Cugetări de zugrăviță

Cine a fost deșteptul care a lansat moda vopselelor nemțești? Observ că marea majoritate au nume nemțești, chiar dacă-s produse la Cucuieții din Vale: Danke, Düfa, SuperWeiß, TopWeissInnenweis etc. Poate or să apară și vopselele Zusammen sau Gesundheit. Zic și eu, că doar îs cuvinte nemțești, nu?

După mulți pereți zugrăviți [patru camere, hol, bucătărie, două băi, două balcoane, cămară – și încă nu le-am zugrăvit pe toate!], am ajuns la concluzia că vopselele ieftine sunt nu sunt ieftine degeaba [sic!]. Înainte să mă apuc de zugrăvit prima dată, eram de părere că toate-s la fel și că diferențele de preț sunt justificate prin reclama pe care o au unele produse. Așa că am cumpărat mai multe tipuri de vopsea lavabilă, și mai ieftină, și mai scumpă, și cu reclamă, și fără. Și vă pot spune că alea ieftine merită cumpărate doar în două situații:

 • când ești șef sau șefuț într-o instituție publică și vrei să-ți zugrăvești vila. Cumperi vopsea de calitate pe banii statului/instituției, o depozitezi la tine-acasă, iar între timp cumperi din banii tăi vopsea penală, la 20-30 de lei găleata de 10-15 litri. La instituția pe care o conduci sau pentru care faci achiziții folosești vopseaua ieftină, iar la viluța ta, pe cea bună.
 • când ești pe punctul de a-ți vinde apartamentul sau casa. Viitorul proprietar oricum o să-și zugrăvească pereții așa cum vrea el, tu trebuie doar să-i lași casa cât de cât curată. Așa că iei vopsea ieftină și proastă și dai o spoială, ca să nu pari nesimțit.

Altfel, iar mă dor toți mușchii, pentru că în două zile – cu ajutorul Mamei – am golit, dat cu amorsă și zugrăvit o cameră de aproape 3 metri pe aproape 4 metri. Dar și când o să fie gata, ce ofis / atelier de mărgelit șmecher o să am!

Dacă vreți un sfat, eu am folosit mai multe vopsele și cea mai bună este Super Coloris de la Deutek, iar următoarea pe listă, Danke. TopWeiss e cea mai proastă vopsea, un fel de apă colorată care nu acoperă nimic.

11 thoughts on “Cugetări de zugrăviță”

 1. @ana maria: îți dai seama că am exagerat, dar cum „variațiunile” pe tema uberweiss-superweiss-topweiss se cam termină, trebuie să inventeze ceva nou.
  @anatati: Acolo e vopseaua imediat după ce am pus pigmentul. Ca să iasă așa, ar trebui să pun, cred, 10 tuburi de colorant la o găleată de vopsea. :D

 2. Si eu credeam ca toate vopselele sunt la fel si pretul mai mare se justifica prin cheltuielile cu reclama. Se pare ca m-am inselat. Bine ca am aflat inainte de a-mi zugravi apartamentul.

 3. @Denisa:

  mi-am dat seama, dar tot romanul stie ca weiss e alb si daca vopseaua nu se numeste cumva cu weiss nu cumpara ca nu iasa albu’ ca spuma laptelui…

 4. @ana maria: corect. Măcar să evite TopWeiss, e cea mai proastă vopsea ever.
  @ela: într-adevăr, alea mai scumpe sunt bune. Mult mai bune! Și dacă găsești culoarea pe care ți-o dorești, n-are rost să cumperi alb+pigment, mai bine o iei gata amestecată/colorată. La o adică, poți cumpăra încă o găleată dacă nu-ți ajunge și nu riști să nu-ți mai iasă fix aceeași nuanță.

 5. @Radu-Mihai: Tre’ să ajung acasă şi să studiez problema, e cam o jumătate de găleată micuţă de vopsea Danke albă, cred că de 2,5 litri, şi aproape o sticluţă [cam 70%] de pigment verde. Problema e că pigmentul nu mai ştiu de la ce firmă e. Ştiu doar că importatorul e din Cluj, de pe strada Tractoriştilor, că tare m-a mai amuzat faza.

  A, da, şi pe perete a ieşit un verde cam… albăstrui, aşa. Nu îmi place la nebunie culoarea, prefer verdele Spring-nu-ştiu-cum Super Coloris, de la Deutek. Pe ăla l-am folosit şi în camera noastră şi a ieşit fain de tăt.

 6. Eu am folosit un verde gata colorat de la deutek oskar se cheamă Mountain spring și de o săptămână încă nu pot dormi în camera e un miros urat de tot mai bine nu zugrăvește cu mountain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.