Un an cu Mirena

Articol îndeosebi pentru femei. Mirena este un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de hormoni – sau ceea ce mai numim „sterilet”, în termeni populari.

Let’s dance, baby!

Acum fix un an, eram alt om. Aveam în fiecare luni menstruații abundente, cam ca un film de groază, cu mult sânge și multă durere. Ajunsesem chiar anemică și nu aș ști să spun ce anume cauza aceste sângerări abundente, dar știu sigur că nivelul fierului din sânge îmi era foarte scăzut. Și nu scăzuse din cauza alimentației, era clar că asta se întâmpla din cauza sângelui pe care îl pierdeam în fiecare lună.

Dintr-un video în altul, am dat peste unul, pe YouTube, bineînțeles, în care două femei, medici ginecologi, vorbeau deschise despre miturile legate de menstruație (și altele). Una dintre ele a spus, senină, că ea nu mai are „ciclu”, pentru că a ales să își monteze un dispozitiv intrauterin pentru binele ei. 💡 Atunci mi s-a aprins beculețul: stai puțin, deci e medic și a ales să își oprească menstruația? Can you actually do that? E normal, e OK?

La minutul 6:17 începe discuția despre necesitatea sângerării lunare, iar la minutul 7:05 este revelația: sunt ginecolog și nu „mi-a venit ciclul” de cinci ani, pentru că am un dispozitiv intrauterin (IUD)

Așadar, doamna doctor vorbește cât se poate de natural și liber despre faptul că nu trebuie să sângerezi ca o vită dusă la tăiat (îmi pare rău pentru imaginea pe care v-am băgat-o în cap, v-am spus că articolul e pentru femei, nu pentru bărbați sensibili hehe), că există moduri prin care poți duce o viață normală fără să te chinui.

Atunci, pe loc, am luat legătura cu ginecoloaga mea, din punctul meu de vedere, cel mai bun medic ginecolog cu care am avut ocazia să interacționez vreodată, Melinda Mitranovici. Am întrebat-o dacă poate să îi monteze acest dispozitiv, mi-a spus ce trebuie să fac – bilet de trimitere de la medicul de familie, în baza căruia ea m-a consultat, mi-a dat o rețetă compensată – am cumpărat dispozitivul la jumătate de preț, iar în două zile îl aveam deja montat.

Cum a fost „implantarea”? Păăăi a fost dureroasă. Abia după aceea am citit că se poate face anestezie și că multe femei nu știu că pot să ceară să fie anesteziate măcar local, dar eram și eu în situația de a-l fi avut deja montat și orice discuție de genul ăsta era tardivă. A durut dar nu am plâns, nu m-am zvârcolit, nu m-am dat cu fundul de pământ, deci nu a fost o durere insuportabilă. E… ca și cum cineva ți-ar înțepa colul uterin cu un ac – ceea ce se și întâmplă, ce să vezi?! Imediat după, m-am dus la serviciu, pentru că mă învoisem doar pentru o oră. Asta a fost o greșeală pe care nu o s-o repet la următorul DIU, pentru că am avut dureri destul de mari, care nu au trecut nici cu NoSpa de 80 mg și sângerări de care sperasem că voi fi scăpat definitiv.

Mirena este un DUI cu eliberare de hormoni. Este folosit pentru contracepție, dar mai ales pentru faptul că reduce substanțial sângerarea menstruală, durerile asociate cu menstruația și stările de disconfort pe care le ai din cauza schimbărilor hormonale.

Ca orice alt contraceptiv, Mirena poate avea si efecte secundare:

• menstruațiile se pot regla abia după câteva luni de la inserarea lui;
• în primele luni pot apărea mici sângerări (neregulate), deci țineți absorbantele și tampoanele la îndemână;
• datorită conținutului hormonal, odată eliberat în organism poate apărea tensiunea sânilor, care de obicei dispare după câteva luni;
• hormonul poate favoriza apariția acneei;
• pot apărea dureri de cap;
• pot apărea chisturi pe ovare, care în cazuri extrem de rare necesită tratament; totuși, dacă apar, ginecologul tău te va sfătui să le monitorizezi prin echografie endovaginală.

Sursa: Euromaterna.ro

Fast forward câteva luni: a durat un pic să se „stabilizeze” menstruația. Mai sângeram, îmi mai apăreau coșuri în perioada când ar fi trebuit să vină „valul roșu”, venea când nu mă așteptam.

În acest punct, aveam deja vreo doi sau trei ani în care folosisem exclusiv cupele menstruale Luna, primite de la buna mea prietenă Nicole, din SUA. Mi-a cumpărat două cupe, una mică și una mare, din silicon medical, pe care le foloseam lunar – pot spune că le-am folosit de toți banii, pentru că aveam ce goli la ele, din moment ce aveam menstruațiile abundente. Nu am mai folosit decât foarte rar aceste cupe, poate o dată la 3 luni. Nicole tocmai reușise să îmi trimită și chiloții menstruali pe care mi-i dorisem atât de mult, mărimea M, exact când nu a mai fost nevoie de ei. Subliniez că sunt mărimea M, pentru că odată cu Mirena, am început să mă îngraș. Nu spun că de la acest dispozitiv m-am îngrășat, spun doar că e cam mare coincidența. Am pus pe mine 10 kg într-un an… chiloții menstruali nu-mi mai vin, deci nu am apucat să-i folosesc nici măcar o dată, dar nu regret nimic.

Un an mai târziu, așa cum spuneam, am pus pe mine 10 kg, dar nu am mai avut absolut nici o menstruație dureroasă sau cu sângerare abundentă. Aș alege oricând să dau câteva sute de lei pe Mirena, aș mai trece o dată prin durerea montării DIU-ului, aș suporta și kilogramele în plus, doar să nu mai fiu disfuncțională câteva zile pe lună din cauza menstruației. Nu știu dacă înțelegeți ce spun: nu eram bună de nimic. Nu doar că aveam dureri și sângeram, dar aveam o stare generală proastă, eram mereu obosită, lipsa de fier mă făcuse anemică… nu mai eram OK deși fizic, aparent, eram în cea mai bună formă a mea din ultimii 15 ani, să zicem.

Voi mai beneficia de efectele benefice ale dispozitivului intrauterin Mirena încă patru ani, după care trebuie să îl scot și, nu știu după cât timp, să îl înlocuiesc. Aș recomanda Mirena? DA! Cu voce tare, oricui are nevoie de o viață mai așezată, fără dureri și sângerări. Mie pot spune că mi-a schimbat radical viața și nu regret nicio secundă decizia luată.

Iată cum un video de pe YouTube mi-a schimbat viața. Și nu e singurul. Când am descoperit seria de video-uri despre alimentația pe bază de plante, am luat o altă decizie radicală: de a nu mai consuma carne, lactate, brânzeturi, ouă (aici nu mi-a ieșit 100%). Și, din nou, este o decizie pe care nu o regret deloc, pentru că și în urma acesteia mi s-a îmbunătățit considerabil calitatea vieții. Dar despre asta vom povesti în alt articol, cu altă ocazie, dacă există interes.

P.S.: Am filmat și niște „testimoniale” imediat după ce mi-am montat Mirena, o să caut să le editez într-un video și să văd dacă reușesc să îl pun pe YouTube. Revin cu el aici, când apuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.