Film: Star Wars: The Force Awakens (2015)

Când am început să scriu despre filmele văzute la cinematograful din Deva, mi se părea redundant să scriu în titlul fiecărui articol și anul în care am văzut filmul. Aveam impresia că 2015 n-o să se termine niciodată (glumesc, desigur) și că oricum până în 2016 mai este atât de mult.

Și iată-mă, la sfârșit de 2015, scriind despre cel mai recent film din seria Star Wars. Am văzut atâtea filme Star Wars, deși nu mi-am imaginat vreodată că o să văd (măcar) unul! 

Ne-am uitat la toate, pe rând, frumos, nu cu o zi înainte de premieră, cum am auzit că au făcut unii, ci am început cu câteva luni bune înainte. De-asta aveam senzația că nu mai apare odată episodul VIII, creat de J.J. Abrams. Cu o lună în urmă, am cumpărat biletele pentru avanpremiera ce urma să aibă loc joi, de fapt, la miezul nopții de joi spre vineri. Încă o dată mi s-a părut că mai este o grămadă de timp până la film și… cumva, am mai avut de văzut un ultim episod fix cu o zi înainte. În ziua premierei am fost super ocupată și am ajuns la cinema la ora 00:06; filmul a început la și-un sfert. Whew!

Aveam, deci, proaspăt în minte ultimul episod și tot m-am încurcat un pic în plot. Trebuie să fii fan adevărat ca să le ții minte numele tuturor și să nu te încurci în timeline-uri.

Despre film ce să vă spun? A fost cam ceea ce mă așteptam să fie: suspans, agitație, lupte amețitoare, lacrimi și durere. Nici nu e cazul să vă spun mai multe, pentru că dacă sunteți fani, cel mai probabil deja l-ați văzut, iar dacă nu sunteți, nu vă interesează. Eu nu sunt fană, dar pentru că Sebi și-a dorit mult de tot să îl vadă, nu puteam să nu merg cu el – trebuia să fie un film foarte tare, altfel cum să-i placă atât de mult?

Într-adevăr, J.J. Abrams nu se dezminte și scoate în continuare capodopere pe bandă rulantă. Merită să vă rupeți din timp 13 ore ca să vedeți, în ordine, toate episoadele anterioare, create de George Lucas, și apoi să mergeți la cinema, unde să vă delectați cu acest nou film. Mai precis, iată durata fiecărui film:

  • The Phantom Menace – 133 de minute (2 ore și 13 minute)
  • Attack of the Clones – 142 de minute (2 ore și 22 de minute)
  • Revenge of the Sith – 140 de minute (2 ore și 20 de minute)
  • A New Hope – 121 de minute (2 ore și 1 minut)
  • The Empire Strikes Back – 124 de minute (2 ore și 4 minute)
  • Return of the Jedi – 134 de minute (2 ore și 14 minute)

Total: 794 de minute (13 ore și 14 minute) și, după o lungă așteptare,

  • The Force Awakens – 135 de minute (2 ore și 15 minute)

Total general (fără The Clone Wars): 929 de minute (15 ore și 29 de minute)

Cele mai enervante personaje, fără îndoială, sunt 3-CPO și Chewbacca. Noroc că primul nu mai apare atât de mult. Nu sunt anti-non-humans, știu că personajele sunt bine intenționate, dar frate, cum să fii prieten cu ciudata maimuța turbată la gratii, pe care nu o înțelegi decât tu, și cu robotul super-vorbăreț care mai mult te-ncurcă decât să te ajute? Grrr.

Pot înțelege de ce acest film a suscitat atâta interes: copiii care au crescut cu primele episoade sunt astăzi adulții care își amintesc cu nostalgie de super efectele speciale regăsite în acele prime filme. Chiar dacă eu am văzut filmele remasterizate, tot aveau efecte speciale pe care probabil că nu le regăseai în nici un alt film din anii ’70 – ’80.

Pentru toți cei care s-au grăbit să dea spoilere: #fieca acesta să fie ultimul Star Wars pe care-l mai vedeți.

Foto: Stormtrooper, de la Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.