. Soțul nu trebuie să stea pe bară, nu te mai stresa…

   1. La tine tot asa au ținut scurgerile? Un an?
    Ideea este ca nu prea mea simt libera din moment ce eu mai tot timpul am scurgeri maronii.
    Da, am scăpat de menstruațiile abundente dar menstruația mea era 2 zile abundenta și 2 deja ma picura, adik 4 zile total. Acum 10 zile am scurgeri maronii( folosesc cam 3 abs zilnice/zi în astea 10) apoi 4 zile nimic iar 5 am scurgeri și tot asa.
    La fel te-ai confruntat?
    Merci!

   2. Cam așa… Plus perioade când „a venit” de doua ori într-o lună. Mă gândesc că acei hormoni eliberați fac tot felul de figuri prin ovare.

 2. Bună! Am și eu tot felul de probleme și nu știu dacă am făcut cea mai bună alegere în legătură cu Mirena…dar după două chiuretaje bioptice și hemostatice părea singura soluție să scap de hemoragiile groaznice care au început în urmă cu un an din cauza unei hiperplazii de endometru. Când am primit rezultatul HP m- am bucurat că era simplă, fără atipii, dar se pare că din cauza excesului de estrogen n- am scăpat de hemoragii… În 27 s- au făcut 2 luni de când am pus Mirena și am avut doar 2 săptămâni în care nu am sângerat deloc- în rest, când mai mult, când mai puțin, nu știu când e ciclu și când nu- sângerarea e prezentă și simt că o iau razna când vad că nu se mai termină… Dr a zis că va dura 3 luni, dar citind atâtea încep să cred că nu va fi așa. Rândurile voastre parcă îmi dau speranță să încerc să mai aștept puțin, dar e tare greu…

  1. Of, îmi amintesc că nici eu nu mai vedeam luminița de la capătul tunelului dar acum sunt atât de fericită că am ales Mirena. Efectiv nu am mai folosit un tampon de nu știu când.

  2. Eu sunt de 10 luni asa. Dar ma mulțumește faptul ca îmi curge foarte putin. Pe mine ma enervează scurgerile astea și durerile ca de început de ciclu, care sunt destul de dese.
   Acum depinde și de fiecare organism. Eu zic sa mai reziști măcar încă 3 luni. Sunt persoane la care au ținut scurgerile maronii 3 luni apoi nimic, la altele 6 luni apoi nik și altele pana la un an. Acum depinde și de rezistenta noastră.

 3. Bună! Nici eu nu știu dacă am făcut alegerea potrivita cu Mirena… dar după 2 chiuretaje bioptice și hemostatice, n- am prea avut de ales. În 27 aprilie s-au făcut 2 luni de când am pus Mirena și sângerările au încetat doar cam 2 săptămâni în toată aceasta perioada. În rest, nu excesiv de mult, dar zilnic… câteodată doar câteva ore, apoi pare ca se oprește, a doua zi o iau de la capăt și iar e mult și tot asa… nu știu cât mai rezist. Citind ce ați scris, încerc sa nu- mi pierd speranța că poate se va regla și la mine…

 4. Bună! Și eu am niște probleme cu Mirena… în 27 aprilie au fost 2 luni de când l- sm pus și cred ca am avut doar 2 săptămâni în aceasta perioada fără sangerare, în rest zilnic, când mai mult, când mai puțin, pare ca se oprește și apoi începe iar….încep sa îmi pierd speranta

  1. Buna,
   eu il am din decembrie anul trecut, la fel sunt si eu , acuși fac 6 luni si merg la control, doctorița a zis ca e foarte bine si sa am răbdare, este exasperanta așteptarea. Cu trecerea timpului am observat si mici îmbunătățiri cantitatea s-a redus, la fel si numărul de zile. Deci o sa fie bine :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.