Denisa te învaţă: Cum să-ţi organizezi fotografiile pentru a le găsi uşor, oricând

Înainte să-l cunosc pe Sebi, în hardul computerului meu era o harababură de nedescris [dar iată că încerc s-o descriu]: sute de foldere, mii de fişiere „aruncate” peste tot, fără nici o noimă şi niciodată nu reuşeam să găsesc ceva fără să abuzez de butonul F3 [funcţia de căutare].

Atunci, Sebi mi-a arătat cum îşi organizează el pozele în computer, astfel încât să le găsească foarte uşor. I-am copiat metoda, am îmbunătăţit-o şi de atunci mi-e foarte uşor să găsesc pozele făcute într-o anume perioadă. 

Aşadar: primul pas este să faceţi loc pe un hard disk sau pe o partiţie unde să nu mai salvaţi altceva decât poze. Creaţi aici câte un folder pentru fiecare an de când aţi început să faceţi poze: 2009, 2010, 2011, 2012 etc.

În folderele astea mutaţi pozele făcute în anii respectivi, dar nu la grămadă, ci organizate pe luni. De exemplu, pozele făcute la munte în 17 ianuarie 2012 vor fi arhivate [mutate, copiate, cum vreţi să-i spuneţi] în folderul 2012, subfolderul 2012 01 17. Următoarele poze, făcute în februarie, vor fi puse în folderul 2012 02 14, să zicem. Folderele se vor aranja frumos, în ordine cronologică, iar vouă vă va fi mult mai uşor, peste cinci ani, să găsiţi pozele făcute în „anul apocalipsei”. Şi dacă nu aveţi o memorie grozavă, puteţi denumi subfolderele aşa cum o fac eu:  2012 01 17 la munte in statiunea x, în loc de 2012 01 17.

Puteţi redenumi şi pozele, dacă vreţi, sau puteţi folosi programe care vă permit să le aplicaţi diverse etichete: ACDsee făcea asta, dar eu nu aş renunţa la sistemul meu de organizare a pozelor în favoarea niciunui soft. Denumirile folderelor sunt sfinte, le puteţi muta de pe un computer pe altul, de pe un hard disk pe altul, de pe laptop pe un memory stick şi apoi  pe PC şi nimic nu se va schimba. În schimb, când „crapă” ACDsee… ai pierdut tot [ştiu asta de la un fotograf care îşi organizase cu ACDsee zeci de mii de poze şi când i-a crăpat, a pierdut toate informaţiile. Pam pam!].

Dacă aveţi PC, laptop şi hard extern plus şapte stick-uri pe care vă ţineţi pozele, nu mai amânaţi „curăţenia”, pentru că se vor aduna tot mai multe poze şi o să vă fie tot mai greu să le organizaţi. Arhivaţi-le într-un singur loc, eventual cu varianta back-up pe DVD-uri sau pe un hard extern.

13 thoughts on “Denisa te învaţă: Cum să-ţi organizezi fotografiile pentru a le găsi uşor, oricând”

  1. De multa vreme tot zic ca o sa-mi fac ordine printre fotografii, dar niciodata n-am avut chef sa ma apuc.

    Azi am citit articolul tau si am zis… acum ori niciodata. Acum am fotografiile organizate. Mersi :)

    PS: vrei print-screen? :D

  2. Ok, si memoria despre care eveniment cand a avut loc, cum o organizam? La mine, nu folderele sunt de vina.

    O sa incepem si noi, ca bunicii: „si era in ’44…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.