Cu sau fără diacritice?

Odată cu excursia la Iaşi am concluzionat că mi-e mult mai uşor să mă exprim în scris fără diacritice. Acolo n-am avut diacritice şi pot spune că am avut, în schimb, spor la scris. O fi fost şi din cauză că aveam de umblat şi am stat foarte puţin la calculator, e drept, dar cum lucrez pe două sau trei tastaturi, uneori mi-e greu să găsesc litera â, pentru că pe fiecare tastatură e amplasată altundeva. Pare lucru puţin, dar mă încetineşte. Nu stau întotdeauna să-mi recitesc textele, dar mă uit la monitor când tastez şi cred că tasta cea mai folosită de mine este Backspace. Poate că ar trebui să-mi cumpăr tastatura pentru blonde. :D

Noah, acu’ am o dilemă: să scriu în continuare cu diacritice şi să mă chinui, dar să am un blog „corect” şi frumos sau sa las lenea sa prevaleze si sa scriu de-acum [posibil] mai mult, dar fara diacritice?

16 thoughts on “Cu sau fără diacritice?”

 1. Mie imi place mai mult cu diacritice, dar promit sa citesc si daca renunti la ele. Pana la urma.. totul depinde de tine. Poti face eventual asa: scrii un articol cu, unu fara si vezi cum iti place. Daca tu vei fi multumita.. ceilalti vor fi la fel pana la urma :D

 2. Este intradevar mai inteles un text cu diacritice… insa cum zici tu… nu intodeauna ai diactitice „la indemana”. Eu scriu fara, insa sunt obisnuit cu ele. La job sunt obligat sa folosesc.

 3. Eu zic că un text e mai uşor de citit dacă are diacritice, dar cine e interesat de ceea ce vrei să spui o să te citească oricum. Nu cred că ar tebui să ne fie ruşine când scriem fără.

 4. E de înţeles supărarea ta cu privire la poziţia variabilă a lui  pe tastatură, dar asta nu trebuie să te determine să scrii fără diacritice. Scrie cu diacritice, dar renunţă la  în mijlocul cuvintelor, chestia din 1993 de revenire la  a fost o prostie monumentală care a complicat limba. Dacă ai renunţa şi la „sunt” ar fi chiar perfect, oricum e un cuvînt neromânesc (e latinesc şi a fost introdus artificial în scris în secolul 19 din motive propagandistice). În plus de asta nimeni nu foloseşte „sunt” în vorbire.

  Citeşte discuţiile de mai jos despre inutilitatea ortografiei arhaice cu  şi „sunt”:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379
  http://www.mandrivausers.ro/forum/index.php/topic,7973.0.html
  http://groups.google.ro/group/diacritice/t/3ccb9fd307381f4c

  Nu te lua după cei care spun că preferă ca tu să scrii fără diacritice, ei/ele mint, un text cu diacritice e mai uşor şi mai plăcut de citit.

 5. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » Diacritice.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.